Scandalul gunoaielor a incetat, judetul are liber sa depoziteze deseurile la groapa municipiului

Gunoiul din mai multe localitati ale judetului va putea fi transportat la depozitul temporar de la Botosani. In sfarsit, s-a rezolvat aceasta problema, chiar daca proiectul de hotarare adus in sedinta extraordinara a starnit lungi discutii in sConsiliul Local. Consilierii au votat pentru, insa este o rezolvare de moment. Peste cateva luni, si groapa temporara de la Botosani va ajunge sa fie plina cu gunoi. Se estimeaza o liniste de vreo patru luni.

Dupa ce, luni dimineata, s-au intalnit reprezentatii ADI EcoProces, iar cu cateva zile in urma operatorii si primarii comunelor care nu mai aveau unde depozita gunoiul, luni la amiaza Proiectul de Hotarare care urma sa rezolve problema depozitarii la Botosani a deseurilor din judet a ajuns in dezbaterea consilierilor municipali.

Mai intai, consilierii au ascultat detalii de la directorul Societatii Urban Serv, Simion Drelciuc, societatea fiind in subordinea CL.

„Avem disponibil la ora actula sa primim 4000 de tone de deseuri in plus din alte zone decat Botosani. Tariful petru depozitarea deseurilor din alte zone este de 155 de lei fara TVA pe tona…Tin sa va spun ca in acest moment municipiul Botosani nu are nicio prblema cu depozitarea deseurilor, problema fiind aparuta in restul judetului si noi am vrut sa venim in ajutorul primarilor mai multor comune, pentru noi la municipiu nu era nicio problema presanta”, a precizat directorul Simion Drelciuc.

Si pentru in urma cu putin timp s-a auzit de intentia de a aduce la Botosani deseuri de la Suceava si Iasi, consilierul Eugen Turcanu a tinut ca in proiectul de hotarare sa se insereze o preveedere prin care sa se interzica primrea gunoiului din alte judete la depozitul temporar.

Consilierul Paul Onisa si-a exprimat parerea ca problema care a inceput acum in judet, nu este nici pe departe rezolvata. Este deocamdata o solutie temporara.

„Colectarea deseurilor din judet in groapa de gunoi a municipiului Botosani este un act de eroism. Eu nu vad pespectiva. Este un decalaj foarte marte intre capacitatea gropii de la Botosani de a prelua deseuri si termenul de dare in folosinta a depozitului de la Stauceni. Este un decalaj periculos pentru municipiu si pentru judet, ca ne poate duce la o situatie de poluare, de deseuri peste tot in comune si sate”, a spus Pau Onisa, tragand un semnal de alarma ca dupa ce se va ajunge la capacitatea maxima a gropii de la Botosani, problema gunoaielor va reveni in actualitate daca nu va fi functional depozitul de la Stauceni.

Cosmin Andrei a tinut sa ia cuvantul si sa insinueze, la randul lui, ca intarzierea darii in folosinta a depozitului de la Stauceni ar fi cu un scop anume.

” De ce se amana scoaterea la licitatie a depozitului de la Stauceni? Se asteapta o firma de casa a Consiliului Judetean ? …Asteapta domnul presedinte un anumit operator?”, a intrebat Cosmin Andrei.

I s-a raspuns insa imediat.

„Haideti sa nu ne uitam in oglinda retrovizoare si sa numaram gropile, ci sa ne uitam inainte si sa le ocolim. S rezolvam o problema si nu sa ne uitam in urma. Prea ne concentram sa cautam numai vinovati”, a spus Catalin Alexa.

Viceprimarul Catalina Lupascu a taxat si ea imediat interventia lui Cosmin Andrei

” Se pare ca zilele acestea am participat la o parte a campaniei electorale. Fiecare si-a spus parerea in necunostinta de cauza… Ce s-a adus astazi in sedinta extraordinara s-ar fi putut realiza in sedinta ordinara de CL, de acum cateva zile… Ma bucur ca in sfarsit, noi, consilierii locali, astazi rezolvam aceasta problema si ne dorim sa nu mai ducem in zona politicului tot felul de probleme, pentru ca asa sunt dusi in eroare cetatenii. De exeplu, in acest fel locuitorii municipiului au inteles ca prin tariful de 155 de lei pe tona, majoram pretul la gunoi. Sa avem alta data grija sa nu inducem in eroare populatia”, a spus viceprimarul Catalina Lupascu.

Operatorii vor fi nevoiti sa plateasca tariful de 44 de lei pe tona in cel mult doua saptamani de la aducerea gunoiului lam platforma. In caz contrar, nu vor mai fi primiti sa depoziteze. Restul banilor pana la 155 de lei pe tona vor trebui sa fie platiti de unitatile administrativ teritoriale.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.