TRADITII de SFANTUL ANDREI. Ce sa faci ca sa ITI MEARGA BINE TOT ANUL

Potivit inscrisurilor crestinesti, Andrei este denumit „Cel intai chemat” care s-a alaturat Mantuitorului, dupa ce l-a parasit pe Ioan Botezatorul. Sfantul Andrei este unu dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus, care a adus si a promovat invataturile Mantuitorului si este considerat „Ocrotitorul Romaniei” sau „Patronul spiritual al romanilor”.

In aceasta zi se pune la incoltit grau, pentru intreaga familie. Cel al carui grau este frumos si inalt se spune ca va avea un an bun cu bani si sanatate.
 
Un alt obicei spune ca in aceasta zi copiii taie mici crengute de meri, peri pentru a le ingrijii pana la Sfantul Vasile. Daca crengutele sunt bogate in muguri, acestea vestesc un an bun si roditor. 
 
Tot in ziua de Sf. Andrei trebuie sa nu-ti lipseasca din casa usturoiul, consumul acestuia fiind o „garantie” ca sanatatea nu te va parasi in anul urmator.
 
Se mai spun ca, in aceasta zi, trebuie sa ai busuic sfintit in casa si sa-l pui la icoana, sa aprinzi candela, pentru ca familia sa-ti fie ferita de influente rele in anul urmator.
 
Cele mai multe traditii, legende sunt insa legate de ajunul Sfantului Andrei, cand se spune ca  bariera dintre cer si pamant se ridica si spiritele negre bantuie locurile pamantesti. 
 
Unele obiceiuri nu sunt de natura religioasa, dar au la baza sute de ani in care au fost transmise din generatie in generatie.
 
In noaptea Sf. Andrei oamenii dau cu usturoi pe fereastra pentru a se proteja de spiritele rele, femeile intorc oalele si canile cu gura in jos sau scot din soba cenusa calda pentru ca strigoii sa nu se adaposteasca la caldura. 
 
Fetele nemaritate isi puneau busuioc sfintit sub perna pentru a-si visa ursitul. Metoda cu vergheta este cunoscuta inca din batrani ,intr-un pahar cu apa neinceputa se arunca o vergheta sfintita de preot in mijlocul careia apare chipul ursitului.
 
In Moldova o alta traditie spune ca fetele de maritat ,trebuie sa stea singure la miezul noptii, langa gura sobei pentru a-si vedea sortitul, la care fata va intoarce ulcica de lut , noua cu gura in jos. Pe dosul ulcelei , trebuiesc lasate sa palpaie 3 bucati de carbuni, in timp ce tanara rosteste un descantec pentru a trezi o atractie pentru cel iubit.
 
Daca in noaptea de Sfantul Andrei este senin si cald, atunci vom avea o iarna blanda, daca este ger, vom avea o iarna grea.
 
De Sfantul Andrei isi sarbatoresc ziua multi romani, care poarta numele de Andrei sau Andreea. Pentru toti,
 
„LA MULTI ANI si SANATATE!”
 
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.