Home Actualitate SFINTII TREI IERARHI: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura-de-Aur

SFINTII TREI IERARHI: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura-de-Aur

SFINTII TREI IERARHI. Crestinii ortodocsi ii sarbatoresc pe data de 30 ianuarie pe Sfintii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura-de-Aur. Pentru bunul mers al gospodariei, crestinii trebuie sa respecte traditia acestei zile. 

Mai exact, sunt interzise toate activitatile casnice in aceasta zi. 
 
Toate institutiile de invatamint teologic din tara isi sarbatoresc patronii, deoarece Sfintii Vasile cel Mare, Grigore Teologul si Ioan Gura-de-Aur sunt considerati intemeietorii teologiei si invatamintului crestin la nivel academic. 
 
SFINTII TREI IERARHI. Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura-de-Aur sunt sarbatoriti impreuna, pe 30 ianuarie, sub numele comun de Sfintii Trei Ierarhi. Aceasta sarbatorire in comun a fost aleasa tocmai pentru a evidentia harul dumnezeiesc, cu totul deosebit, al acestora, chiar daca numele fiecaruia in parte mai este pomenit in cursul aceleiasi luni: Sfantul Vasile cel Mare (1 ianuarie), Sfantul Grigorie Teologul (25 ianuarie) si Sfantul Ioan Gura-de-Aur (27 ianuarie).
 
SFINTII TREI IERARHI: Obiceiuri si superstitii din diferite zone ale tarii:
 
– In aceasta zi trebuie sa dam o luminare de pomana, pentru ca intreaga viata sa fie luminata.
– In multe zone, familiile ii tin pe cei Trei Ierarhi de patroni ai casei. Se face coliva si oamenii merg la biserica.
– Pentru reusita familiei si a treburilor gospodaresti, in aceasta zi nu se lucreaza.
– Se face praznic in amintirea sufletelor mortilor neimpartasiti.
– Sarbatoarea se tine pentru fericirea fetelor si pentru a-i apara de boli si durere pe toti ai casei.
– Celui ce lucreaza in aceasta zi i se stramba mintile.
– Fetele fac vraji pentru a li se arata ursitul: nu lucreaza si nu mananca decat paine si sare.
– Se crede ca in aceasta zi incolteste sub zapada graul care a ramas neincoltit de cu toamna.
 
In traditia populara se spune ca de astazi se schimba vremea. De-acum, se zice ca „se stramba partiile”, iar vremea da spre primavara.
 
Daca curg stresinile, primavara e friguroasa, daca e ger, vara e calduroasa.
 
SFINTII TREI IERARHI
 
Sfantul Vasile cel Mare s-a nascut in Cezareea Capadociei, intr-o familie evlavioasa. Parintii i-au dat o educatie crestina aleasa. Studiile le incepe in familie cu tatal sau, retorul Vasile. 
 
Invata cu cei mai eruditi retori si filosofi la Cezareea Capadociei (al treilea oras ca marime si importanta din Imperiul Roman, dupa Roma si Alexandria Egiptului), apoi la Constantinopol, devenit capitala imperiului si, in cele din urma, la Atena, unde il avea coleg si prieten pe Sf. Grigorie de Nazianz, ca si pe viitorul imparat Iulian Apostatul (361 – 363). In anul 355 se intoarce in orasul natal, avand 25 de ani, primeste botezul, imparte intreaga avere la saraci si intra in monahism. In singuratatea manastirii, impreuna cu prietenul sau Grigorie de Nazianz, alcatuieste o culegere de texte despre frumusetea vietii spirituale cu titlul: „Filocalia – iubire de frumos”. In 364 este hirotonit preot, iar in 370 – episcop al Cezareei Capadociei. 
 
Sfantul Grigorie de Nazianz s-a nascut la Arianz, langa cetatea Nazianz, dintr-o familie de aristocrati. In anul 379 pleaca la Constantinopol unde, la mica Biserica a Invierii, tine cele cinci Cuvintari teologice in cinstea Sf. Treimi care ii vor aduce mai tirziu numele de „Teologul 2”. Tot aici rosteste cele cinci omilii despre dumnezeirea Logosului. Cuvantarile il dezvaluie ca orator desavarsit, profund cunoscator al principiilor retoricii. De aceea, cuvantarile sale sunt studiate in scolile de retorica. Prin acestea, tanarul episcop a demonstrat ca, in cetate, cultura crestina nu este cu nimic mai prejos de cea clasica pagana. Interesant de stiut, Sf. Grigorie este primul autor grec care a publicat o colectie de scrisori, el punind bazele corespondentei ca mijloc de comunicare.
 
Sfantul Ioan Hrisostom sau Ioan Gura-de-Aur este considerat cel mai de seama reprezentant al scolii din Antiohia. Tatal sau a detinut inalta functie militara de magister militum Orientis. Datorita talentului sau oratoric, de bun vorbitor, Sfantul Ioan a primit titlul de „invatator si sacerdot universal”, tot gratie maretiei si splendorii cuvantului sau primind numele de Hrisostom, adica „Gura-de-Aur”. A fost si patriarh al Constantinopolului.
 
SFINTII TREI IERARHI. Spre sfarsitul secolului al XI-lea, la Constantinopol se iscase o mare disputa legata de cei trei ierarhi, pe care ii praznuim pe 30 ianuarie, oamenii intrebandu-se care este mai mare: Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Grigorie Teologul sau Sfantul Ioan Gura de Aur. Dupa cativa ani de la declansarea neintelegerilor, cei trei sfinti au inceput sa i se arate aievea, unul cate unul, episcopului Evhaitelor, Sfantului Ioan Mauropous. In cele din urma, in anul 1084, intr-o vedenie, fericitului i-au aparut cei trei sfinti impreuna.
 
Cuvintele pe care cei trei ierarhi i le-au adresat Sfantului Ioan ne arata modul in care sfintii conlucreaza – cu Dumnezeu si intre ei -, asa cum si noi trebuie sa ne unim, in cuvant si in lucrare:
 
„Dupa cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem si nici o vrajba nu este intre noi. Fiecare din noi, la timpul sau, indemnati de Duhul Sfant, am scris invataturi pentru mantuirea oamenilor. Cum ne-a insuflat Duhul Sfant, asa am invatat. Nu este intre noi unul intai si altul al doilea. De chemi pe unul, vin si ceilalti doi. Drept aceea, sculandu-te, porunceste, celor ce se invrajbesc, sa nu se mai certe pentru noi. Ca nevointa noastra, cat am fost in viata si dupa moarte, a fost sa impacam pe oameni si sa aducem in lume pace si unire. Impreuneaza-ne, dar, facandu-ne praznic la cate trei intr-o singura zi, si instiinteaza cu aceasta pe crestini, ca noi in fata lui Dumnezeu, una suntem.”
 
SFINTII TREI IERARHI, patronii spirituali ai invatamintului teologic
 
In urma acestei vedenii, Sfantul Ioan a ales ziua de 30 ianuarie pentru praznuirea comuna a celor Trei Ierarhi, stingandu-se astfel si disputele din capitala, lumea unindu-se in sarbatorirea impreuna a Sfantului Ierarh Vasile cel Mare, a Sfantului Grigorie Teologul si a Sfantului Ioan Gura de Aur.
 
Pentru a recunoaste valoarea teologica a Sfintilor Trei Ierarhi, prin hotararea luata la Atena, la primul Congres al Profesorilor de Teologie din anul 1936, Sfintii Trei Ierarhi au devenit patronii spirituali ai institutiilor de invatamant teologic ortodox din intreaga lume.
 

Exit mobile version