Home Actualitate SFINTII ARHANGHELI MIHAIL si GAVRIIL – TRADITII si OBICEIURI

SFINTII ARHANGHELI MIHAIL si GAVRIIL – TRADITII si OBICEIURI

Romanii ii praznuiesc pe 8 noiembrie pe Sfintii Mihail si Gavriil. Este sarbatoarea ingerilor. Cei doi arhangheli purtatori de sabie ca simbol al biruintei sunt, potrivit credintei ortodoxe, conducatorii cetelor de ingeri si calauzele sufletelor in drumul lor spre Rai.

Se spune ca Arhanghelii Mihail si Gavril sunt pazitorii oamenilor de la nastere si pana la moarte. In folclorul romanesc sunt asistenti la Judecata de apoi, ard pacatele lumesti si purifica constiintele oamenilor. Arhanghelul Mihail pazeste la capataiul omului muribund si-i apara sufletul sa nu i-l fure Satana.

Ciobanii si proprietarii oilor fac turta mare din malai, numita “turta arietilor” (berbecilor), pentru a spori fecunditatea mioarelor. Aceasta turta se arunca in ziua praznicului in mijlocul oilor si se da drumul totodata berbecilor intre oi. Daca turta va pica cu fata in sus, la primavara vor fata toate oile. Daca va pica cu fata in jos, semn rau de oi sterpe fara rod.

In ziua de 8 noiembrie este interzis cu desavarsire sa lucrezi sau sa faci treburi in casa, in curte sau pe camp. Cine nu se va supune va avea parte de chin in ziua mortii.

In ziua Sfintilor Arhanghel Mihail si Gavriil se imparte pentru sufletul mortilor, se aprind lumanari atat pentru cei vii, cat si pentru cei morti fara lumanare sau in imprejurari napasnice.

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil – Ca sarbatoare a ingerilor, ziua de 8 noiembrie a inceput a se serba in Biserica de prin veacul al cincilea si ea s-a raspandit repede in tot Rasaritul crestin. Despre ingeri, Biserica invata ca ei sunt „duhuri slujitoare”, adica fiinte fara de trupuri, slugi credincioase lui Dumnezeu si totodata prieteni si ocrotitori ai nostri, pusi de Dumnezeu, pe drumul anevoios de la leagan, la patria noastra cereasca, la „Cerul nou si pamantul nou” ce vor sa fie.

Exit mobile version