„Daca noi am face toate mofturile, doleantele domnilor de la sindicat, la sfarsit de an am inchide spitalul”, a declarat Florin Turcanu, presedintele Consiliului Judetean Botosani.
Nemultumirele personalului medical de la Spitalul Judetean „Mavromati” Botosani sunt tot mai multe de cand s-a hotarat trecerea la o perioada de economii, adica reducerea sporurilor salariale, neacordarea tichetelor de masa si reducerea numarului de angajati care lucreaza in weekend in sectii.
Liderii de sindicat au anuntat ca luni, 8 iulie 2013, Consiliul Judetean Botosani va fi pichetat de cadrele medicale. In schimb, conducerea administratiei judetene si a Spitalului au declarat ca nu vor ceda la aceste presiuni. In plus, sefii CJ au solicitat echipei manageriale de la Spitalul Judetean „Mavromati” sa dispuna masuri in urma carora sa se mai ajunga la cheltuieli peste bugetul prevazut.
„Nu putem aduna doua miliarde datorii si sa asteptam sa ne ceara insolventa un furnizor. Noi modernizam spitalul si sunt multi care poate au pus ochii pe acesta. Daca facem arierate de 11 miliarde in fiecare luna, unde ajungem? Nu cred ca ar fi corect pentru cetatenii judetului Botosani sa ajungem sa avem un lichidator la Spitalul Judetean. Ceea ce dumnealor nu inteleg. Dar legislatia este aplicabila si pentru ei. Pentru ca nimeni nu vine sa-ti plateasca datoria. Mai mult de atat, ceea ce nu stiu domnii de la sindicate, ei sunt pe langa lege si chiar penal, de multe ori. Ca nu ai voie, ca ordonator principal de credite, sa cheltui mai mult de un leu daca ai doar un leu. Nu ai voie sa angajazi cheltuieli peste ceea ce ai ca venituri”, a precizat Florin Turcanu, presedintele CJ Botosani.
In cealalta tabara, presedintele Filialei Judetene a Sindicatului Sanitas, Octavian Dumitru a declarat ca nemultumirea cadrelor medicale a pornit de la decizia directorilor spitalului de a reduce sporurile angajatilor, de a nu acorda tichetele de masa si de a institui un regim de lucru „de avarie” pentru zilele de sambata si duminica.
Octavian Dumitru mai sustine ca unele sporuri, cuprinse intre un procent minim si unul maxim, s-au redus pentru tot personalul la pragul minim posibil.
De asemenea, daca pana acum conducerea spitalului promitea ca o sa se caute solutii pentru acordarea tichetelor de masa, pentru care nu s-au gasit bani in ultimele luni, de acum angajatilor li se ia si speranta ca se vor mai cauta cai de acordare a tichetelor, acest drept fiind suspendat pentru cateva luni.
In plus, sambata si duminica pe sectiile Spitalului Judetean „Mavromati” se va lucra „in regim de avarie”, cu un numar de angajati care nu va putea garanta calitatea minima a actului medical. Cel putin asta sustin reprezentantii sindicatului Sanitas, care spun ca nu accepta astfel de masuri.
„Masurile luate privind numarul de angajati care vor lucra in zilele de sambata si duminica reprezinta un risc atat pentru pacienti, cat si pentru asistenti si infirmiere. Cum sa-si poata indeplini atributiile de serviciu un asistent medical care ramane singur pe o sectie de 50 de paturi, de exemplu? Conducerea spitalului se spala pe maini de acest risc si in decizie spune ca se asigura minimul de personal pentru desfasurarea activitatii medicale in conditii de siguranta. Normativele ii contrazic. Nu putem accepta acest lucru si atentionam ca ne pregatim de declansarea conflictului de munca”, a mai spus Octavian Dumitru.