AcasăActualitateTRAFICANTI de TIGARI condusi de un PREOT si sprijiniti de mai multi...

TRAFICANTI de TIGARI condusi de un PREOT si sprijiniti de mai multi POLITISTI de FRONTIERA!

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de 39 de inculpati, inspector si lucratori vamali din cadrul Biroului Vamal Siret, un consilier din cadrul Directiei Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale Iasi, 16 politisti de frontiera din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Radauti, 6 persoane care aveau ca preocupare contrabanda cu tigari din Ucraina in Romania prin Vama Siret.

Inculpatii din acest dosar sunt:

– 16 inspectori si lucratori vamali in cadrul Biroului Vamal Siret (Achim Ortanta, Boca Radu-Pamfil, Ceausu Victor, Chirila Laura-Gheorghina, Coroleuca Ernest-Dan, Coroliuc Simion, Lavric Adrian, Muresan Lucian-Doru, Nechita Rodica-Lacramioara, Oprescu Daniela, Robu Gheorghe, Schipor Nicu-Cezar, Scladan Sorin-Constantin, Toma (Actual Perhinschi) Mihaela, Tudor Ioan si Zegrea Lucian Daniel) sub aspectul comiterii infractiunilor de: – abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, – luare de mita, – fals intelectual, – folosirea in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii;

– un consilier din cadrul Directiei Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale Iasi (Dascalu Adrian) sub aspectul comiterii infractiunilor de: – abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, – folosire in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii;

– 16 politisti de frontiera din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Radauti, din care doi ofiteri cu functie de conducere si control (cms. Fediuc Nelu si scms. Cuzencu Octavian) si 14 subofiteri de politie de frontiera in cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Siret (Baciu Constantin-Ciprian, Chirila Dorel-Vasile, Colotelo (Sauciuc) Valentina-Ioana, Costiuc Ilie, Craciun Radu, Hetriuc Cezar, Hnatiuc Catalin-Albert, Iliesi Toader, Jitariuc Virgil, Onut Cornel Vasile, Posmangiu-Luchian Alexandru, Schiopu Mitica, Strugar Sorin-Doru, Zebreniuc Catalin-Dumitru) sub aspectul comiterii infractiunilor de: – luare de mita, – abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, – initiere sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui grup infractional in vederea savarsirii de infractiuni, – folosire in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii;

– 6 persoane ce aveau ca preocupare contrabanda cu tigari din Ucraina in Romania prin Vama Siret (Horga Dumitru, Sofronie Dumitru Daniel, Ciornenchi Constantin Paul, Nadejde Daniel Vasile, Horga Bogdan Iulian si Grumeza Cornelia) sub aspectul comiterii infractiunilor de: – dare de mita, -initierea sau constituirea unui grup infractional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice forma, a unui astfel de grup – cumparare de influenta.

In ordonanta de punere in miscare a actiunii penale se mentioneaza ca exista probe care contureaza suspiciunea rezonabila potrivit careia, in perioada 19 august 2008 – 3 martie 2009, inculpatul Horga Dumitru, preot in parohia din localitatea Candesti jud. Botosani, a initiat, constituit si coordonat activitatea de contrabanda cu tigari din Ucraina a unui grup infractional organizat ce avea ca scop introducerea unor insemnate cantitati de tigari prin Vama Siret (peste plafonul admis de Regulamentul Vamal), cu sprijinul cointeresat al unor politisti de frontiera si lucratori vamali.

Grupul s-a constituit in aceeasi perioada in care inculpatul Nadejde Daniel a fost cooptat de Horga Dumitru si Sofronie Dumitru Daniel (al carui copil a fost botezat ulterior de comisarul Fediuc Nelu), pentru a se deplasa periodic in Ucraina si pentru a participa la introducerea in Romania a unor cantitati importante de tigari cu sustragerea de la plata taxelor vamale.

In acest scop i s-a adus la cunostinta ca, pentru a i se permite intrarea in tara cu astfel de produse, trebuia sa cotizeze lunar cu suma de 200 dolari, banii urmand sa ajunga la comisar Fediuc Nelu prin intermediul lui Horga Dumitru.

De asemenea, conducatorul grupului asigura finantarea necesara pentru cumpararea tigarilor din Ucraina, folosind sume de bani in valuta date de catre o persoana din anturajul sau, cunoscuta cu preocupari pe linie de camatarie si pe care Horga Dumitru l-a contactat prin intermediul lui Fediuc Nelu. Inculpatii Horga Dumitru si Sofronie Daniel l-au cunoscut pe inculpatul Fediuc Nelu, sef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret si ulterior numit sef al Sectorului Politiei de Frontiera Siret, cultivand cu acesta o „relatie” de prietenie bazata initial pe oferirea unor „atentii” constand in bunuri materiale (produse alimentare si bauturi) si cadouri cu ocazia sarbatorilor de iarna de la finele anului 2007.

Din probele administrate a reiesit ca Horga Dumitru sustinea ca are relatii in randul unor persoane cu influenta din mediul politic si din conducerea IJPF Botosani, iar Fediuc Nelu se prevala de legatura de prietenie si relatiile in randul conducerii DPF Radauti, IJPF Suceava si conducerea IGPF.

Mai mult decat atat, la initiativa lui Horga Dumitru, in luna ianuarie 2009, Fediuc Nelu devine cumatru cu Sofronie Dumitru Daniel (nas de botez pentru unul dintre copii acestuia.) Astfel, grupul infractional a ajuns sa fie cunoscut de lucratorii politiei de frontiera, dar si de lucratorii vamali din cadrul Biroul Vamal Siret ca fiind „oamenii lui Fediuc”.

Astfel, cei in cauza beneficiau de un tratament preferential la trecerea prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret, pe baza oferirii unor atentii celor aflati in serviciu, precum si a unor „comisioane” date lucratorului politiei de frontiera care era de serviciu si se ocupa de controlul documentelor – suma de 50 lei, respectiv lucratorului vamal care efectua controlul vamal pe sensul de INTRARE – suma de 100 lei.

De asemenea, membrii grupului aveau acces la informatii privind planificarea in serviciu a lucratorilor, a controalelor ulterioare pe arterele de circulatie efectuate de DRAOV Iasi, IPJ si IJPF Suceava sau Garda Financiara Suceava.

Toate transporturile au fost efectuate cu autoturisme folosite sau proprietate a membrilor grupului respectiv. La fiecare intrare in tara, membrii grupului dadeau lucratorului politiei de frontiera care era de serviciu si se ocupa de controlul documentelor suma de 50 lei, iar lucratorului vamal care efectua controlul vamal pe sensul de INTRARE, suma de 100 lei.

Fiecare transport s-a efectuat pe baza informatiilor furnizate de Fediuc Nelu cu privire la planificarea in serviciu a lucratorilor din PTF Siret (aproba planificarile si inclusiv componenta turelor de serviciu), fiind preferate turele conduse de Strugar Sorin, Cuzencu Octavian si Jitariuc Virgil, din cadrul SPF Siret, si respectiv sefii de tura Ciornei Tudor si Scladan Sorin din cadrul Biroului Vamal Siret.

Din actele premergatoare efectuate pana in prezent rezulta ca membrii grupului se informau cu privire la existenta unor echipe de control din cadrul DRAOV Iasi, precum si a altor echipe din cadrul altor institutii cu atributii de control in zona de frontiera. Informatiile erau furnizate atat de Fediuc Nelu cat si de politistii de frontiera si vamesii aflati in serviciu la PTF Siret.

Dupa introducerea in tara, tigarile au fost revandute cu precadere unor distribuitori din municipiul si judetul Botosani, dar si in judetul Suceava, prin intermediul unor apropiati ai lui Horga Dumitru. In perioada august 2008 – februarie 2009, membrii grupului au introdus in Romania, cu sprijinul comisarului Fediuc Nelu si a persoanelor pe langa care acesta intervenea (lucratori de politie de frontiera de serviciu in PTF Siret si lucratori vamali din cadrul Biroului Vamal Siret), cantitatea de 286.240 pachete de tigari de provenienta Ucraina sens in care au efectuat un numar de 35 transporturi prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret jud. Suceava.

Ca urmare a activitatilor infractionale desfasurate s-a stabilit un prejudiciu cauzat bugetului de stat, constand in valoarea in vama a tigaretelor si a taxelor vamale si fiscale aferente, in valoare totala de 1.519.891 lei (din care 226.647.00 lei valoare in vama si 1.293.244 lei taxe vamale si fiscale).

Pentru a-si asigura monopolul distributiei de tigari din Ucraina pe raza judetului Botosani, precum si pentru a majora cantitatile de tigari ce urmau a fi trecute prin PTF Siret si implicit castigurile realizate din comercializarea acestora, la initiativa lui Horga Dumitru, dar si a relatiilor conflictuale aparute intre Fediuc Nelu si un ofiter de politie, sef de tura aflat in subordinea inculpatului, cei doi au hotarat indepartarea din circuitul de contrabanda unor asa zisi competitori (in fapt alte persoane care se ocupau de contrabanda cu tigari in aceeasi zona).

Astfel, unul dintre acestia a fost depistat si sanctionat contraventional cu suma de 5.000 lei si confiscarea, din autoturismul acestuia, a cantitatii de 200 pachete de tigari, iar altul a fost sanctionat prin confiscarea cantitatii de 666 pachete de tigari si aplicarea unei contraventii in valoare de 5.000 lei.

In perioada 21-25 aprilie 2014, celor 39 de inculpati li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala de inculpat si acuzatiile, in conformitate cu art. 309 din Codul de procedura penala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments

Sorin Bozdon on Locuri de munca in Germania
Mai terminati odata! on 23 august 2013 – Vine Apocalipsa!
MUIE ROMANIA !!! on MODIFICARI la Codul Rutier
virginia manu on PILDA ZILEI: Te-am invatat
liviu cioroaba on SFORAITUL poate ucide!
virginia manu on PRINTESA DIANA, asasinata!
INSURATELU VIORICA on 48 de romani CAPTIVI in LIBIA
Zugravescu Mihaela B on Cautam colaboratori!
eleonora hreniuc on DOAR O VORBA: Parloaga din ograda
Ziarul Adevarul on BANCUL ZILEI: Acelasi material
Sebastian Butu on FENOMEN RAR in decembrie 2013!
Agentie Matrimoniala on BANCUL ZILEI: Agentia matrimoniala
Eutanasiati Maidanez on FAMILIA LUI IONUT, atacata de caini!
ionescu crenguta on COJILE DE BANANE fac minuni!
Anunturi Libertatea on SERBAN HUIDU revine in televiziune!
TRAIAN TANASA on Pacalelile de 1 APRILIE!
Mocanu Nicolae on A murit din cauza unui OU!
IACOB VIOREL on ANUNT DE ANGAJARE
motoc cristian on POLITISTII incep PROTESTE !
Mitrea Stefan on POLITISTII incep PROTESTE !
Doina Balasa on Dolarul a luat viteza
gh. hreapca on DRUM BUN, PRIETEN DRAG!
gh. hreapca on DRUM BUN, PRIETEN DRAG!
nicu stratulat on DRUM BUN, PRIETEN DRAG!
un alegator on Surpriza la BALUSENI!
un pnlist on Surpriza la BALUSENI!
STEFAN ELENA on Surpriza la BALUSENI!
lingau elena stefan on Surpriza la BALUSENI!
lingau elena stefan on Surpriza la BALUSENI!
psihanalistul on Surpriza la BALUSENI!
ion ursu on Surpriza la BALUSENI!
fatalau nechifor ioan on Surpriza la BALUSENI!
fatalau nechifor ioan on Surpriza la BALUSENI!
ion ursu on Surpriza la BALUSENI!
ion ursu on Surpriza la BALUSENI!
fatalau nechifor ioan on Surpriza la BALUSENI!
STEFAN ELENA on Surpriza la BALUSENI!
STEFAN SILVIU CRISTIAN on Surpriza la BALUSENI!
STEFAN SILVIU CRISTIAN on Surpriza la BALUSENI!
STEFAN SILVIU CRISTIAN on Surpriza la BALUSENI!
lingau elena stefan on Surpriza la BALUSENI!
UN PRIETEN on Surpriza la BALUSENI!
ion ursu on Surpriza la BALUSENI!
ion ursu on Surpriza la BALUSENI!
ion ursu on Surpriza la BALUSENI!
STEFAN ELENA on Surpriza la BALUSENI!
STEFAN ELENA on Surpriza la BALUSENI!
ion ursu on Surpriza la BALUSENI!
STEFAN ELENA on Surpriza la BALUSENI!
IOAN NECHIFOR on Surpriza la BALUSENI!
ion ursu on Surpriza la BALUSENI!
CORURILE DE COPII on Surpriza la BALUSENI!
IOAN NECHIFOR on Surpriza la BALUSENI!
IOAN NECHIFOR on Surpriza la BALUSENI!
Spridon Cristian on ANUNT DE ANGAJARE
Spridon Cristian on ANUNT DE ANGAJARE
cursurigratisonline on Euro scade spre 4,55 lei