Home Actualitate Sfanta Liturghie, oficiata de Biserica Sfantul Gheorghe de Inalt Preasfintitul Teofan in...

Sfanta Liturghie, oficiata de Biserica Sfantul Gheorghe de Inalt Preasfintitul Teofan in fata a sute de botosaneni si a multor oficiali locali (FOTO)

Duminica dimineata, curtea bisericii din Botosani ce poarta hramul Marelui Mucenic Sf. Gheorghe s-a umplut de lume. A devenit neincapatoare pentru multimea de credinciosi veniti sa participe la Sfanta Liturghie. Credinciosii au ocupat si trotuarul de langa gardul bisericii, in asteptarea Inalt Preasfintitul Teofan, care a sosit la Botosani pentru a oficia, impreuna cu un sobor de preoti, slujba de la Biserica Sf. Gheorghe.

Pe langa sarbatoarea crestina care i-a adunat pe credinciosi la lacasul de cult ce-i poarta numele sfantului, botosanenii mai au un motiv sa vina in numar mare la hramul bisericii: Sf. Mare Mucenic Gheorghe este si ocrotitorul orasului, patronul spiritual al urbei.

Inalt Preasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a fost intampinat si de oficialii locali, de primarul Catalin Flutur, prefectul Dan Slincu, presedintele Consiliului Judetean Costica Macaleti.

“Sa-L rugam pe Dumnezeu, iubiti credinciosi, sa ne dea putere sa urmam drumul parcurs de sfinti… Dumnezeu sa ne ajute sa redevenim biruitori pentru cele ale credintei” s-a adresat multimii Inalt Preasfintitul Teofan, dupa momentul inaltator in care cei peste 500 de credinciosi au cantat odata cu preotii “Hristos a Inviat”.

A urmat oficierea slujbei, la finalul careia IPS le-a marturisit credinciosilor botosaneni bucuria de a le fi din nou alaturi.

“A fost cam frig, dar ma bucur ca intr-un numar mare ati infruntat duritatea gerului, ca aproape este ger, si ne-ati incalzit si pe noi, slujitorii Bisericii, prin credinta dumneavoastra, prin dragostea si fidelitatea fata de Sfanta noastra Biserica, cum nadajduim ca si slujba savarsita de noi cu participarea dumneavoastra a consituit izvor de caldura pentru sufletele dumneavoastra doritoare de caldura, taina, harul si bincuvantarea Imparatiei Cerurilor”, s-a adresat credinciosilor Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Le-a mai vorbit si despre biruinta, aratand ca pana si prezenta lor la acest eveniment religios arata ca sunt biruitori, in fata vremii neprielnice.

“Sa fim atenti in viata ce trebuie sa biruim si unde sa ne lasam biruiti. Uneori, dupa logica lumii, cel care este biruit este biruitor. Un cuvant rostit de un mare Parinte al Bisericii spune asa: biruitor nu esti atunci cand l-ai zdrobit cu puterea ta pe celalalt, biruitor nu esti atunci cand tu te bucuri si altul se intristeaza de bucuria ta, biruitor nu esti nici atunci cand ai puterea sa poruncesti intregii lumi, biruitor esti atunci cand altii te rastignesc si tu ii ierti, ii iubesti, si te rogi pentru ei. Aceasta este biruinta cea mare greu de implinit dar singura care ne da libertate launtrica, putere interioara, si curaj pentru a mergea mai departe prin aceasta lume. Biruitor este omul care iubeste, care iarta, care nu se razbuna, care nu cade in deznadejde, biruitor este omul care intoarce obrazul celalalt atunci cand este lovit si chiar daca cei din jur sau noi insine avem sentimentul ca suntem pusi la pamant prin rabdare si staruinta Dumnezeu ne da putere ca victima sa fim mai biruitori decat calaii si mai puternici decat ei, cum de atatea ori s-a intamplat in istoria neamului nostru, in istoria Bisericii, a lumii”, a mai spus parintele, adaugand: “Dumnezeu sa va aiba in paza pe toti, sa ne aiba in paza, sa ne binecuvanteze cu darul si cu iubirea Sa de oameni. Amin”.

In tot acest timp, sute de credinciosi au trecut pe la racla cu particele din moastele Sfantului Ierarh Nicolae si ale Sfintilor doctori fara de arginti Epictet si Astion.

Exit mobile version