SF. STEFAN. Traditii pentru spor si sanatate legate de aceasta sarbatoare. Ce semnifica numele Stefan

A treia zi de Craciun, 27 decembrie, este si ziua in care crestinii ortodocsi il sarbatoresc pe Sfantul Apostol Intaiul Mucenic si Arhidiacon Stefan, primul martir crestin.

Pentru toti cei care poarta numele Stefan sau derivat din acesta, 27 decembrie este, pe langa a treia zi a Craciunului, si ziua sarbatoririi numelui lor. Sfantul care le patroneaza numele a fost unul dintre ucenicii care il urmau pretutindeni pe Iisus Hristos si unul dintre cei sapte barbati “plini de Duh Sfant si de intelepciune” pe care i-au ales apostolii pentru a indeplini rolul de diaconi (personaje mult mai importante in ierarhia bisericii de pe vremea aceea decat in zilele noastre). Datorita virtutilor sale, Sfantul Stefan a fost ridicat la rangul de Arhidiacon (conducator al diaconilor).

Sfantul Stefan a fost primul martir crestin. Propovaduind invataturile lui Iisus Hristos si marturisind ca El este Fiul lui Dumnezeu, care S-a nascut, a murit, a inviat si S-a inaltat la ceruri pentru mantuirea noastra, Stefan a atras asupra sa mania fariseilor si a fost adus la judecata, in fata Sinedriului.

Intrebat de Caiafa (marele preot iudeu care il condamnase si pe Iisus) cum raspunde acuzatiilor care i se aduc, Arhidiaconul Stefan ar fi rostit un veritabil rechizitoriu la adresa judecatorilor sai: “Cum au fost parintii vostri, asa sunteti si voi! Pe care dintre pro-roci nu i-au prigonit parintii vostri? Si au ucis pe cei care au vestit mai dinainte sosirea Celui Drept, ai Carui vanzatori si ucigasi v-ati facut voi acum. Voi, care ati primit Legea intru randuieli de la ingeri si n-ati pazit-o!” (Faptele Apostolilor VII, 51-53).

A fost acuzat de blasfemie, apoi condamnat la moarte prin lapidare si ucis cu pietre, in timp ce se ruga.

Traditii pentru spor si sanatate de Sf. Stefan

Pe 27 decembrie, crestinii trebuie sa duca icoana mucenicul martir Stefan la biserica, pentru a fi sfintita, apoi s-o aseze pe un perete din casa. Se spune ca Sfantul ii va ajuta pe cei care se lupta cu boala sa se insanatoseasca, iar pe cei care au conflicte cu oameni orgoliosi ii va indruma, ca sa poata face pace.

Fiind si a treia zi a marii Sarbatori a Nasterii Domnului, ziua Sfantului Stefan este incarcata cu o mare putere de a-i ajuta pe crestini sa faca pasul spre reconciliere, sa fie blanzi si prietenosi, sa-si ierte unii altora greselile si sa faca numai bine cu gandul, cu vorba si cu fapta.

In aceasta zi se da de pomana pentru sufletele celor care au pierit in imprejurari dramatice.

Peste 400.000 de romani isi serbeaza onomastica pe 27 decembrie.

Sunt cei care poarta numele sfantului praznuit in aceasta zi, nunele Stafan, dar si cei care se numesc Istvan, Fanel, Stefanel, Stefanut, Fane, Stefania, Fanica, Fanuta, Fana.

Numele Stefan este de origine greaca (de la Stephanos”) si semnifica „coroana”, sau „cununa” cu care erau rasplatiti invingatorii. Asadar, este un nume de invingator!

Tuturor celor ce poarta acest nume le uram „LA MULTI ANI! „

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.