S-a demonstrat : PLANTELE raspund la ATINGERI

Plantele simt, nu la fel ca omul, dar de fiecare data cand sunt atinse raspund intr-un fel al lor. Sunt constatari facute in cadrul unui studiu desfasurat de oamenii de stiinta din Australia.

Iubitorii plantelor au simtit ca pot stabili o comunicare cu acestea. Se stie, de exemplu, ca plantele de apartament inconjurate cu dragoste, carora li se vorbeste, se dezvolta mai frumos. Acum cecetatorii au dovezi ca atingerea plantelor le produce acestora o multitudine de modificari fiziologice si genetice. Ele se schimba in functie de tipul de stimulare, fie ca este vorba de cateva picaturi de ploaie, fie de o atingere cu mana, plantele simt, noteaza Descopera. 
 
„Desi oamenii, in general, considera ca plantele nu simt atunci cand sunt atinse, studiul nostru arata ca plantele sunt de fapt foarte sensibile la atingeri”, a declarat cercetatorul Olivier Van Aken, de la Universitatea de Vest din Australia.
 
„In timp ce plantele nu par sa se planga atunci cand rupem o floare sau o frunza, acestea sunt pe deplin constiente de acest lucru, de contact si raspund rapid la tratamentul nostru fata de ele”, a adaugat Olivier Van Aken.
 
Potrivit sciencealert.com, primul lucru este sa nu anticipam si sa antropomorfizam ceea ce rezulta din aceasta situatie. 
 
Inca nu exista dovezi care sa sugereze cum ”simt” plantele si de ce aceste perceptii sunt asemanatoare cu simturile omului, care, spre deosebire de plante, la om sunt ghidate de creier.
 
Cercetarile anterioare au aratat ca plantele nu au o destul de buna constientizare a imprejurimilor. De exemplu, plantele pot „auzi” cand insectele le ciupesc si pot elibera substante chimice pentru a le opri. Pe langa asta, plantele pot comunica intre ele, printr-un „intranet” subteran al radacinilor.
 
Desi nu exista nici un raspuns vizibil la oricare din acest stimul, aceste abilitati ajuta planta sa fie la curent cu imprejurimile si sa se pregateasca pentru orice pericol potential sau sa fie gata sa profite de schimbarea conditiilor meteorologicem potrivit Descopera.
 
Un lucru pe care oamenii de stiinta l-au descoperit recent a fost ca picaturile de apa pulverizate pe plante pot schimba expresia a mii de gene. Acesta este un raspuns fiziologic dramatic, care a inceput la cateva minute dupa stimulare si s-a oprit dupa o jumatate de ora.
 
„Am fost capabili sa demonstram ca acest raspuns a fost activat la contactul fizic cauzat de picaturile de apa ce aterizau pe suprafata frunzelor”, spune Van Aken.
 
Echipa a constatat ca o mangaiere usoara sau o atingere cu penseta ar putea declansa o cascada similara de reactii fiziologice.
 
Asadar, tratati plantele cu respectul cuvenit unor vietati. O plata de apartament, de exemplu, poate sa va fie un bun prieten, tacut. Chiar daca nu ii simtiti imediat reactia, ea va raspunde la dragostea pe care i-o aratati. De fapt, raspunsul la aceasta dragoste o puteti vedea prin felul cum planta se dezvolta. 
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.