TELENOVELA de la Primarie! Sub domnia „IUBIRII”!

Serialul Suleyman Magnificul este povestioara pe langa ce se intampla pe scena politica din Botosani. Certurile (cica administrative, si nicidecum politice) dintre partenerii Uniunii Social Liberale au reinceput dupa o perioada de liniste ceruta de la centru. Politic, ar fi dragoste mare, ni se spune, dar nu o vedem noi. Insa, o telenovela adevarata are de toate.

Dupa „marea impacare” de la Bucuresti dintre PSD si PNL, a fost o perioada de liniste, incat spuneai ca cele doua tabere au reusit sa ajunga la un consens si vor porni cu forte noi la munca „pentru binele si prosperitatea romanului” (auziti sunetul lemnului… din limbaj?, n.red.).

Dar nu a durat mult pacea. Dupa o luna, „batalia” dintre social-democratii si liberalii din Primaria Botosani a devenit mai dura cu sageti din ambele tabere ca pe un adevarat camp de lupta.

Totul a pornit de la sedinta de Consiliu Local, unde bugetul s-a votat nu tocmai cum si-a dorit primarul Ovidiu Portariuc. Mai mult, nici proiectul de hotarare prin care se dorea scoaterea lui Eugen Turcanu de la Directia de Servicii Publice Sport si Agrement (DSPSA) din functia de director nu a trecut. Apoi, si proiectul pentru infiintarea Fundatiei „Spirit Civic” nu a trecut asa cum si-au dorit consilierii PSD si cu primarul Portariuc in frunte.

Pornind de aici, au inceput atacurile pe retele de socializare sau prin „epistole” trimise sub forma unor comunicate de presa.

Se anunta o „telenovela respectabila”, concurenta serioasa a celebrului serial Suleyman Magnificul. Ca doar si dragostea, si ura sunt sentimente la fel de puternice.

EPISOD PILOT. Ovidiu Portariuc: Voi continua lupta pentru a scoate orasul din mainile grupurilor de interese!

Episodul pilot a fost cu primarul Ovidiu Portariuc, care, dupa sedinta de Consiliu Local de luni, 3 februarie, a postat pe reteaua de socializare Facebook cateva concluzii dupa o zi „plina”…

„Astazi (luni, 3 februarie, n.red) in sedinta de CL consilieri PDL-PNL au facut zid in jurul unui director PDL acuzat de umflarea pretului la nocturna cu aproximativ 600.000 euro prin incredintarea directa a contractului unei firme apropiata PDL. Sa inteleg ca interesele financiare si de partid sunt mai presus de interesele cetatenilor din Botosani? Una din promisiunile din campanie a fost lupta impotriva coruptiei din administratia locala. Chiar daca acest lucru a fost asumat ca un proiect USL, ma simt nevoit ca incepand de astazi sa duc pe cont propriu alaturi de oamenii care si-au mai pastrat onestitatea si verticalitatea pana la capat acest proces. Stiu ca rezistenta va fi enorma pentru ca astfel de indivizi nu stiu cum sa traiasca decat furand de la stat si se apara unii pe altii! Acum, ca am ajuns la ei devin agresivi, obraznici si strang randurile! Poate astazi ati castigat o batalie dar va asigur ca voi continua lupta pentru a scoate orasul din mainile grupurilor de interese! Ma intreb oare cei din PNL au uitat ce am promis in campanie oamenilor? Ca ii vom scapa de PDL, de cei care au taiat salarii, pensii si au furat cat au putut si au sufocat acest oras prin increngaturile de interese aparate? Poate ei au uitat, insa botosanenii cu siguranta, nu! Inchei aceasta zi cu un gust amar, va mai trece mult timp pana cand vom putea schimba lucrurile cu adevarat in Romania! Este in schimb datoria sau mai bine zis obligatia morala a generatiei noastre!”, a scris primarul Ovidiu Portariuc pe Facebook.

EPISODUL 1. Catalina Lupascu: Treziti-va domnule primar, pana nu e prea tarziu

Bineinteles ca a doua zi trebuia sa vina un raspuns, o replica la atacul primarului catre partenerii din USL.

Asadar, viceprimarul Catalina Lupascu a „incropit” o epistola adresata primarului Portariuc dar pe care a trimis-o mass-mediei.

„Avand in vedere declaratiile recente facute de tanarul primar Ovidiu Portariuc, prin care acuza ca anumite proiecte nu sunt votate in sedintele Consiliului Local al Municipiului Botosani, fac urmatoarele precizari:

– Eu, in calitate de viceprimar al municipiului Botosani, nu am ca si obiectiv demiterea directorilor, ci functionarea in cele mai bune conditii a directiilor si unitatilor aflate in subordinea consiliului local, a primariei, pentru a fi permanent in sprijinul cetatenilor.

– Nu voi lua parte la proiectele de hotarare ce vizeaza gestionarea banului public de catre persoane necunoscute prin crearea de ONG-uri. Exclud ideea de a fi partasa la infiintarea unei asociatii care sa gestioneze 100.000 lei din bani publici, lucru ce ar putea fi imputat de curtea de conturi consilierilor care ar vota acest lucru. Dorinta mea a fost ca aceasta Asociatie «Spirit Civic», sa gestioneze doar banii din sponsorizari si donatii, iar persoanele nominalizate in conducerea ei sa realizeze activitate de voluntariat (si nu remunerata prin salarii, premii, indemnizatii asa cum si-a dorit primarul Ovidiu Portariuc).

– Eu nu accept sa intru sub nicio forma in jocurile tanarului primar care se razbuna pe toti cei care detin o pozitie in administratia locala si care nu au acelasi carnet de partid ca al lui.

– Ii cer public tanarului primar, sa inceteze cu lucruri care nu fac cinste botosanenilor si sa iasa in fata cu proiecte care sa acopere nevoile si promisiunile asteptate de botosaneni.

– Ii cer tanarului primar sa inceteze in a mai folosi una dintre cele mai respectabile autoritati administrative, si anume Primaria Municipiului Botosani, pentru a face circ public, incalcand legislatia si propunand proiecte de hotarare care nu au niciun fundament real  si scopul clar de a aduce castig botosanenilor.

– Ii transmit tanarului primar sa se trezeasca la realitate intrucat este primar ales de cetateni pentru a dezvolta municipiul Botosani.

– Ii reamintesc tanarului primar ca toate cheltuielile publice pe care dumnealui le angajeaza, inclusiv toate avantajele pe care le are datorita functiei (salarizare, consilieri la cabinet, telefoane si masini de serviciu) sunt din taxe si impozite care vin de la cetatenii municipiului Botosani si nu rezultate din  carnetul de partid.

Ca viceprimar al municipiului Botosani, am speranta ca tanarul primar va intelege ca este o diferenta clara intre un SRL si o administratie publica locala si in acelasi timp, asigur botosanenii ca toate  hotararile si toate deciziile care vor privi lucruri benefice pentru cetateni vor fi sustinute neconditionat prin votul si reprezentantii nostri in autoritatea publica locala.

Treziti-va domnule primar, pana nu e prea tarziu si realizati ce functie ati castigat cu sustinerea noastra si cata responsabilitate si maturitate presupune aceasta functie!”, a scris viceprimarul Catalina Lupascu.

EPISODUL 2. Nica Tereza: Va simititi comoda avandul ca sef pe Florin Ghiorghita?

Epistola viceprimarului Catalina Lupascu nu a ramas fara ecou. Consilierul local PSD Tereza Nica o catalogheaza pe Catalina Lupascu drept o anexa a PDL si ii spune ca a ajuns foarte jos avandu-l ca sef pe Florin Ghiorghita.

Tereza Nica i-a adresat mai multe intrebari Catalinei Lupascu la care sustine ca nu se asteapta sa primeasca raspuns.

„Stimata dna viceprimar Catalina Lupascu,

In calitate de consilier local ales sunt indignata de modul in care dvs. ca si viceprimar, membru al Executivului Primariei intelegeti sa faceti politica si administratie. De cand ati ajuns in primarie va tineti doar de scandaluri si de actiuni de imagine. Am rugamintea sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:

– Puteti enumera cateva realizari concrete de cand sunteti in aceasta functie si cu sprijinul nostru?

– Credeti ca e normal sa va atacati in presa seful ierarhic aruncand acuzatii false doar pentru a muta atentia de la principala problema din CL si anume alianta de conjunctura PNL-PDL?

– Vi se pare fireasca alianta PNL-PDL in CL in conditiile in care cetatenii au votat USL? Nu e o inselare clara a electoratului? Mai puteti privi alegatorii in ochi?

– De ce incercati sa protejati directorii PDL suspectati de afaceri cu firme de partid PDL? Raspundeti public la aceasta intrebare va rog pentru ca evitati raspunsul de cate ori sunteti intrebata.

– Recunoasteti ca ati fost consultata pe parcursul elaborarii bugetului dintr-un spirit de corectitudine si fairplay al primarului iar in sedinta de CL v-ati comportat ca o veritabila Opozitie?

– De ce va comportati in CL ca o anexa a PDL asteptand de la liderul PDL semnalul pentru a vota? Va simititi comoda avandul ca sef pe Florin Ghiorghita? Chiar atat de jos ati coborat?

– Cum evaluati dvs. activitatea primarului cand nu aveti o pregatire de specialitate si intelegere asupra fenomenelor economice si financiare?

Stiu ca nu veti raspunde acestor intrebari desi cetatenii care ne-au votat merita niste raspunsuri.

In final, va rog sa va treziti la realitate pana nu e prea tarziu si sa dati dovada de responsabilitate si maturitate! Circul regizat de dvs. nu mai prinde la botosaneni! Oamenii vad si vor fapte, nu circ!”, a raspuns si Nica Tereza.

EPISODUL 3. Catalina Lupascu: Reveniti cu picioarele pe pamant, pentru ca botosanenii nu au nicio vina ca v-au suportat si trebuie sa va suporte inca doi ani in fruntea municipiului

In urmatoarea zi, adica miercuri, 5 februarie, (asta in caz ca ati pierdut sirul zilelor, n.red.), viceprimarul Catalina Lupascu raspunde intrebarilor adresate de Nica Tereza. Dar epistola cu raspunsurile nu i le adreseaza consilierului local, ci cu adresa catre primarul Ovidiu Portariuc. Viceprimarul  s-a prins ca acele intrebari au fost puse de fapt de catre edil si nu de consilierul PSD.

„Domnule coleg tanar primar,

Observ ca niciodata nu puteti fi sincer cu cetatenii care v-au dat votul, va lipseste cu desavarire maturitatea si experienta politica. Observ ca fugiti de responsabilitate asa cum o faceti de cand ati fost instalat pe functie si pasati raspunderea colegilor dvs de partid. Niciodata nu v-ati asumat si nu va asumati nimic, totdeauna gasiti vinovati.

Va dau raspuns si chiar justific fiecare intrebare pe care mi-ati adresat-o prin intermediul colegei dvs de partid.

– Cred ca sunteti convins si constient ca experienta mea in administratie e mai ampla decat a dumneavoastra, fiind vicepresedinte la Consiliul Judetean, respectiv, la ora actuala, viceprimar al municipiului Botosani.

– Cred ca sunteti convins ca nu mi-am folosit functia pentru a ma razbuna pe botosaneni si nici sa imi realizez beneficii materiale de pe urma ei.

– In ceea ce priveste realizarile mele, vreau sa recunoasteti public adevarul, si anume ca prin functiile detinute in administratia judeteana si locala, tot timpul am militat pentru respectarea cetateanului, legislatiei si pentru apararea banului public, tot timpul am primit in audienta cetatenii, indiferent de ziua in care au venit. Nu am fugit si nu fug de botosanenii care m-au sustinut si ma sustin, nu tin audiente o data pe luna cu cetatenii care au asteptat si asteapta de la politicieni lucruri concrete, nu spectacol si circ, asa cum dvs oferiti.

– Am sustinut si am propus peste 90% proiecte viabile pentru botosaneni si mi-am respectat si respect atributiile pe care le-am avut si le am, ducandu-le la indeplinire asa cum legislatia imi permite.

– Domnule coleg tanar primar, a avea o pozitie in favoarea cetateanului, a avea puterea sa spui NU atunci cand doriti sa aruncati cu bani publici inspre oamenii cu acelasi carnet de partid ca al dvs, a inlocui cu orice pret toti angajatii care nu au carnet de partid ca al dvs… la toate aceste lucruri m-am opus si ma voi opune. Daca am curajul sa spun NU nu inseamna ca am aliante cu alte partide, ci fac asta atunci cand dvs. atentati la binele botosanenilor.

– Domnule coleg tanar primar, aveti aproape doi ani de cand aduceti acuzatii in spatiul public precum ca o parte din oamenii cu responsabilitate de la nivelul municipiului Botosani au furat, au incalcat legea, dar va reamintesc, daca ati avut sau aveti dovezi, folositi-va dreptul dat de functia pe care o detineti pentru a sesiza organele statului, pentru a se stabili vinovatii si nevinovatii si nu aruncati vina pe partidele care nu va executa comenzile, sfidand cetateanul si incalcand legislatia.

Sper ca veti intelege ca aceasta pozitie pe care o aveti va obliga la un comportament decent, respectand colegii din aparatul administrativ, care tin sa precizez, sunt colegii dvs, si nu subalterni. Subalterni puteti avea in zona privata, aici aveti colegi care va vor sustine atat timp cat veti intelege sa respectati cetateanul si legislatia.

Va doresc sa reveniti cu picioarele pe pamant, pentru ca botosanenii nu au nicio vina ca v-au suportat si trebuie sa va suporte inca doi ani in fruntea municipiului”, a fost raspunsul viceprimarului Catalina Lupascu.

Deocamdata atat pe azi, eu zic ca este de ajuns pentru o zi. Totusi au fost patru episoade. Dar nu se termina aici. Ca o telenovela care se respecta, va continua (mai mult ca sigur) sa tina „cu sufletul la gura” urbea. Va urma. (Adrian Dimitriu)

1 COMMENT

  1. Sunt doar o gasca de nesatui care au uitat de mult care este rolul lor si care maraie unul la altul, in jurul unui ciolan care nu-i mai poate satura ,ciolan care pe unii ii uneste iar pe altii ii invrajbeste . Depinde de conjuctura.

Comments are closed.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.