Home Actualitate Ridicarea de masini 2017 : Cine si cand poate decide, incepand de...

Ridicarea de masini 2017 : Cine si cand poate decide, incepand de pe 21 ianuarie 2017, ridicarea unei masini parcate ilegal?

Ridicarea masinilor stationate neregulamentar pe partea carosabila a drumurilor publice (partea pe care se merge efectiv cu autovehiculele) va putea fi decisa, in principal, de catre politistii rutieri.

Noua regula va fi valabila din 21 ianuarie 2017, data la care va intra in vigoare Hotararea Guvernului nr. 965/2016.

„Ridicarea vehiculului reprezinta masura tehnico-administrativa pe care politistul rutier o poate dispune in una dintre situatiile prevazute la art. 143 (din regulamentul Codului rutier – n. red.), cand vehiculul stationeaza neregulamentar pe partea carosabila. Ridicarea vehiculelor constituie serviciu public şi se realizeaza (…) pe durata a 24 de ore, de catre administratorul drumului public sau, dupa caz, de catre administratia publica locala”, dispune actul normativ.

Totusi, ridicarea autoturismelor parcate ilegal pe drumurile publice va putea fi dispusa si de catre politistii locali, asa cum prevede hotararea amintita. Indiferent cine decide ridicarea, aceasta se va face in baza unei dispozitii scrise, ce va trebui sa contina urmatoarele informatii:

– data, ora si locul ridicarii vehiculului;
– gradul profesional, numele si prenumele politistului care dispune ridicarea si unitatea din care acesta face parte;
– indicarea expresa a temeiului juridic referitor la norma incalcata;
mentiuni privind inregistrarea foto sau video a stationarii vehiculului;
– mentiuni privind avarii vizibile pe vehicul;
– date privind numarul de inmatriculare/inregistrare si marca vehiculului.
Masura ridicarii vehiculelor va putea fi dispusa in cazurile in care este interzisa stationarea voluntara a acestora, dupa cum urmeaza:

– in toate cazurile in care este interzisa oprirea voluntara;
– in zona de actiune a indicatorului de stationare interzisa si a marcajului de interzicere a stationarii;
– pe drumurile publice cu o latime mai mica de 6 m;
– in dreptul cailor de acces ale proprietatilor alaturate drumurilor publice;
– in pante si in rampe;
– in locul unde este indicatorul de stationare alternanta (in alta zi sau perioada decat cea permisa) sau indicatorul de zona de stationare cu durata limitata (peste durata stabilita).

Trebuie precizat ca masura ridicarii automobilelor depinde de existenta unor spatii speciale de depozitare care sa apartina administratorului de drum sau autoritatilor locale. Din acest motiv, este posibil ca, in anumite localitati din tara, dispunerea ridicarilor sa nu fie posibila in practica chiar din 21 ianuarie 2017.

Ridicarea autoturismelor parcate ilegal nu mai este posibila de la mijlocul anului 2015, atunci cand Inalta Curte de Casatie si Justitie a gasit ca aceasta activitate trebuie reglementata de Guvern, nu de autoritatile locale. Prin urmare, hotararile locale prin care se stabileau reguli pentru ridicare si-au pierdut validitatea si n-au mai putut fi puse in aplicare.

avocat COLTUC MARIUS VICENTIU

Exit mobile version