Se trece la ORA DE IARNA. Cum se schimba ora si ce influenta are asupra organismului

ORA DE IARNA: Romania trece, in noaptea de sambata spre duminica, la ora oficiala de iarna. Un studiu din 2012 la care au participat peste 3.000 de adulti din Marea Britanie a demonstrat ca, odata cu schimbarea orei in luna octombrie, calitatea somnului dispare.

Ora 4.00 devine ora 3.00, iar ziua de 26 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lunga din an.

ORA DE IARNA: Ora oficiala de vara este aplicata intre ultima duminica din luna martie si ultima duminica din octombrie. Pentru trecerea la ora oficiala de iarna, ceasurile vor fi date inapoi cu o ora, astfel ca duminica 26 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lunga zi a anului.

Trecerea la ora Europei Orientale, ora oficiala de iarna, nu va modifica mersul trenurilor in vigoare pana la 26 octombrie. Trenurile de calatori vor pleca din statiile de formare dupa ora oficiala de vara pana in noaptea de 25 spre 26 octombrie ora 4.00, care devine ora 3.00.

In noaptea de sambata spre duminica, toate trenurile de calatori care au ora de plecare din statiile de formare dupa 4.00 vor pleca la orele din mersul de tren in vigoare, respectand ora Europei Orientale.

ORA DE IARNA: Trenurile de calatori aflate in circulatie dupa ora 4.00, ora oficiala de vara, vor opri in statiile din parcurs stabilite, unde vor stationa pana la ora de plecare din orarul in vigoare dupa noua ora a Europei Orientale. Trenurile care mai au de parcurs o distanta scurta pana la statia finala isi vor continua mersul pana la destinatie.

Avand in vedere ca si in tarile vecine trecerea de la ora de vara la ora Europei Orientale are loc tot in 26 octombrie, intre statiile de frontiera cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria si Ucraina trenurile vor circula dupa orarele din mersul de tren in vigoare.

ORA DE IARNA: Conform Conventiei fusurilor orare, ceasornicele arata pentru fiecare punct de pe Pamant acelasi minut si aceeasi secunda, iar diferentele dintre ore sunt date de faptul ca, la fiecare 15 grade longitudine apare o ora in plus. Numerotarea acestor fusuri incepe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), in sens pozitiv catre est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 s,i a Europei Orientale – ora fusului 2.

Romania se afla in fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie si martie (cea a lunilor de iarna) este denumita „timpul legal roman”.

Conventia a fost semnata de Romania in 1979, iar in 1997, prin ordonanta guvernamentala, orarul de vara a fost din nou corelat cu cel practicat in tarile Uniunii Europene. In 1996, tinand cont de avantajele decalarii orarului cu o ora vara, pentru a profita la maximum de orele de lumina, acest orar a fost prelungit in Europa cu inca o luna.

ORA DE IARNA: Un studiu din 2012 la care au participat peste 3.000 de adulti din Marea Britanie a demonstrat ca, odata cu schimbarea orei in luna octombrie, calitatea somnului dispare.

„Bucurati-va de o ora in plus de somn cat puteti” a fost concluzia specialistilor de la Glasgow University, Marea Britanie, care avertizeaza ca efectul schimbarii de ora dispare in cateva zile, potrivit dailymail.co.uk.

Cei mai multi dintre participantii la studiu au declarat ca se simt mai energici si mai fericiti decat inaintea trecerii la ora oficiala de iarna. Insa efectele aparent benefice ale unei ore in plus de somn dispar rapid, multi spunand ca se simt mai rau ca atunci cand dormeau mai putin.

„Trecerea la ora de iarna le poate oferi un scurt ragaz pentru odihna acelora care au probleme cu somnul, dar si celor care dorm bine de obicei, efectele in cazul primilor fiind temporare”, spune Colin Espie, fondator al Centrului pentru Somn de la Universitatea Glasgow.

Totusi, explica profesorul Espie, calitatea somnului scade semnificativ odata ce corpul se obisnuieste cu noul program, iar procesul se accentueaza pe masura ce se instaleaza iarna, scrie romaniatv.net

Romania trece, in noaptea de sambata spre duminica, la ora oficiala de iarna, ora 4.00 urmand sa devina ora 3.00, iar ziua de 26 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lunga din an.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.