TEATRUL „MIHAI EMINESCU”, „victimă” a jocului politic făcut de PSD Botoșani!

Lucrările de reabilitare au început în anul 2014, pe vremea mandatului de primar al lui Ovidiu Portariuc. Revenit pe funcție, actualul edil, Cătălin Flutur, a făcut o mulțime de demersuri atât la nivel guvernamental, cât și parlamentar pentru a finaliza lucrările până la sfârșitul anului 2018.

Chiar din primele zile de mandat, actualul primar Cătălin Flutur a făcut diverse demersuri pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare la Teatrul „Mihai Eminescu” până în decembrie 2018, când este termenul limită impus de Uniunea Europeană. Altfel, municipalitatea este nevoită să dea înapoi banii cheltuiți, aproximativ un milion de euro, dar și să plătească fondurile alocate pentru această lucrare, în jur de 4 milioane de euro.

Chiar dacă în manadatul parlamentar 2016-2020 județul Botoșani are 7 parlamentari de la PSD, totuși primarul Flutur nu este deloc ajutat pentru a rezolva această problemă. Ba, din contră, i se pun piedici pentru ca reabilitarea Teatrului „Mihai Eminescu” să fie o lovitură de imagine pentru actualul edil de la Botoșani. Acest fapt a fost remarcat de mai multe ori de către Cătălin Futur și a precizat tot de-atâtea ori că deserviciul este făcut botoșănenilor, și nu lui personal.

„Am spus-o și o repet. Toate demersurile mele se lovesc de un zid făcut de parlalmentarii PSD Botoșani pentru că vor să îmi stricea imaginea mea de primar care a făcut ceva în acest municipiu. Dar ei nu înțeleg că de fapt cei care vor avea de suferit sunt botoșănenii fiindcă sunt văduviți de o clădire-simbol în cultura românească. Parlamentarii PSD trebuie să înțeleagă că locuitorii municipiului Botoșani au dreptul de a avea o instituție de cultură și că nu trebuie să victimele unui joc politic mărunt”, a spus primarul Cătălin Flutur.

Cu toate acestea, edilul din Botoșani a spus că în acest an va găsi soluții de finanțare pentru finalizarea Teatrului „Mihai Eminescu”, chiar dacă nu este sprijinit de parlamentarii PSD și, chiar mai mult, îi pun piedici.

„În acest voi găsi soluții de finanțare pentru finalizarea lucrărilor la Teatrul Mihai Eminescu, dar deocamdată nu intru în amănunte fiindcă iar le dau idei celor din PSD și iar îmi vor pune piedici. Important este ca această clădire de cultură trebuie să fie redată botoșănenilor”, a mai spus primarul Cătălin Flutur.

Ca replică la cele spuse de edil, social-democrații botoșăneni au dat publicității un comunicat de presă în care anunță, cu surle și trâmbițe, că se vor debloca lucrările pentru reabilitarea Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani.

În urma discuțiilor pe care parlamentarii PSD și viceprimarii municipiului Botoșani le-au avut cu ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Paul Stănescu, specialiștii din minister și CNI au identificat cea mai bună soluție pentru continuarea lucrărilor la Teatrul Mihai Eminescu, mai spun comunicatorii de la PSD Botoșani.

Social-democrații au precizat că această investiție va fi realizată de către CNI în două etape. În prima etapă va fi efectuată consolidarea structurii de rezistență, iar în a doua etapă se vor face lucrările de restaurare a clădirii.

Cu ocazia vizitei la Botoșani a vicepremierului Paul Stănescu, parlamentarii PSD au prezentat prioritățile de investiții ale județului, cea mai importantă pentru municipiul Botoșani fiind finalizarea lucrărilor la Teatrul Mihai Eminescu.

„Teatrul Mihai Eminescu este un simbol și un reper cultural al județului Botoșani, fiind unul din cele mai vechi monumente istorice, clădire de patrimoniu din zona Moldovei. Dacă actualul primar, Cătălin Flutur nu a fost în stare după aproape jumătate de mandat să aloce fonduri pentru reabilitarea acestei clădiri, deși a avut resurse financiare în bugetul local, am căutat împreună cu autoritățile centrale cea mai eficientă cale pentru a nu prelungi degradarea clădirii. Atât eu, cât și colegii mei parlamentari și consilieri municipali de la PSD Botoșani am lăsat deoparte toate orgoliile politice. Așadar, în urma interpelărilor transmise Ministerului Dezvoltării prin care am cerut finanțare pentru acest obiectiv a fost identificată posibilitatea preluării investiției în primă fază prin Subprogramul Lucrări în primă urgenţă. După consolidarea structurii de rezistență, urmează etapa de restaurare și dotare cu echipamente tehnice care nu a fost prevăzută în solicitarea transmisă la minister de autoritatea locală”, a declarat, în respectivul comunicat de presă, președintele PSD Botoșani Doina Federovici.

Apoi se explică în acel comunicat de ce obiectivul „Consolidarea și restauarea Teatrului Mihai Eminescu Botoșani” a fost declarat nefuncțional. Acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că la realizarea proiectului inițial depus pentru finanțare europeană prin axa „Restaurarea și valorificarea patrimoniului cultural” de către primarul municipiului Botoșani din acea perioadă, Cătălin Flutur nu au fost incluse și lucrări la partea de consolidare a fundației clădirii. Deficiențele grave de structură au fost descoperite în urma realizării unei expertize tehnice ulterioare, ceea ce a arătat că este pusă în pericol siguranța actorilor și spectatorilor. Astfel lucrările s-au oprit și proiectul european nu a putut continua, deși au fost solicitate documente pe tot parcursul anului trecut, primăria abia în luna ianuarie a transmis ultima expertiză.

Și pentru a da veridicitate celor declarate de senatorul Doina Federovici, dar și de a contracara planurile lui Cătălin Flutur, viceprimarul Cosmin Andrei vine și el cu tot felul de explicații absolut aberante.

„Botoșănenii așteaptă de la noi să ne ocupăm de administrarea orașului, nu să ne certăm sau să ne acuzăm unii pe alții. De aceea, am ales să îi lăsăm pe colegii de la PNL să ne critice, în timp ce noi ne ocupăm de problemele reale ale cetățenilor. În urma discuțiilor pe care le-am avut la București alături de doamna senator Doina Federovici, soluția reabilitării Teatrului Mihai Eminescu este clară. Personal voi fi în fiecare zi la ușa domnului Flutur pentru a urmări dacă trimite toate documentele solicitate de autoritățile centrale în timp util, astfel încât să nu existe blocaje din acest punct de vedere. Sper să înțeleagă că noi vrem să deblocăm situația, nu să punem piedici, cum ne acuză dânsul”, a declarat Cosmin Andrei viceprimarul municipiului Botoșani.

Lucrările de reabilitare a Teatrului „Mihai Eminescu” vor fi incluse în Subprogramul Lucrări în primă urgență și care vizează reabilitarea infrastructurii rutiere în special în cazul obiectivelor afectate de fenomene meteorologice deosebite precum inundațiile dar și consolidarea unor clădiri sau obiective de importanță afectate de cutremure sau alunecări de teren.

Deci, după cum explică președintele PSD Botoșani, senatorul Doina Federovici în acest comunicat, Teatrul „Mihai Eminescu” putea fi demult inclus în acest Subprogram, doar că nu s-a vrut. De ce? Păi, trebuie „să dea în Flutur” pentru a-i strica imaginea publică, așa cum a spus-o și edilul de atâtea ori. Adică, mai pe scurt, mai intâi interesul de partid și apoi cel al cetățenilor din municipiul Botoșani.

Și pentru ca ipocrizia să meargă și mai departe, acum, social-democrații cer un consens politic pentru rezolvarea problemelor județului Botoșani, de parcă până acum i-a împiedicat cineva.

„Avem nevoie de consens politic pentru rezolvarea problemelor județului Botoșani. Cel mai important pentru noi, cei de la PSD este dezvoltarea fiecărei comunități locale, astfel încât să oferim o viață mai bună tuturor locuitorilor județului, indiferent de culoarea politică a primarului de la un anumit moment. De aceea, la orice provocări venite din partea PNL vom refuza să răspundem. Vom alege întotdeauna calea dialogului și ne vom implica pentru a finaliza cât mai multe obiective importante de investiții de la nivel local, care presupun îmbunătățirea infrastructurii ruriere, educaționale, sanitare și culturale din Botoșani”, a mai spus Doina Federovici în comuncat.

Liberalii și ei au reacționat la rândul lor la anunțul social-democraților cu privire la situația Teatrului Eminescu, „teatrul care stă în ruină chiar din cauza lor”.

În urma comunicatului PSD Botoșani, liberalii îi acuză pe social-democrați că „încearcă să culeagă merite chiar și atunci când nu fac altceva decât să-și repare propriile greșeli”.

Iată comunicatul integral al PNL Botoșani:

„Constatăm pe zi ce trece că bunul simț, limitele acestuia, chiar și simțul ridicolului, sunt noțiuni străine unor politicieni din Partidul Social Democrat.

Am asistat de-a lungul timpului la tot felul de declarații propagandistice, în care persoane din PSD își asumau merite inventate, încercând tot timpul să ridice nimicul la rang de mare realizare.

Nu am reacționat în toate aceste situații din cauza penibilului în care se situau singuri acești politicieni. Cei din PSD s-au bazat permanent pe strategia “mulți vad (aud/citesc), puțini pricep”, ceea ce a însemnat, în larg înteles, că s-au străduit permanent să pară mai mult decât erau, adică să ne mintă. Alteori au venit public cu subiecte care contrastau penibil cu temele arzătoare ale momentului, cum au fost cele privind dărâmarea propriilor guverne sau revoluția fiscală lipsită de sens, care a bulversat o țară întreagă.

Mai nou, liderii locali ai PSD încearcă să culeagă merite chiar și atunci când nu fac altceva decât să-și repare propriile greșeli.

Este de mare notorietate faptul că două mari proiecte ale Municipiului Botoșani, respectiv Parcul de agrement Cornișa și reabilitarea Teatrului Mihai Eminescu, au fost blocate de incompetența administrativă și lipsa de curaj în luarea deciziilor a fostului primar PSD, Ovidiu Portariuc.
Acum psd-iștii botoșăneni încearcă să-și facă un titlu de glorie pentru că ar obține resursele necesare finalizării lucrărilor la Teatrul Mihai Eminescu, teatrul care stă în ruină chiar din cauza lor.

Nouă, celor din Partidul Național Liberal, ni se pare un act de mare necinste, de lipsă de onoare și de lipsă de asumare a răspunderii, gestul făcut de viceprimarul PSD, Cosmin Andrei, care încearcă, fără nici un fel de jenă, să-și facă un merit din repararea unei mari greșeli, comise de fostul primar Ovidiu Portariuc, din a cărui echipă a făcut parte personal.

Le transmitem pe această cale liderilor PSD că ar trebui să se comporte matur, să-și asume faptele așa cum sunt și totodată îi asigurăm că, din acest moment, le vom sancționa orice derapaj de comunicare sau intenție de manipulare a opiniei publice”.

Municipalitatea are termen până în decembrie 2018 să finalizeze lucrările fără nicio penalizare. Costurile totale cu reabilitarea Teatrului „Mihai Eminescu” se ridică la 28 de milioane de lei, lucrările de consolidare, neincluse în proiectul inițial, ridicându-se la aproximativ 7 milioane de lei.

Pentru acest obiectiv, Primăria Botoșani a primit o finanțare de 5 milioane de euro, dar banii au fost pierduți, cheltuindu-se doar 4 milioane de lei.

Adrian DIMITRIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.