STUDENTII NU au LOCURI in CAMINE, dar pentru REFUGIATI se gasesc. Vezi reactia STUDENTILOR

In timp ce multi romani nu-si pot permite sa isi trimita copiii la studii universitare pentru ca nu au bani sa plateasca chirii la particulari, caminele fiind insuficiente, locuri in aceste caminele studentesti ar urma sa fie alocate pentru cazarea refugiatilor.

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania atrage atentia asupra deficitului de locuri de cazare cu care se confrunta universitatile din Romania, aproximativ un sfert dintre studentii care au nevoie de un loc de cazare neputand beneficia de acest drept, si considera ca decizia guvernului de a solicita universitatilor sa puna la dispozitie locuri de cazare din caminele lor pentru refugiati este una „pripita si nefericita”.
 
„Desi intelegem si rezonam problemele cu care se confrunta refugiatii si apreciem preocuparea autoritatilor pentru a-i sprijini, consideram ca se pot gasi solutii mult mai potrivite pentru cazarea acestora, care sa nu afecteze nicio categorie sociala din Romania”, transmite ANOSR intr-un comunicat de presa.
 
In contextul sosirii in Europa a sute de mii de refugiati sirieni, Ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Sorin Cimpeanu, a solicitat universitatilor din tara sa puna la dispozitie locuri de cazare din caminele studentesti pentru a fi oferite ca adapost pentru acestia. 
 
Iata ce se precizeaza in comunicatul ANOSR:
 
ANOSR solicita universitatilor din Romania sa aiba ca principala prioritate oferirea locurilor de cazare pentru toti studentii care solicita acest lucru si asigurarea de conditii decente de trai in caminele lor. In fiecare an, universitatile din Romania inregistreaza un mare deficit de locuri de cazare, privand cateva zeci de mii de studenti de acest drept al lor. Conform unei analize a ANOSR, in prezent aproximativ un sfert din numarul total de studenti care solicita un loc de cazare nu beneficiaza de acest drept. Aceasta este si una dintre principalele cauze ale abandonului scolar, deoarece multi studenti care nu beneficiaza de un loc de cazare in caminele universitatilor, desi au mare nevoie de acest lucru, nu isi permit sa plateasca chiria unui apartament sau taxa de cazare dintr-un camin privat si sunt nevoiti sa renunte la studii si sa revina in localitatile lor de domiciliu. De asemenea, desi au posibilitatea legala sa ofere subventii pentru cazare studentilor care nu locuiesc intr-un camin studentesc, universitatile nu promoveaza acest lucru si nu asigura nici acest drept al studentilor.
 
Mai mult decat atat, in incercarea de a acoperi deficitul locurilor de cazare, universitatile practica „supracazarea”, adaugand paturi suplimentare in camere, peste norma pentru care au fost proiectate, caminele devenind astfel suprapopulate. Aglomeratia completeaza perfect lipsa conditiilor decente de trai din anumite camine de stat, mobilierul vechi, toaletele comune, prezenta igrasiei, a insectelor sau a rozatoarelor, unele camine devenind astfel focare de infectie si amenintand sanatatea studentilor care sunt nevoiti sa locuiasca acolo. 
 
In plus, un alt studiu al ANOSR releva faptul ca in ultimii doi ani taxele de cazare percepute de universitati au crescut constant in mai mult de jumatate dintre situatii, in cele mai multe cazuri nerespectandu-se prevederea legala prin care un camin nu isi poate incheia balanta de venituri si cheltuieli avand profit.
 
Principala cauza a acestei situatii nefericite cu privire la locurile de cazare pentru studenti este reprezentata de alocarea insuficienta de fonduri guvernamentale pentru renovari, investitii si constructii de noi spatii de cazare. 
 
Paradoxal, chiar si atunci cand exista bani pentru investitii, acestia nu sunt alocati de guvern transparent si in functie de necesitatile reale ale sistemului, ci preferential, „pixier” si fara niciun criteriu clar stabilit.
 
Astfel, ANOSR atrage atentia Ministrului Educatiei si Cercetarii Știintifice si rectorilor universitatilor din Romania asupra faptului ca exista probleme fundamentale legate de cazarea studentilor in caminele de stat si ca solutionarea acestora trebuie sa fie prioritara, pentru a combate abandonul scolar si pentru a oferi conditii de trai si studiu corespunzatoare unei tari europene a secolului XXI!
 
Suntem constienti de situatia nefericita in care refugiatii sirieni se gasesc in prezent si apreciem initiativa guvernului de a lua masurile necesare sprijinirii acestora, ba chiar militam pentru ca acestia sa fie sprijiniti de statul roman si de institutiile Uniunii Europene sa treaca peste aceste momente dificile, insa consideram ca o problema nu se rezolva provocand altele. Atata timp cat o universitate se confrunta cu un deficit de locuri de cazare si nu poate raspunde tuturor solicitarilor primite de la studenti in acest sens, consideram ca acea universitate trebuie sa se preocupe prioritar de cazarea propriilor studenti. Suntem convinsi ca la o analiza mai atenta se vor putea gasi alte solutii de cazare a refugiatilor, care sa nu aduca deservicii niciunei alte persoane”, se arata in documentul citat.
 
„Este inacceptabil ca in Romania europeana a anului 2015 inca sa mai vorbim de studenti care nu beneficiaza de un loc de cazare intr-un camin studentesc, de studenti care locuiesc 5-6 intr-o singura camera, de camere de camin pline de igrasie si de gandaci care invata cot la cot cu studentii. Ne-ar placea sa vedem niste investitii serioase din partea guvernului in acest domeniu si niste fonduri alocate transparent, dupa niste criterii publice bine stabilite si in functie de o analiza a necesitatilor reale ale studentilor. Criza refugiatilor provoaca multa emotie in intreaga Europa si iata ca din cauza acestei situatii nefericite am ajuns sa aducem din nou in atentia opiniei publice situatia caminelor studentesti din Romania. Consideram ca ministrul educatiei s-a grabit atunci cand a cerut universitatilor sa ofere locuri de cazare pentru refugiati. Suntem convinsi ca exista solutii mult mai constructive pentru a veni in sprijinul acestora, si as putea aminti acum doar de multe internate de liceu care acum sunt nefolosite sau, mai ales, de multe unitati militare care acum sunt goale. Ne dorim ca refugiatii sa beneficieze de tot sprijinul statului roman si sa reuseasca sa treaca peste momentele dificile cu care se confrunta acum, dar, in acelasi timp, ne dorim ca studentilor din Romania sa le fie respectate drepturile fundamentale si sa le fie asigurat accesul la educatie fara bariere”, spune Vlad Chereches, presedintele ANOSR.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.