Home Actualitate SFANTUL sarbatorit astazi de romani. Multi ii poarta numele. SEMNIFICATIA MINUNATA a...

SFANTUL sarbatorit astazi de romani. Multi ii poarta numele. SEMNIFICATIA MINUNATA a acestor nume

Conform Calendarului crestin ortodox, astazi este sarbatorit un important sfant, care a  trait in timpul imparatilor Maximian si Maximus.

Sfantul Teodor Tiron, cinstit de Biserica Ortodoxa in ziua de 17 februarie, a dobandit cununa muceniceasca in anul 306, in timpul persecutiei pornite impotriva crestinilor de catre imparatii Maximian si Maximus, scrie crestinortodox.ro.
 
Imediat dupa ce Teodor a intrat in armata romana, si izbucnind in orasul Amasia persecutia contra crestinilor, acesta nu a dorit sa ascunda faptul ca este crestin. Pentru acest motiv, a fost inchis in temnita, fiind lasat sa moara din lipsa apei si a hranei.
 
Mantuitorul, insa, i S-a aratat Sfantului Teodor in temnita, zicandu-i: „Nu te teme, Teodore, caci Eu sunt cu tine; de hrana cea trupeasca si de bautura cea pamanteasca de acum nici sa nu te mai atingi, caci cu Mine vei fi in imparatia Mea cea cereasca si vesnica”. Tot acum, i s-au aratat sfantului multi ingeri, astfel incat, ostasii care pazeau temnita, s-au umplut de spaima.
 
Dupa aceasta, Sfantul Teodor a trecut la Domnul, fiind aruncat in foc.
 
Sinaxarul aminteste de o minune a Sfantului Teodor, petrecuta in vremea imparatului Iulian Apostatul (361-363),  cand acesta dorind sa-i batjocoreasca pe crestini, a dat ordin guvernatorului orasului Constantinopol sa stropeasca toate proviziile din pietele de alimente cu sangele jertfit idolilor, in prima saptamana a Postului Mare. Sfantul Teodor Tiron, aparandu-i in vis Arhiepiscopului Eudoxie, i-a poruncit acestuia sa-i anunte pe crestini sa nu cumpere nimeni nimic din piata, ci sa manance grau fiert cu miere (coliva).
 
In amintirea acestei intamplari minunate, Biserica Ortodoxa sarbatoreste anual pe Sfantul Mare Mucenic Teodor Tiron, in prima sambata a Postului Mare, cunoscuta si sub numele de Sambata Sfantului Teodor sau a colivelor.
 
Troparul Sfantului Mare Mucenic Teodor Tiron
 
Mari sunt faptele credinţei! În izvorul văpăii ca într-o apă de odihnă Sfântul Mucenic Teodor s-a bucurat. Că în foc cu totul fiind ars, ca o pâine plăcută Preasfintei Treimi s-a adus. Pentru rugăciunile lui, Hristoase Dumnezeule, mântuieşte sufletele noastre.
 
Tot in aceasta zi facem pomenirea:
 
– Sfintei Mariamna, sora sfantului Apostol Filip;
 
– Preacuviosului Auxiviu;
 
– Preacuviosului Teostirict;
 
– Sfantului Mina Calicheladul;
 
– Cuviosului Salaman;
 
– Imparatilor Marcian si Pulcheria;
 
– Sfantului Mucenic Teodor Vizantiul;
 
 
Maine, 18 februarie, facem pomenirea Sfantului Leon, Papa al Romei.
 
Multi romani ii poarta numele Sf. Teodor: Teodor sau Teodora, Toader, Todor, Tudor, Tudoran, Tudorita, Dorin, Doru, Dorel, Teo, Dorina, Dora.
 
Theodoros, folosit de greci cu multe secole inaintea erei noastre si pastrat in onomastica tuturor popoarelor europene, sub diverse forme, care se bucura de aceeasi popularitate ca si in antichitate, se incadreaza intr-o bogata familie de nume teoforice compuse cu tema lui theos = zeu si componenta doron = dar.
 
Numele se traduce „dar de la Dumnezeu”.
 
 

Exit mobile version