Home Actualitate Statie noua, moderna, de tratare a apei potabile la Stefanesti

Statie noua, moderna, de tratare a apei potabile la Stefanesti

Reprezentantii Nova Apaserv si ai Consiliului Judetean au anuntat ca s-a receptionat recent o lucrare importanta, din cadrul master-planului. Este vorba de „Extinderea si reabilitarea Statiei de tratare a apei potabile Stefanesti”, o componenta fundamentala a master-planului Nova Apaserv. 

Statia de tratare de la Stefanesti, reabilitata si extinsa, asigura debitul necesar cerintelor de alimentare cu apa potabila a oraselor Stefanesti si Trusesti, a comunelor : Mihalaseni, Hanesti, Vlasinesti, Durnesti, Romanesti, Santa Mare, Calarasi, Rauseni, precum si a doua comune din judetul Iasi, Andrieseni si Bivolari. Exista posibilitatea tehnica de a asigura alimentarea cu apa a circa 200.000 de locuitori. 
 
Calitatea apei potabile furnizate in retea va corespunde in totalitate normativelor nationale si europene, au dat asigurari reprezentantii Nova Apaserv, in cadrul unei conferinte de presa la care au participat nu doar reprezentanti ai operatorului de apa, ci si ai Consiliului Judetean, ai antreprenorului si Directiei de Sanatate Publica Botosani.
 
„Dupa perioade de teste a calitatii apei, a bunei functionari a echipamentelor din statie, comisia de receptie a constatat ca sunt intrunite elementele necesare semnarii procesului-verbal la terminarea lucrarii. Aceasta statie de la Stefanesti, practic,  dubleaza capacitatea de tratare a statiei existente si a fost construita in incinta statiei vechi. Statia veche, perfect functionala de altfel, va fi subiectul unei viitoare reabilitari”, a precizat Catalin Fetcu, directorul tehnic al Nova Apaserv, mentionand si ca este prima receptie din cele 9 contracte de lucrari din cadrul master-planului. 
 
„In vara se va finaliza si conducta de transport care ia apa in Statia Stefanesti si va asigura alimentarea localitatilor de pe traseu si, nu in ultimul rand, a orasului Saveni, care de ani de zile nu beneficiaza de apa de cea mai buna calitate”, a completat, directorul Fetcu.
 
Pentru finalizarea proiectului s-au cheltuit 19,3 milioane de lei.   
 
„Este prima statie care trateaza si namolul rezultat din tratarea apei. Datorita calitatii apei brute deosebite din lacul Stanca, putem afirma : calitatea apei potabile rezultate dupa tratare este deosebita din punct de vedere organoleptic, fizico-chimic si bacteriologic”, a explicat inginerul Florin Nicolau.
 
Ca noutate, Statia de pompare de la Stanca nu mai este supravegheata de oameni, este automata, comandata de la Stefanesti si supravegheata online, mai explica reprezentantii Nova Apaserv. Comenzile se pot da din dispeceratul de la Stefanesti. 
 
„Statia, practic, a fost facuta pentru a ajuta o comunitate importanta, din orasul Saveni, cu aproximativ 8.000 de locuitori, care pana acum a folosit apa neconforma si speram ca, la jumatatea anului, si conducta Stefanesti-Saveni sa fie terminata”, a mai spus inginerul Nicolau. 
 
Societatea Coral Tulcea a realizat proiectarea si executia statiei, contractul pentru aceasta lucrare fiind semnat spre sfarsitul anului 2012.
 

Exit mobile version