Sancțiuni pentru instituțiile care nu folosesc diacritice în comunicarea scrisă

Farmaciile Dr. Max – Parasinus Penta pentru ameliorarea simptomelor de răceală și gripă, incluzând febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri în gât, precum și a simptomelor asociate inflamației sinusurilor (nas înfundat, durere la nivelul sinusurilor).

În România, sunt nenumărate comunicate şi site-uri ale instituţiilor publice unde textele sunt publicate fără diacritice. Acest lucru, în diverse circumstanţe, conduce la confuzii nedorite, se arată în expunerea de motive.

Deputata Anamaria Gavrilă (neafiliată, fostă AUR) a anunţat că urmează să depună la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor un proiect de lege referitor la „demnitatea limbii române”, prin care orice instituţie publică sau privată care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României să fie obligată să folosească diacriticele în comunicarea scrisă.

„În toate circumstanţele, orice instituţie, publică sau privată, a Republicii România, este obligată să folosească limba română cu diacritice. În toate circumstanţele, orice instituţie străină, publică sau privată, care-şi desfăşoară activitatea pe teritoriul Republicii România, este obligată să folosească limba română cu diacritice. În toate circumstanţele, entităţile mass-media, care-şi desfăşoară activitatea pe teritoriul României, sunt obligate să folosească limba română cu diacritice”, se arată în proiectul de lege al deputatei, conform agenției Agerpres.

În expunerea de motive care însoţeşte iniţiativa se menţionează că scrierea cu diacritice este „un indicator al gradului de cultură şi profesionalism şi că în cazul altor limbi, precum franceza, germana sau maghiara, se dispune prin lege, clar şi la modul imperativ, că scrierea fără diacritice este inacceptabilă”.

„În România, sunt nenumărate comunicate şi site-uri ale instituţiilor publice unde textele sunt publicate fără diacritice. Acest lucru, în diverse circumstanţe, conduce la confuzii nedorite şi constituie o lipsă de respect faţă de un element fundamental al identităţii noastre, unul care a intrat deja în patrimoniul multiculturalismului european (…). Pe de altă parte, se încalcă litera şi spiritul Constituţiei României, mai precis Articolul 13, care stipulează că: În România, limba oficială este limba română. Desigur, textul face referire la limba română cu diacritice”, se precizează în expunerea de motive.

Proiectul de lege prevede că între instituţiile abilitate şi obligate să sesizeze Ministerul Finanţelor Publice, care va aplica sancţiunile pentru încălcarea acestei prevederi, se regăsesc Ministerul Educaţiei Naţionale – pentru toate instituţiile de învăţământ, publice sau private, româneşti sau străine, Ministerul Culturii – pentru toate instituţiile de cultură, publice sau private, româneşti sau străine, Consiliul Naţional al Audiovizualului – pentru toate entităţile mass-media, publice sau private, româneşti sau străine.

De asemenea, Secretariatul General al Guvernului trebuie să sesizeze Ministerul Finanţelor Publice pentru toate structurile administraţiei publice, centrale şi locale, precum şi pentru instituţiile publice străine ce-şi desfăşoară activitatea pe teritoriul României care încalcă această prevedere, iar Camera de Comerţ şi Industrie, pentru instituţiile private, româneşti şi străine.

Sancţiunile propuse în proiect se încadrează între 3.000 şi 10.000 de lei.

În proiect se mai prevede că instituţiile nominalizate nu vor prelucra niciun document care nu este scris în limba română cu diacritice şi că instituţiile care trebuie să-şi ajusteze programe informatice pentru a se conforma o vor face în cel mult 60 de zile de la promulgarea legii.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.