Silvicultorii au demarat campania „Luna plantarii arborilor”. E vorba de campania devenita traditie si pe care cei mai multi dintre noi o cunosc ca fiind „Luna padurii”.
In aceasta primavara, silvicultorii botosaneni si-au planificat, la impaduriri integrale, o suprafata de 75 de hectare , dintr-un plan anual de 110 hectare. De asemenea, au in plan sa aduca si completari in plantatii, ca urmare a pierderilor suferite in 2015 din cauza secetei, pe o suprafata de 167 de hectare.
„Suprafete mai mari de impaduriri in aceasta primavara sunt in special acolo unde s-au exploatat arboretele de molid, circa 600 ha, afectate de uscare in masa, precum si pe terenurile degradate cumparate de Directia Silvica in anii trecuti. Mai exact, in Tudora (57 ha), padurea Runc, comuna Frumusica (80ha), Oroftiana, comuna Suharau (17 ha) si perimetrele Bodron III (8 ha), Putureni (20 ha), comuna Cotusca (13 ha), Vanatori (9 ha) „, a precizat directorul Directiei Silvice Botosani, Gheorghe Rusu.
Seful silvicultorilor botosaneni a mai precizat ca suprafata destinata pepinierelor silvice este de 1,3-1,5 milioane puieti forestieri si ornamentali, atat pentru nevoile proprii ale regiei, cat si pentru alti beneficiari.
„Producem o gama larga de puieti forestieri (gorun, stejar, fag, salcam, plop, salcie, frasin, cires, tei, artar, malin, mojdrean, sanger, salcioara, lemn cainesc, amorfa”, a mai amintit directorul Rusu in cadrul conferintei de presa organizata pentru a marca inceputul campaniei impaduririlor de primavara.
Cele mai mari pepiniere silvice unde se produc puieti sunt Cotu Copalau, Guranda si Radauti Prut.
Impaduririle din aceasta primavara inseamna si alocari importante de bani in acest scop. Mai exact, peste doua milioane de lei din fond de conservare si peste 300 de milioane din fond de ameliorare a terenurilor degradate.
Vremea este numai buna pentru plantari de arbori, spun silvicultorii, explicand ca temperaturile mai scazute si umiditatea din sol asigura conditii optime pentru impadurire.
„Lucrarile se efectueaza atat prin muncitori angajati, zilieri, cat si prin intermediul unor societati specializate. Lucrarile de impaduriri sunt, pentru populatia rurala, un mijloc de a realiza venituri intr-o perioada in care nu se lucreaza in agricultura”, a mentionat directorul DS Botosani.
Reprezentantii Directiei Silvice Botosani au mai precizat ca, in afara impaduririlor, in Luna padurii se vor efectua si actiuni de igienizare a padurilor aflate la marginea drumurilor nationale si a celor flate in zone de interes turistic sau in imedita vecinatate a localitatilor. La aceste actiuni participa in special elevi, tineri, voluntari si diverse ONG-uri.