Home Actualitate Sorin Oprescu, acuzat de formarea unui grup infractional organizat ARCB a depus...

Sorin Oprescu, acuzat de formarea unui grup infractional organizat ARCB a depus plangere impotriva lui, la DNA

Arhiepiscopia Romano-Catolica București (ARCB) a depus la Directia Nationala Anticoruptie o plangere penala impotriva Primarului General Sorin Oprescu, a oamenilor de afaceri Dragos Bilteanu si Ioannis Papalekas, cat si a unor angajati ai Primariei Municipiului Bucuresti.

Acestia sunt acuzati de apartenenta la un grup infractional organizat, iar functionarii publici si de abuz in serviciu, referitor la refuzul de a pune in executare hotararea judecatoreasca de desfiintare a cladirii ilegale Cathedral Plaza si de a proceda la demolarea imediata a acesteia si la refacerea parcului public existent anterior.
 
„Grupul infractional urmareste cu consecventa obtinerea unui castig material de circa 70 milioane euro, echivalent al valorii estimate a cladirii ilegale (conform informatiilor din piata), prin mentinerea acesteia in fiinta si eventuala sa punere in functiune, astfel incat aceasta sa poata fi valorificata ulterior”, declara ARCB in plangerea penala.

Conform sentintei civile nr. 2520/28.06.2012 pronuntata de Tribunalul Dambovita, Primarul General al Capitalei este obligat sa emita actul administrativ de demolare a constructiei construita ilegal in vecinatatea Catedralei Sf. Iosif. Insa pana la formularea plangerii penale, acesta nu a inteles sa desfasoare nici un act material de desfiintare, nici macar partiala, a cladirii auto-intitulate Cathedral Plaza.

 
Singurul demers legal indeplinit de Sorin Oprescu a fost emiterea, la 8 luni dupa decizia irevocabila, in septembrie 2013, a unei hotarari privind „Efectuarea unei expertize tehnice in vederea stabilirii modalitatilor de desfiintare a constructiei imobil de birouri Cathedral Plaza, estimarea costurilor si determinarea impactului asupra cladirilor aflate in vecinatate”. 
 
Primaria Capitalei nu a avut prevazute in bugetul municipiului pe anii 2013, 2014, 2015 sumele aferente demolarii propriu-zise, invocandu-se tot felul de motive neintemeiate sau chiar aberante (de exemplu, ca prin desfiintarea constructiei ilegale, s-ar darama Catedrala Sf. Iosif) prin care sa se justifice refuzul de a-si indeplini obligatiile legale, se arata in plangerea penala depusa de ARCB in 20 martie a.c.
 
In opinia  ARCB, la nivelul Primariei Municipiului Bucuresti s-a format un grup infractional organizat, asociat cu Ioannis Papalekas si Dragos Bilteanu, cei care au creat un circuit financiar functional, in paralel, la Bucuresti si la Nicosia, prin care banii de la SIF-urile romanesti au fost spalati prin SIF-uri cipriote si reinvestiti in proiecte imobiliare din Romania. Se observa faptul ca si in cazul de fata, izvorul banilor este amplasat la Nicosia, respectiv la societatea SIOMA COMPANY LIMITED.
 
Gruparea a cuprins treptat persoane influente, din diverse sfere ale vietii sociale, acestea desfasurand activitati prin care au obtinut autorizarea ilegala, iar in prezent blocheaza desfiintarea acestei constructii.
 
Scopul urmarit de acest grup este de a favoriza beneficiarul Millennium Building Development SRL (MBD), de a putea valorifica la pretul de 70 milioane euro cladirea ilegala, actiunile concertate ale proprietarului actual (cel de fatada, in spate fiind grupul Papalekas-Bilteanu) si ale Primarului General vizand o eventuala intrare in legalitate a cladirii, desi legislatia actuala interzice o astfel de posibilitate. Pentru a-si asigura succesul operatiunilor de blocare a desfiintarii constructiei, Primarul Oprescu si MBD au facut chiar si o rocada a avocatilor, fiecare punand la dispozitia celuilalt casele de avocatura cu care lucrau anterior.
 
De asemenea, acest grup face tot posibilul pentru ca autoritatea competenta sa nu emita decizia de demolare si operatiunile administrative, pentru care exista titlu executoriu si dosar de executare silita. 
 
ARCB a pus la dispozitia DNA documentele care atesta aspectele invocate in plangerea penala, inclusiv reprezentarea MBD si a PMB de catre casa de avocatura Zamfirescu, Racoti & Partners, a documentelor care dovedesc prezentarea unei realitati false de catre functionarii publici in fata instantelor de judecata, a refuzului de desfiintare a constructiei si este apta sa ofere date si informatii concrete legate de modificarea radicala a actelor si faptelor Primarului General odata cu preluarea cladirii Cathedral Plaza de catre omul de afaceri Papalekas. 

Exit mobile version