Reziduuri de pesticide, peste limitele admise, in fructele si legumele provenite din import

Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a efectuat recent un control cu verificari ce au urmarit nivelul de pesticide la frunctele si legumele din import. Iata ce au comunicat autoritatile dupa ce s-au primit  rezultatele determinarilor in urma controalelor din perioada 5-11 mai:

Centralizarile datelor furnizate de structurile de specialitate din cadrul Autoritatii arata ca, in perioada mentionata, au fost inregistrate depasiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide, la probele prelevate din fructe, caise si nectarine, provenite din Turcia.
 
In prima situatie, facem referire la o cantitate de 250 de kg de caise, la care, buletinul de analiza a aratat o depasire a limitei maxime admise pentru fungicidul kresoxim-metyl*. 
 
La data controlului, inspectorii ANSVSA au constatat ca 171 de kg din acest lot fusesera comercializate. Restul cantitatii de fructe, care a fost gasit in depozitul unitatii, in stare avansata de depreciere, a fost distrus.
 
In ceea ce priveste nectarinele, probele au fost prelevate dintr-un lot, in cantitate de 2.280 de kg. Rezultatele analizelor au indicat o depasire a limitei maxime admise pentru acelasi fungicid. 
 
In prezent, operatorul economic desfasoara operatiunea de retragere a fructelor din acest lot, sub supravegherea inspectorilor ANSVSA. 
 
In perioada 5 – 11 mai au fost controlate 346 de transporturi de legume si fructe provenite din tari terte, din care au fost prelevate 46 de probe. La doua dintre acestea rezultatele analizelor au evidentiat depasiri ale limitei maxime admise (probele prelevate  din lotul de caise si cel de nectarine mentionate), restul probelor avand rezultate conforme.
 
Verificarile au fost realizate in posturile de inspectie la frontiera si in punctele finale de import si au vizat determinarea prezentei si a incadrarii in limitele admise ale reziduurilor de pesticide din fructele si legumele provenite din import.
 
Mentionam ca, atat pentru proba prelevata din lotul de caise, cat si pentru cea prelevata din lotul de nectarine, depasirea limitelor maxime inregistrata nu produce efecte toxice acute in cazul unui consum ocazional, dar poate afecta sanatatea, in urma unui consum indelungat a unor cantitati mari de produs contaminat
 
*Kresoxim-metyl – fungicid utilizat pentru controlul rapanului(scab) si a altor boli fungice pe o gama larga de culturi: sfecla de zahar; fructe, inclusiv mere, struguri, pere; legume cucurbitacee; nuci pecan etc.
 
comunicat ANSVSA
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.