SFINTIREA Ansamblului monahal al Manastirii „Sfanta Treime” – Esanca

Ansamblul monahal al Manastirii „Sfanta Treime” – Esanca din judetul Botosani va primi vesmantul sfintirii duminica, 19 iulie 2015. 

Slujba a fi oficiata de Inaltpreasfintitul Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, de IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului si Bacaului, de PS Macarie, Episcopul Ortodox Roman al Europei de Nord, de PS Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar patriarhal, si de PS Calinic Botosaneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor. 
 
Biserica din Esanca, locas de referinta pe harta manastirilor
 
Biserica cu hramurile „Sfanta Cuvioasa Parascheva“ si „Sfantul Serafim de Sarov“ a Manastirii „Sfanta Treime“ – Esanca isi are inceputurile pe 20 iulie 1998, cand, Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, in vremea arhipastoririi ca Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a pus piatra de temelie a acestui locas de inchinare. 
 
Lucrarile de construire, realizate dupa planurile Institutului de proiectare IPROCHIM Iasi, prin bunavointa prof. univ. dr. Dumitru Radauceanu, directorul institutului, la acea vreme, au inceput la scurt timp de la sfintirea locului si au fost coordonate, pe rand, de parintii Dumitru Avarvari (1998-2000), Vlad Drob (2001-2007) si Claudiu Chebac (2008-2009). 
 
Din anul 2004, intrucat lucrarile trenau din lipsa de fonduri, protos. Serafim Grigoras, slujitor la Catedrala Mitropolitana din Iasi, fiu al acestor meleaguri, s-a implicat si a atras dupa sine si ucenici de-ai sfintiei sale in aceasta lucrare. 
 
Regretatul Paul von Saanen, medic roman stabilit in Elvetia, a fost unul dintre cei mai ferventi sustinatori ai lucrarilor de construire a bisericii. 
 
Ca arhitectura, biserica reia planurile si formele arhitecturale ale ctitoriilor stefaniene si cuprinde altar, naos, pronaos si doua pridvoare: unul inchis si altul deschis, care a fost adaugat din motive practice. 
 
Deasupra pridvorului inchis se afla cafasul. Pridvorul inchis adaposteste un baldachin pe care sta racla cu o partica din moastele Sfantului Cuvios Serafim de Sarov, odor nepretuit care imbogateste zestrea duhovniceasca a manastirii. 
 
Biserica de la Esanca va primi duminica, 19 iulie 2015, vesmantul sfintirii prin prezenta unui sobor ales de ierarhi, preoti si diaconi.
 
Casa monahala „Sfanta Lucia”, ctitoria armonioasa de la Esanca
 
Inca de inceputuri, la Manastirea Esanca a fost necesara ridicarea unei cladiri care sa deserveasca nevoile noii obsti. 
 
Astfel, in anul 2008 au inceput lucrarile de constructie, dupa planurile arhitectului Bogdan Negoita, si s-au finalizat in anul 2013. 
 
Casa monahala „Sfanta Lucia” cuprinde parter si etaj. La parter se afla trapeza, bucataria si dependintele necesare, iar la etaj se afla chiliile, atelierele de vesminte si haine preotesti si atelierul de broderie.
 
Pozitionarea ei in cadrul incintei este echilibrata si armonioasa ca volumetrie si fireasca in ceea ce priveste functionalitatea. Casa a fost ctitorita de protos. 
 
Serafim Grigoras, slujitor la Catedrala Mitropolitana din Iasi, in amintirea stramutarii la cele vesnice a mamei sale Lucica Grigoras. 
 
Acoperisul casei, specific moldovenesc, a fost executat de mesteri nemteni, condusi de maistrul Sebastian Rachieru. Invelitoarea bisericii, din tabla de zinc, dispusa in foi dese si inguste, a fost realizata de echipa maistrului tinichigiu Viorel Lica din Targu Neamt. 
 
Ansamblul de la Esanca, oaza din tinutul Darabanilor
 
Biserica si Casa „Sfanta Lucia” de la Manastirea „Sfanta Treime” – Esanca sunt completate armonios de Arhondaricul „Sfantul Cuvios Ioan Iacob Hozevitul”. 
 
Lucrarile de constructie ale acestuia au inceput in anul 2013, dupa planurile arhitectului Bogdan Negoita, si sunt in plina desfasurare. 
 
Cladirea, cu un cerdac perimetral, cuprinde demisol, parter si etaj.
Arhondaricul se vrea a fi o ofranda adusa Sfantului Cuvios Ioan Iacob Hozevitul de obstea acestei manastiri si de toti ctitorii ei. 
 
Acestei cladiri i se adauga clopotnita, care asigura si intrarea in incinta manastirii. 
 
A fost construita intre anii 2009-2013, dupa planurile arhitectului Bogdan Negoita, si este dispusa pe doua paliere, cu doua anexe pe laterale. 
 
Agheasmatarul cu hramul „Izvorul Tamaduirii”, amplasat in partea sud-estica a incintei, a fost construit in perioada 2010-2013, distingandu-se atat prin spatialitatea interiorului, cat si prin zveltetea sa. 
 
„Intreaga incinta a manastirii, cu edificii frumos amplasate, formeaza o armonie care incanta privirea. Dragostea de frumos si rugaciunea au transformat un loc oarecare intr-o oaza unde pamantul se intalneste cu cerul si omul cu Dumnezeu. Intregul complex monahal de tip stefanian, cu toate edificiile sale care se disting prin caracterul lor unitar, s-a realizat prin multa munca facuta cu dragoste, cu rugaciune, dar si cu mari sacrificii materiale, care incorporeaza donatii banesti oferite de oameni care au dorit sa-si invesniceasca numele si sufletul”, a spus stavrofora Petronia Ilas, stareta asezarii monahale. 
 
Formarea obstii Manastirii Esanca
 
Biserica Manastirii Esanca din judetul Botosani a fost randuita pentru a fi locas de inchinaciune parohial. 
 
Transformarea in manastire de calugarite s-a realizat prin Decizia Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, nr. 716/2009, din ziua de 17 octombrie 2009.
 
Doua luni mai tarziu, in ziua de 14 decembrie a anului 2009, in postul de stareta a Manastirii „Sfanta Treime“ – Esanca a fost numita monahia Petronia Ilas de la Manastirea Agapia. Stareta a fost instalata de Preasfintitul Calinic Botosaneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, la hramul manastirii, in ziua de 2 ianuarie 2010. 
 
„La inceput, prezenta manastirii in zona a fost privita cu o oarecare tulburare si ostilitate. Stiut este faptul ca perioadele de restriste, de interdictii din timpul regimului comunist au estompat, au diminuat manifestarea plenara a vietii monahale (isihastice), insa nu au reusit sa o anihileze. De-a lungul existentei lor multiseculare sau efemere, determinata de cauze dintre cele mai felurite, manastirile si schiturile noastre au avut si continua sa aiba o importanta deosebita in raspandirea unei intense religiozitati in viata cotidiana pe arii geografice extinse“, a amintit protos. Serafim Grigoras, slujitor la Catedrala Mitropolitana din Iasi. 
 
Obstea de la Esanca, alaturi de multimea credinciosilor, va avea parte duminica, 19 iulie 2015, de un moment deosebit, prilejuit de sfintirea bisericii asezarii monahale de catre un sobor de ierarhi, preoti si diaconi.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.