SFINTII PETRU si PAVEL – Traditii pentru SPOR si SANATATE. Vezi si ce alte nume sunt sarbatorite astazi

Sf. PETRU si PAVEL

LA MULTI ANI tuturor celor care isi sarbatoresc astazi numele!

Sanpetru de vara – astfel mai este cunoscuta, in traditia romaneasca, Sarbatoarea Sfintilor Petru si Pavel. Aceasta sarbatoare marcheaza startul secerisului si miezul verii agrare.

Tot pe 29 iunie, de Sf. Petru si Pavel, mai sunt sarbatorite si persoanele care poarta numele: Petre, Petrisor, Petrut, Petrus, Petrica, Patru, Petruta, Petronela,  Pavelica, Paveluta, Pavalas, Paul, Paulica, Paulin, Petrache, Paula,  Paulina.

Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt sarbatoriti pe 29 iunie, dupa o perioada de post, care variaza ca durata, in functie de data Sfintelor Pastilor, scrie CrestinOrtodox.ro.
Dumnezeu i-a incredintat lui Sânpetru cheile Raiului si misiunea de a veghea la portile acestuia, pentru ca I-a fost un bun sfetnic. Sf. Petru este si stapanul camarilor ceresti, hraneste animalele salbatice, mai ales lupii. Si topirea in bucatele mici a ghetii si fierberea grindinei, pentr a ocroti recoltele, intra in sarcinile Sf, Petru.

TRADITII

–    Ti se indeplineste o dorinta importanta, daca ai tinut post negru in ajunul sarbatorii;

–    Nu se scutura merii in aceasta zi, pentru a ocroti ogoarele de grindina;

–    Daca vrei spor in casa si santate, trebuie sa sfintesti la biserica pachete cu colaci, mere, zarzare si coliva, pe care sa le imparti apoi, cu lumanare, saracilor.

–    Daca te supara pistruii, ca sa nu se mai inmulteasca, traditia spune ca trebuie sa te speli pe fata cu apa la miezul noptii, ritual care e face la trecerea pragului dintre 28 si 29 iunie.

–    La tara, exista traditia ca mamele sa le daruiasca fetelor lor talismane pentru aducere de noroc si paza impotriva farmecelor. Talismanul, care trebuie purtat de fete trei zile, consta intr-o punguta rosie in care se pastreaza un catel de usturoi si frunze de pelin.

–    Daruieste in aceasta zi mere dulci si miere prietenilor si vecinilor, impreuna cu urarea de spor in munca si sanatate. Te vei bucura astfel e aceste daruri si in anul urmator. Iar dupa masa de pranz, mananca si tu mere din acest an  si miere si spuneti apoi o dorinta arzatoare. Cine stie, poate se va implini. Traditia spune ca da.

–    Nu se pun capcane pentru lupi si nu se alunga lupii cu focuri de arma in aceasta zi. Este sarbatoarea lupilor si, daca gospodarul vrea ca aceste animale salbatice sa nu-i fure vitele din gospodarii, respecta dupa traditie ziua.

–    Vremea e importanta in aceasta zi: daca tuna si fulgera, se spune ca nucile si alunele nu vor fi bune in acest an.

Pentru ca Sfintii Apostoli Petru si Pavel au fost in temnita pentru ca L-au marturisit pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu, au devenit ocrotitori ai sistemului penitenciar din Romania. Ei sunt ocrotitori ai celor lipsiti de libertate.

 

Cine au fost sfintii Petru si Pavel

Sfantul Apostol Petru – fiul lui Iona si fratele Apostolului Andrei, s-a nascut in Betsaida Galileei. Numele sau iudeu era Simon, insa Mantuitorul il va numi Chifa (piatra). Dupa o pescuire minunata pe lacul Ghenizaret, este chemat sa devina pescar de oameni. Marturiseste in numele apostolior dumnezeirea lui Hristos, dar se si leapada de Hristos cand El este prins spre a fi rastignit. Dupa Inaltarea Domnului, Petru ia cuvantul in adunarea ucenicilor si aleg ca apostol pe Matia in locul lui Iuda. In ziua Cincizecimii, dupa predica Sfantului Apostol Petru, se boteaza trei mii de persoane.

Sfantul Apostol Petru a propovaduit in Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mica pana in Babilon si in ultima parte a vietii, la Roma. Sfantul Petru a murit rastignit pe cruce, cu capul in jos, in anul 67, pe 29 iunie.

Sfantul Apostol Pavel era originar din Tarsul Ciliciei, din neamul Veniamin. Sfantul Pavel a fost elevul invatatului Gamaliel. Pavel locuia in Tars si lupta impotriva crestinilor. Sfantul Apostol Pavel a participat la uciderea arhidiaconului Stefan. Pe calea Damascului i se arata Hristos intr-o lumina orbitoare si il mustra: „Saule, Saule de ce ma prigonesti?”. Se converteste si primeste botezul de la Anania, episcopul Damascului. Sfantul Apostol Pavel a pornit in trei mari calatorii misionare si a scris 14 epistole care se gasesc in Sfanta Scriptura. A fost decapitat din porunca imparatului Nero, in anul 67.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.