Home Actualitate TRADITII de FLORII. Simbol al sarbatorii, despre care se spune ca aduce...

TRADITII de FLORII. Simbol al sarbatorii, despre care se spune ca aduce spor, noroc, fereste de boli

Duminica Floriilor e ziua in care crestinii retraiesc intrarea Domnului Iisus Hristos in Cetatea Ierusalimului, cu o saptamana inainte de Pasti. Are o mare insemnatate religioasa pentru toti credinciosii.

Este si o sarbatoare de care se leaga multe traditii si obiceiuri.
 
De fapt, aceasta zi era initial dedicata zeitei romane Flora, insa, dupa un timp, ea s-a celebrat in amintirea intrarii Mantuitorului in Ierusalim. Se spune ca Maica Domnului a binecuvantat salcia sa nu poata fi facuti carbuni din lemnul ei si sa fie dusa in fiecare an la biserica de Florii. De aceea, in aceasta zi oamenii duc la biserica flori si ramuri de salcie, pentru a fi sfintite.
 
Potrivit credintei populare, „matisorii” sfintiti de preot, in biserica, in Duminica Floriilor, au puteri magice: impletiti in coronite si asezati deasupra usilor, la ferestre si la icoane, ei apara familia de boli si de alte rele, aducand spor si noroc. La tara, ramurile de salcie inmugurita sunt legate in jurul pomilor fructiferi, ca sa rodeasca din plin si sunt amestecate in hrana animalelor, ca sa le pazeasca sanatatea si productivitatea.
 
In ziua de Florii, stupii erau impodobiti cu ramurile de salcie sfintite, ca albinele sa se bucure de binecuvantarea divina.
 
In unele sate, matisorii erau aruncati in curte cand incepea sa bata grindina. Insa, ramurile de salcie aveau in principal menirea de a-i feri pe oameni de duhurile necurate.
 
Traditia cere ca de Florii mormintele sa fie curatate si stropite cu apa sfintita, iar crucile sa fie impodobite cu flori de primavara si cu crengute sfintite de salcie. Se dau de pomana, pentru sufletele celor plecati dintre cei vii, placinte si gogosi.
 
De Florii praznuim intrarea Mantuitorului in Ierusalim. Inainte de a intra in Ierusalim, Hristos l-a inviat pe Lazar. Invierea lui Lazar este simbolul invierii viitoare a neamului omenesc.
 
In popor se crede ca Lazar era un fecior tanar, fratele fetei care s-a casatorit cu Dragobete, Cap de Primavara. Potrivit traditiei, intr-o sambata, Lazar a plecat cu oile la pascut, lasand-o pe mama-sa sa faca placinte. Urcand intr-un copac sa ia muguri pentru animale, isi aduce aminte de placinte. Se grabeste sa coboare, cade si moare.
 
Potrivit legendei ca Lazar ar fi murit de dorul placintelor, exista obiceiul ca in aceasta sambata, femeile de la tara sa faca ofranda de pomenire a mortilor impartind placinte de post.
 
 
In Duminica Floriilor, fetele care vor sa se marite trebuie sa scoata la soare zestrea pentru a chema ursitul. De Florii e bine sa aerisesti toate hainele. Batranii spun ca este interzis sa te speli pe cap, pentru ca vei albi de timpuriu. Daca totusi trebuie sa faci acest lucru, foloseste doar apa sfintita. Daca nu cinstesti Floriile asa cum cere datina, te vei umple de pistrui.
 
Cine se incinge peste mijloc cu salcie sfintita, va fi ferit de dureri.
 
Nu se munceste in aceasta zi, iar masa trebuie sa fie intinsa tot timpul. 
 
Se mananca peste, fiind dezlegare de peste. Cine mananca peste de Florii, se spune ca va fi sprinten si sanatos tot anul. 
 
Se mai spune ca daca se aud broastele cantand pana la Florii, vara care urmeaza va fi frumoasa. La fel, cum e vremea de Florii, asa va fi si de Paste.
 
In majoritatea localitatilor din Alba, in Duminica Floriilor, dupa slujba, copiii insotiti de dascali si preot, impreuna cu credinciosii strabat ulitele localitatilor cu salcie inmugurita in mana, cantand „Versul Floriilor”, ca apoi sa le depuna in fata altarului. 
 
Procesiunea simbolizeaza intrarea lui Iisus in Ierusalim. Ramurile de salcie sfintite la Biserica se impart credinciosilor, care le pun, sub forma de cununita, la icoane sau deasupra portilor, la intrarea in curti.
 
De asemenea, in Duminica Floriilor ii sarbatorim pe toti cei cu nume de floare.
 
La MULTI ANI, SANATATE si zile ferite de tristete tuturor celor care poarta nume de floare !
 

Exit mobile version