Sfantul Nicolae, sarbatorit pe 6 decembrie, supranumit si „Facatorul de minuni”, patron al Greciei si al altor orase din Apusul Europei, este unul dintre cei mai populari sfinti ai crestinatatii.
TRADITII
In noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii primesc de la Sfantul Nicolae dulciuri, jucarii si alte daruri, pe care Mos Nicolae le pune in ghetutele celor mici. Asta daca au fiost cuminti. Pentru cei obraznici, darul este o nuielusa
In unele zone, copii ii lasa mosului apa si morcovi pentru calul sau.
In colindele romanesti, cantate in plina iarna, se vorbeste despre florile dalbe, flori de mar. Asta pentru ca batranii cunosteau si ei ca acea joarda a Sfantului Nicolae trebuie sa fie una de mar, iar daca aceasta, pusa in apa, va inflori pana la Nasterea Domnului, inseamna ca sfantul a mijlocit pentru iertarea celui caruia i-a dat crenguta flori albe.
Daca la Sfantul Andrei se punea la incoltit graul pentru a vedea cum va fi anul care vine, de Sfantul Nicolae se pun in apa crengute de pomi fructiferi, pentru ca acestea sa infloreasca, dovada iertarii greselilor, dupa cum spun traditiile populare.
Nicolae este unul dintre numele cele mai indragite si mai raspandite.
Numele este format din cuvintele grecesti nike – victorie, biruinta si laos – popor, om ce face parte dintr-un popor victorios.
Numele lui este sinonim cu darnicia si compasiunea, dar si cu darurile aduse copiilor.
„Sa imparti averea saracilor”
Sfantul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei, s-a nascut in localitatea Patara din Asia Mica, in cea de-a doua jumatate a secolului al III-lea, intr-o familie de oameni instariti si crestini devotati.
Crescut in spiritul povetei crestine „sa imparti averea saracilor”, Sfantul Nicolae si-a dat intreaga mostenire pentru a-i ajuta pe nevoiasi.