Mancare mai buna decat in alte spitale, medicamente asigurate de unitatea medicala, nu aduse cu plasa de acasa, o baza de tratament cu aparatura moderna, sunt doar cateva dintre atuurile pe care le are Spitalul de Recuperare „Sf. Gheorghe” Botosani in fata altor unitati medicale din municipiu si judet.
Cine a trecut prin acest spital in ultimul an stie ca este cumva altfel fata de celelalte spitale din judet. Ceva mai bine. Nu se poate spune ca nu ar fi loc si de mai bine, dar progresul facut in ultimii ani este vizibil. Asta pentru ca unitatea medicala a avut sansa sa foloseasca banii europeni pentru a se moderniza, pentru a-si repara usi, ferestre, fatada si a-si cumpara aparatura moderna pentru ambulator, pentru dezvoltarea bazei de tratament. Reabilitarea ambulatorului unitatii a fost posibila datorita unui proiect accesat de Primaria Botosani, in administrarea careia se afla spitalul. In timp ce celelalte unitati medicale, care nu au apartinut de Primarie, au infruntat mult mai greu criza, pentru Spitalul de Recuperare sansa a fost evidenta. Cu bani europeni obtinuti prin proiectul depus de Primarie, si-a schimbat total fata.
Miliarde de lei vechi atrase de la Uniunea Europeana pentru un spital botosanean
Proiectul, finalizat spre sfarsitul anului 2010 a adus investitii de 4.212.038,41 de lei.
23 de luni a durat implementarea proiectului. S-a modernizat parterul spitalului, care cuprinde cabinetele medicale si laboratoarele, birourile, sala de asteptare, grupurile sanitare, dar si diverse anexe. Lucrarile de reabilitare au insemnat recompartimentari interioare, finisaje interioare, inlocuirea tamplariei din lemn cu tamplarie din lemn stratificat de culoare brun, dar si refacerea trotuarelor, a instalatiilor sanitare si electrice si separarea instalatiilor termice ale ambulatoriului de instalatiile comune ale spitalului.
Din venituri proprii si sprijin financiar de la Primarie, investitiile continua
„Acum incepem sa facem reabilitarea termica si la etajele I si II, prin veniturile proprii pe care le obtinem din baza de tratament. Am inceput reabilitarea in regie proprie, facem saloanele. Din centrul de intretinere si baza de tratament scoatem venituri proprii de 300-400 de milioane de lei de lei vechi pe luna si platim tichetele angajatilor, iar ce ne mai ramane punem la lucrarile pe care le mai facem in spital. Cu ce primim de la Primarie si cu ce mai avem noi, vom reusi sa punem la punct si saloanele”, a declarat Gabriela Varzari, managerul Spitalului de Recuperare.
Spitalul castiga destul de bine din centrul de intretinere, din baza de tratament, la care apeleaza zilnic zeci de botosaneni. in centrul de intretinere, masajul, fitnessul, inotul aduc bani frumosi spitalului. Si asta pentru ca, pe langa pacienti, vin si persoane la sedinte pentru mentinerea conditiei fizice si pentru tratamente de infrumusetare. Numai in centrul de intretinere, la sala de fitness, la baile de plante si bazinul de inot, in medie ajung zilnic 20-30 de persoane. Botosanenii fac rand la sedinte de masaj anticelulitic, la sauna.
Bolnavi scapati de drumuri in alte judete
Bolnavii de osteoporoza au doar la aceasta unitate medicala din judet posibilitatea sa isi faca investigatii performante pentru a afla densitatea calciului din oase, aparatul cumparat de spital fiind singurul de acest fel la nivelul judetului. Pana la dotarea cu acest aparat a ambulatorului, bolnavii plecau sa isi faca in alte judete aceasta investigatie.
Si alte aparate de o inalta performanta au inlocuit aparatura medicala uzata sau au adus completari care i-au scutit de drumuri in alte judete pe bolnavii cronici. S-au achizitionat: aparat chirurgical de radiofrecventa, audiometru, impendancemetru, electrocauter, combina oftalmologica, tonometru, trusa de lentile oftalmologice, aparat de aerosoli. Cabinetul de explorari functionale a fost dotat cu unitate Holter, doppler vascular, ecograf, electroencefalograf, electrocardiograf. Au fost achizitionate 71 de echipamente de uz medical.
Internari cu programare, tot anul
Numarul bolnavilor cronici fiind destul de mare in judet, unitatea medicala este tot timpul aglomerata. In spital, pentru o internare se sta pe liste de asteptare. „Acum avem planificate internari pana spre sfarsitul lunii iunie-inceputul lunii iulie. Nu putem interna mai mult de 180-200 de persoane pe luna, pentru ca avem doar 195 de paturi. Dar fiind vorba de bolnavi cronici, nu de urgente, se poate recurge fara probleme la programari, la liste de asteptare”, a mentionat managerul spitalului.
Catalin Flutur: „Proiectele depuse de Primaria Botosani pentru fonduri europene au fost adaptate nevoilor orasului”
Schimbari majore ale serviciilor pe care le ofera Spitalul de Recuperare din municipiu s-au simtit dupa finalizarea proiectului «Modernizare Ambulatoriu Integrat», finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa Prioritara 3: Imbunatatirea infrastructurii sociale, Domeniul Major de Interventie: 3.1.
La finalizarea proiectului, primarul Catalin Flutur sublinia importanta aducerii acestor bani europeni in Botosani, pentru ca locuitorii municipiului sa simta o imbunatatire a serviciilor medicale, in timp.
„Am mai spus-o, proiectele depuse de Primaria Botosani pentru bani europeni au fost adaptate nevoilor orasului. Ne-am dorit sa extindem domeniile de activitate in care sa venim cu investitii. Spitalul de Recuperare «Sfantul Gheorghe» este singura unitate spitaliceasca pe care o avem in subordine si banii pe care i-am primit pentru acest proiect au fost o mana cereasca pentru ca, din bugetul local, e aproape imposibil sa faci lucrari de o asemenea complexitate. Este o investitie importanta, printre primele pe care le-am demarat in oras, care ne-a dat, daca vreti, curaj sa continuam pe acest drum al banilor europeni. Nu pot decat sa ma bucur ca am reusit prin acest proiect, sa cream conditii normale in spital. E o satisfactie mare sa stii ca oamenii care vin acum la spital au parte de servicii de calitate, asa cum e normal sa se intample”, a declarat primarul Catalin Flutur.