Regia Nationala a Padurilor – Romsilva a anuntat ca peste 80.000 de hectare de padure, aflate in proprietatea statului si administrate de aceasta, au fost afectate in acest an de fenomenele meteorologice extreme, precum vijelii, averse torentiale sau viscole cu ninsori abundente.
De la inceputul anului, in total, 82.750,79 de hectare au fost afectate de doboraturi sau rupturi de arbori, din care 136,4 hectare au fost doboraturi in masa, suprafetele fiind afectate in totalitate. Volumul total de lemn din aceste suprafete afectate de fenomenele meteorologice deosebite se ridica la 234,1 mii de metri cubi.
Cele mai multe evenimente de acest fel au avut loc in luna iunie, fiind inregistrate 27.852,32 de hectare. Cele mai mari pagube au fost in judetul Suceava, unde, intre 23 si 25 iunie, au fost afectate 20.386,1 hectare, din care 53,6 doboraturi in masa, pe raza a 12 ocoale silvice din cadrul Directiei Silvice Suceava.
Anul trecut, fenomenele meteorologice extreme au afectat, in total, in padurile de stat administrate de Romsilva, o suprafata cumulata de 204.687 de hectare, volumul total de produse accidentale fiind de 1.347,8 mii de metri cubi.
Romsilva precizeaza ca suprafetele afecate de furtuni vor fi refacute de silvicultori, iar in cazul doboraturilor in masa, unde distrugerile sunt complete, dupa obtinerea aprobarilor legale si dupa evacuarea lemnului afectat, terenul va fi reimpadurit in cel mult doi ani.
Cele mai puternice doboraturi in masa au avut loc in noiembrie 1995, in judetele Harghita, Covasna, Mures si Bistrita, pe o suprafata cumulata de 12.538 de hectare si in martie 2002, cand au fost doborate in masa 3.407 de hectare pe raza a sase judete. In prezent, toate aceste suprafete sunt regenerate prin plantari si isi indeplinesc rolul ecologic.