Proiectul se va derula în județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui pe parcursul a 36 de luni.
Românii din Diaspora sunt chemați în țară să deschidă o afacere în Regiunea Nord-Est a României. Consiliul Județean Botoșani împreună cu reprezentanții ADI EURONEST au organizat o întâlnire în sala de ședințe „Nicolae Iorga” din cadrul Palatului Administrativ, cu cetățenii, organizațiile și cu primarii din județ pentru a prezenta proiectul „ReCONNECT DIASPORA – Reconectarea resurselor umane active din diaspora la comunitățile de origine prin susținerea antreprenoriatului”.
Obiectivul general al proiectului îl constituie încurajarea antreprenoriatului și a ocupării pe cont propriu prin susținerea înființării a 30 de întreprinderi cu profil non-agricol în zona urbană din Regiunea Nord-Est de către persoane aflate în Diaspora.
„Acest proiect reprezintă susținerii reîntoarcerii românilor activi plecați în străinătate, fie la muncă, fie la studii. Intenția noastră este să reușim să deschidem 60 de noi afaceri în următoarele 18 luni și să creăm cel puțin 60 de locuri de muncă. Condițiile sunt foarte permisibile și, de aceea, așteptăm cât mai multe scrisori de intenție pentru obținerea finanțărilor de până la 40 de mii de euro pentru inițierea unei afaceri”, a spus Alina Popa, președinte ADI EURONEST.
„Astfel de proiecte îmi dă puterea să fac mici aprecieri. Semnale pozitive există. Nu sunt atât de lejere și de accesibile decât par. Totuși, având o echipă de proiect bună, având consultanța necesară, se pot face astfel de proiecte cu succes”, a spus Gheorghe Chelariu, președintele Asociației Comunelor din România, filiala Botoșani.
Beneficiarii acestui program sunt persoanele care au resedința în mediul urban sau rural în Regiunea de Nord-Est, care intenționează să inițieze o afacere în mediul urban și fac dovada domiciliului sau rezidenței în străinătate în ultimele 12 luni până la momentul înscrierii în grupul țintă.