SFINTII MUCENICI, TRADITII. De ce trebuie sa bea barbatii 40 de pahare de vin

Astazi, pe 9 martie, sunt praznuiti de catre crestini SFINTII MUCENICI din Sevastia Armeniei. Datorita traditiilor care ii vizeaza in special pe barbati, sarbatoarea Sfintilor Mucenici este considerata ca fiind si ziua barbatului. Sunt insa si alte traditii, legate de spor in casa si de vreme.

Pe 9 martie, traditia spune ca praznuirea celor 40 de mucenici cere ca barbatii sa bea 40 de pahare de vin. Astfel sunt cinstiti cei 40 de mucenici si, se pune, indeplinirea acestui obicei i-ar aduce barbatului putere de munca pentru tot anul.
 
Exista zone in tara unde nu se beau 40 de pahare, ci traditia cere ca barbatii sa goleasca …44 de pahare cu vin. Diferenta aceasta legata de numarul de pahare vine de la faptul ca, dupa traditia crestina au fost 40 de sfinti martiri, in timp ce dupa cea geto-dacica au fost 44.
 
Retetele de mucenici difera de la o zona a tarii la alta. Ca respect pentru martiriul mucenicilor, gospodinele gatesc colaci in forma cifrei 8. Mai sunt si mucenicii cu zeama, zisi si dobrogeni.
 
De 9 martie, sunt si alte obiceiuri, ca cel de a bate cu maiul in pamant pentru ca din acesta sa iasa caldura. Traditia de a bate 40 de mantii (cate una pentru fiecare mucenic) este spune ca ar fi pentru a trai ani multi si sanatosi si de a descoperi eventuale comori ingropate in pamant.
 
Se mai spune ca vremea de Mucenici ar anunta cum va fi vremea de Pasti
 
Traditia spune, de asemenea, ca de SFINTII MUCENICI se face si prognoza vremii de pentru tot anul. Daca tuna in timpul zilei este semn bun. Inseamna ca vineo vara favorabila culturilor, iar recoltele vor fi mai mari decat spera gospodarii. Daca in ajunul Sfintilor Mucenici este vreme rece si ingheata pamantul, in acel an va fi o toamna lunga.
 
In Muntenia, , femeile stropesc cu ajutorul unui snop de busuioc udat in agheasma vasele in care gatesc de post, cele pentru bucatele pentru sarbpatorile de familie, lucrurile de imbracaminte si proviziile din camara. La final, acestea tamaiaza casa. Acest obicei este pentru spor in casa.
 
RETETA pentru MUCENICI
 
Gospodinele fac in cinstea Sfintilor Mucenici, 40 de colaci numiti sfinti, mucenici sau bradosi. In Moldova, acestia au forma cifrei 8 si sunt copti din aluat de cozonac, apoi unsi cu miere si nuca. In Dobrogea si Muntenia, mucenicii sunt mai mici si sunt fierti in apa cu zahar, cu scortisoara si nuca, simbolizand lacul in care au fost aruncati Sfintii Mucenici. Acestia sunt dusi la biserica pentru a fi binecuvantati si apoi sunt consumati in familie.
 
Pentru aluatul din care se fac mucenicii este nevoie de 250 grame faina; 120 ml apa calda si sare.
 
Este indicat ca in seara de 8 martie sa se faca o coca din care se modeleaza mucenicii. Mucenicii se fac snururi lungi si subtiri din coca, apoi se fac cerculete mici sau opturi. Mucenicii se lasa peste noapte la uscat, pe masa presarata cu faina. Peste mucenici se presara de asemenea faina.
 
In dimineata de 9 martie, mucenicii se trec prin sita, pentru ca sa cada faina de pe ei, apoi se pun la fiert intr-o zeama preparata din urmatoarele ingrediente: apa, sare(un varf de lingurita), coaja de la o lamaie(rasa) si zahar.
 
Mucenicii se pun in apa, numai dupa ce aceasta a dat in clocot. E important sa punem la fiert apa cu sarea. Se rade o coaja de lamaie si atunci cand mucenicii incep sa fiarba se adauga zaharul. Ne putem da seama ca mucenicii sunt fierti, atunci cand acestia se ridica la suprafata. 
 
Se servesc cu miez de nuca si cu praf de scortisoara.
 
SFINTII MUCENICI
 
Sfintii 40 de Mucenici sunt praznuiti de Biserica Ortodoxa, in fiecare an, pe data de 9 martie. Acesti mucenici au trait in vremea imparatului Licinius (308-324), prigonitor al crestinilor. Sfintii 40 de Mucenici erau soldati crestini si faceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia.  Acestia nu erau doar romani de origine, ci si greci, amestecati cu armeni.
 
Afland despre credinta lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se inchine idolilor. Deoarece au refuzat, au fost intemnitati timp de opt zile si batuti cu pietre. Prin semne divine au fost insa intariti in dreapta credinta. Dupa aceste chinuri, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare, in lacul Sevastiei. La miezul noptii, unul dintre cei 40 de mucenici, a iesit din apa din cauza gerului. Alergand spre baia calda, pusa de cei ce slujeau idolilor, a murit. 
 
Cei ramasi sa indure gerul au inceput sa se roage: „Ajuta-ne Dumnezeule, Mantuitorul nostru, usureaza-ne sarcina si alina iutimea vazduhului, ca spre Tine nadajduim, ca sa nu ne rusinam si sa cunoasca toti ca ne-am mantuit strigand catre Tine”. In urma acestei rugaciuni s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor. Unul dintre soldatii de paza, uimit ca in miezul noptii o lumina din cer incalzeste apa si ca o cununa din cele 40, pogorate peste mucenici, nu are peste cine sa se aseze, s-a aruncat in apa, marturisind ca si el este crestin.
 
Pentru ca au fost scosi vii din lac, comandantii au poruncit sa li se zdrobeasca picioarele cu ciocanele. Toti martirii au trecut la cele vesnice in urma acestui supliciu. Trupurile lor au fost puse intr-un car, ca sa fie duse spre ardere si apoi sa fie aruncate in lac. Numai Meliton, un tanar soldat, a supravietuit torturii. Pentru ca mai respira, ostasii nu l-au pus in car. Mama sa, stiind ca cei 39 de confrati in suferinta aveau pregatita imparatia cerurilor, isi ia fiul in brate si merge cu el sa-l puna in car. Daca ii dorea salvarea, trebuia sa fie lipsit de credinta in Hristos. Meliton moare pe drum, in bratele mamei sale.
 
Cei patruzeci de Sfinti Mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.