SASE INCENDII de vegetatie uscata IN MAI PUTIN de OPT ORE

Igienizarea terenurilor prin arderea resturilor vegetale, jocul copiilor cu focul si depozitarea cenusii sau a jarului nestins in apropierea materialelor combustibile sunt cauzele care au generat sase  incendii de vegetatie uscata in localitatile Botosani, Suharau, Dorohoi si Curtesti,  in ziua de 8 august a.c..

Pentru stingerea incendiilor au intervenit, in total, 33 de pompieri militari si voluntari. A ars vegetatia uscata de pe aproximativ 20 ha. 
 
Pompierii au impiedicat extinderea flacarilor la gospodarii si locuinte, fiind protejate de foc bunuri materiale in valoare de peste 340.000 lei.  
 
Pentru nerespectarea regulilor si masurilor de aparare impotriva incendiilor specifice utilizarii focului deschis pentru arderea miristilor, vegetatiei uscate si resturilor vegetale, inspectorii de prevenire ai ISU Botosani au aplicat o sanctiune contraventionala in valoare de 500 lei.
 
Pentru informarea si constientizarea populatiei asupra masurilor de aparare impotriva incendiilor specifice utilizarii focului deschis pentru igienizarea terenurilor agricole sau de efectuare a curateniei in gospodarii prin arderea miristilor, vegetatiei uscate si resturilor vegetale, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Nicolae Iorga” al Judetului Botosani reaminteste locuitorilor judetului cateva prevederi legale specifice ce trebuiesc respectate pe timpul desfasurarii acestor activitati:
    – la arderea miristilor :
    a) conditii meteorologice fara vant;
    b) parcelarea miristii in suprafete de maximum 10 ha, prin fasii arate;
    c) izolarea zonei de ardere fata de cai de comunicatie, constructii, culturi agricole vecine, instalatii, fond forestier, prin executarea de fasii arate;
    d) desfasurarea arderii numai pe timp de zi;
    e) asigurarea pana la finalizarea arderii a personalului de supraveghere si stingere a eventualelor incendii;
f) asigurarea pentru suprafete de ardere mai mici de 5 ha a substantelor si mijloacelor de stingere necesare;
g) asigurarea, in cazul suprafetelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apa, a mijloacelor de tractare si a personalului de deservire;
h) pe terenurile in panta, arderea miristii se face pornind din partea de sus a pantei.
– la arderea vegetatiei uscate si a resturilor vegetale :
     a) conditii meteorologice fara vant;
     b) colectarea in gramezi a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale in cantitati astfel incat arderea sa poata fi controlata;
     c) executarea arderii in zone care sa nu permita propagarea focului la fondul forestier/constructii si sa nu afecteze retelele electrice, de comunicatii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
     d) curatarea de vegetatie a suprafetei din jurul fiecarei gramezi pe o distanta de 5m;
     e) desfasurarea arderii numai pe timp de zi;
     f) asigurarea mijloacelor si materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
     g) supravegherea permanenta a arderii;
     h) stingerea totala a focului inainte de parasirea locului arderii;
      i) se interzice acoperirea cu pamant a focarelor.
Primarii sunt obligati, prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situatii de Urgenta – componenta preventiva, sa aduca la cunostinta cetatenilor prevederile generale si specifice care trebuie sa fie respectate cand executa arderi de miristi, vegetatie uscata si resturi vegetale.
 
ATENTIE : Arderea miristilor, vegetatiei uscate si a resturilor vegetale se executa numai dupa obtinerea permisului de lucru cu focul, a carui emitere se face prin grija primarului, de catre seful serviciului voluntar pentru situatii de urgenta sau alta persoana desemnata in acest sens.
 
Se excepteaza de la aceasta prevedere, executarea arderii vegetatiei uscate si a resturilor vegetale in cadrul gospodariei cetatenesti.
 
Pentru incalcarea legislatiei in domeniu, cetatenii risca sanctiuni contraventionale cuprinse intre 500 – 2.500 lei.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.