Nici nu trebuie sa ai televizor in casa ca sa stii ca Romania TV s-a intrecut pe sine in ultimele doua saptamani. Facebook-ul a vuit, valuri de critici s-au revarsat impotriva enormitatilor care au curs pe burtiera televiziunii. Asta pentru ca, daca zilele astea singura ta sursa de informare ar fi fost Romania TV, ai fi aflat, printre altele, ca Iohannis ar fi fost cel care a cerut de fapt Guvernului toata treaba cu gratierea, ca la proteste s-au dat o suta de lei de protestatar, 50 de lei de copil si 30 de lei de caine, ca in Romania e razboi. Mai nou, pe burtiera la RTV poate sa scrie, practic, orice. Si cum zilele astea RTV a fost al doilea cel mai urmarit post de stiri, avem o problema. Asa au inceput reportajul cei de la cunoscutul site vice.com.
Mai mult chiar, acestia au reusit sa realizeze si doua interviuri, cu un reporter si un operator, despre cum se lucreaza la aceasta televiziune.
Ana, reporter la Romania TV: „Fiecare ne facem meseria cum putem mai bine”
VICE: RTV e acuzata deseori de manipulare si dezinformare. Tu ce parere ai? RTV isi minte telespectatorii?
Ana: Fiecare institutie media are propriile abordari. Asa si RTV le are pe ale ei. Nu a ascuns niciodata nimeni faptul ca e pro PSD si anti Iohannis. Protestele au impartit practic romanii in doua tabere: pro guvern si pro Iohannis. E normal ca si televiziunile si institutiile media sa faca asta. Din punctul meu de vedere, RTV, la modul general, nu si-a mintit telespectatorii nici in aceasta perioada, nici in alta. Tu, ca om, daca esti mintit si nu iti place ce vezi la televizor, schimbi postul. E foarte simplu. Pot sa admit, insa, ca unele abordari au fost exagerate. Poate si din cauza renumitelor burtiere. Dar, in final, telespectatorul decide.
„Iohannis cere de la guvern lege pentru amnistie si gratiere”. Nici aici nu a mintit?
Incep prin a spune ca, din cate stiu, pentru ca nu eram in redactie, asta a fost o gafa a editorilor. Nu stiu daca ai fost vreodata intr-o redactie de televiziune de stiri in momente de criza. Asta era un moment de criza si s-a gresit. Nu cred ca se asteapta cineva ca un moderator sau altcineva sa iasa public si sa zica: ne cerem scuze ca X-ulescu a scris o burtiera gresita. Toti gresim. Alta intrebare.
A mai fost si faza cu cainii si copiii pentru care se dau bani. Sunt infinite exemplele. De fiecare data a fost vorba de greseli ale editorilor?
Nu caut scuze. Mi-ai dat un exemplu de care stiu ca a fost o gafa. Informatia vine asa: reporter, coordonator, editor, producator, moderator, asa a fost in cazul asta cu cainii platiti. Gaseste tu vinovatul pentru aceasta informatie data gresit la TV.
Eu nu stiu care e, depinde de mai multi factori. De exemplu, daca ea a venit de la reporter, editorul nu trebuia sa ii ceara dovezi inainte sa dea pe post?
Da, asa e, dar cand iti vin o suta de informatii intr-o ora cum le triezi, tu ca editor, producator, moderator? Adica ai 100% incredere in reporter. Ca de asta e reporter. Ca sa isi asume. Eu cand dau o informatie in redactie o dau asumata si verificata. Daca dau o mizerie, gen Grindeanu a demisionat, si e neverificata, redactia o ia pe bune.
Spui ca a fost o informatie data gresit. Se recunoaste in redactie ca a fost gresita sau sunt oameni in RTV care chiar cred ca s-au dat bani pentru copii si caini?
Nu. Chiar nimeni nu crede asta. Asa a venit informatia, asa s-a dat si aia e.
A fost vreo sanctiune pentru aceasta greseala, cum o numesti tu?
Din cate stiu eu, nu. Dar nu iti garantez 100%.
Mi-ai spus mai devreme ca telespectatorul poate sa schimbe canalul. Crezi ca telespectatorii au filtrul necesar sa stie care sunt informatii false? Cum si-ar da un telespectator seama ca burtiera cu Iohannis cere gratierea e gresita?
O parte din ei, da. Pentru ca sunt atat de multe mijloace de informare incat poti sa compari cu alte stiri, aceeasi informatie. De exemplu cu asta cu Iohannis, dai pe Digi, Realitatea, B1 si vezi ca aia dau altceva. Cand trei iti zic ca esti beat, te duci si te culci.
Ai trait situatii in care ceea ce transmiteai tu de pe teren prindea alte conotatii, distorsionate, in platou?
Da. Am prins astfel de situatii pentru ca discutiile din platou se duc si in alte directii si din cauza invitatilor. Fiecare are o parere, mai buna sau mai proasta. Si, de principiu, daca esti pe teren, tu nu auzi ce se mai discuta in platou. Tu iti faci treaba pe teren, indiferent de ce se discuta in redactie sau in platou. Ca paranteza, sa stii ca nu sunt fan RTV, nu ma uit la RTV. Eu deschid pe RTV doar ca sa arunc un ochi sa vad ce mai dau.
Dar lucrezi la RTV, de aia stam de vorba acum. Te-ai gandit vreodata sa-ti dai demisia pentru ca postul la care lucrezi dezinformeaza?
Nu m-am gandit pentru ca am constiinta impacata. Nu mint, nu dau informatii eronate. Imi fac meseria la fel ca toti colegii mei de la alte institutii media. Da, exista riscul ca imaginea ta sa prinda o eticheta de RTV. Si imi asum. Dar sunt oameni care au plecat dupa un an, doi sau cinci din RTV si sunt bine mersi la alte posturi.
Daca ai putea alege, la ce televiziune ti-ar placea cel mai mult sa lucrezi, in momentul de fata?
Fiecare televiziune are „mizeriile” ei. Chiar daca se vad sau nu la televizor. Uite, spre exemplu, B1 are trei-patru care trag pe toate domeniile. Altele sunt in insolventa sau iti fac contracte pe termen foarte scurt. Peste tot sunt minusuri si plusuri. Nu cred ca exista in momentul de fata jobul perfect in presa din Romania.
La RTV, ce mecanisme au reporterii care ar vrea sa semnaleze eventuale derapaje? Daca un reporter ar spune maine „nu e ok, manipulati cu stirea aia”, ce ar urma? Si se intampla asa ceva, au fost cazuri in care reporterii au atras atentia?
Ar urma probabil cateva argumente puternice la sefi si cel care are dreptate castiga. Da, se intampla des pentru ca realitatea din redactie nu e, de multe ori, aceeasi de pe teren. Tu, ca reporter, ai acces la mult mai multe informatii decat oamenii din redactie si o perspectiva de ansamblu.
Ar exista riscul ca acel reporter sa fie dat afara?
Nu, niciodata. Fiecare avem opinii si ni le exprimam liber. Atat in redactie, cat si pe retelele de socializare.
Dar tu nu poti sa-ti dai numele real in acest interviu.
Nu. Pentru ca nu vreau, nu pentru ca mi-ar interzice cineva. Vreau doar sa se inteleaga ca, spre exemplu, oamenii care au fost la proteste, ma refer la reporteri si operatori, nu ar trebui niciodata injurati sau scuipati, asa cum s-a intamplat. Ei doar isi fac meseria. Fiecare ne facem meseria cum putem mai bine. Ca in alte zone mai inalte sunt si alte interese, e altceva. Aici nu vreau sa comentez pentru ca nu cunosc zonele.
Tu esti de acord cu ce au cerut protestarii?
Da. Am fost protestatar. Ca multi dintre colegii mei.
Ai strigat ceva?
Da. Tot.
Tu crezi ca exista oameni in RTV care dezinformeaza cu buna stiinta?
Nu stiu.
Deci pui toate informatiile false pe seama unor greseli?
Nu am zis asta. Nu imi interpreta raspunsurile.
Pai ori e greseala, adica lipsa a intentiei, ori dezinformare intentionata? Sau spune-mi tu, poate nu inteleg eu.
Nu stiu pe fiecare caz in parte. M-ai intrebat de un exemplu, cel cu Iohannis, si ti-am zis ca atunci a fost o greseala. Nu stiu fiecare subiect cum se abordeaza si cine vine cu ideea si care e scopul ei final.
Si apoi te-am intrebat, in general, de cand lucrezi la RTV, daca simti ca se manipuleaza intentionat.
Imagineaza-ti o piramida. In varful piramidei e stirea finala, cea care apare la tv, iar reporterul e jos de tot. Cu picioarele pe pamant. Nu as putea sa iti raspund daca se manipuleaza intentionat din simplul motiv ca nu stiu. Nu vreau sa exprim opinii pentru ca nu am niciun argument pro sau contra.
Alin, operator TV la Romania TV: „E publicul ala spalat pe creier care ne urmareste”
VICE: Lucrezi de multi ani la RTV. Cum au fost anii astia, si cu bune si cu rele?
Alin: La inceput a fost bine. Usor, usor, s-a cam dus la vale. Reduceri de cheltuieli la toate capitolele, de la logistica la salarii.
Mai ales in ultimii ani, RTV e injurata non stop, si acuzata ca manipuleaza. Tu esti de acord ca manipuleaza?
Eu cred ca manipuleaza! Noi pe teren nu prea avem timp sa vedem ce scrie pe burtiere si ce spun realizatorii. Doar ce auzim la colegii din presa.
Si ce vedeti in direct sau pe inregistrari, cand nu sunteti pe teren?
Poate doar seara acasa, daca mai avem chef sa ne uitam la RTV. Dar se intampla foarte rar.
Te deranjeaza ca manipuleaza, ca angajat al postului?
Nu stiu daca ma deranjeaza ca manipuleaza. Pentru ca nu avem timp sa-i auzim ce spun. La noi totul se petrece live. Si nu avem o previzionare, sa vedem ce se intampla la TV. Cred ca nici reporterul nu stie in momentul ala.
Dar mai vedeti pe Facebook, ca se share-uiesc des enormitati de la RTV. De exemplu, pe aia cu cainii cum ai auzit-o?
Pe Facebook am vazut-o. Am ras o jumatate de ora si i-am dat si share.
Acum, vorbind serios, problema se pune si altfel. Foarte multi oameni isi iau informatia de la Romania TV, fara sa stie ca ea este deseori neconforma cu realitatea. Si pe baza informatiei primite se formeaza opinii, se iau decizii.
Dar stiu si eu ca nu are legatura cu realitatea in proportie de 80%, dupa parerea mea!
Da, tu stii. Dar telespectatorii nu stiu.
In goana asta dupa rating, noi preluand modelul OTV, am preluat si publicul. Cam la asta s-a ajuns. „Nu conteaza ce spui la TV. Atata timp cat bati A3!”. Asta e o vorba intre colegi. E publicul ala spalat pe creier care ne urmareste.
Cine decide ce scrie pe burtiera?
Editorii.
Au fost momente in care tu erai pe teren si filmai ceva si in platou era prezentat distorsionat?
Mie, sincer, nu. Altui coleg, da. La noi nu prea se pune pret pe imagine, suntem mai „radiofonic”. Orice se intampla, noi avem live. Daca eu nu sunt pregatit sa dau live, reporterul intra prin telefon. Un off de imagini, ceva, din regie. Informatia trebuie sa curga pe TV. Ca el spune ceva si eu filmez altceva, se intampla.
Am vazut o fotografie cu un operator care acoperea cu o banda neagra sigla TV. Aia a fost pe bune?
Nu acoperea, decolanta. In primele seri au fost agresati. Era de inteles sa faca asta.
Tu ai avut probleme de genul asta? Sa fii jignit sau bruscat ca erai de la RTV?
Eu, nu. Pentru ca nu m-a intrebat nimeni de unde sunt. Dar injurat am fost, injurau RTV-ul si pe noi ca lucram la ei. Nu le raspund, ca ar degenera sigur! Ii las sa ma injure si imi vad de treaba.
Te-ai simtit vreodata cumva patat ca lucrezi la RTV si ca ti-ar fi greu sa te angajezi in alta parte, din cauza asta?
Nu cred asta! Atata timp cat profesional iti faci treaba, de ce sa nu fii angajat? Si, daca s-ar inchide maine, n-as avea niciun regret. Noi, operatorii, suntem cel mai putin afectati de situatia asta. Ne deranjeaza doar eticheta pe care ne-au pus-o.
Ok, te intreb altfel. Ti-a trecut vreodata prin minte sa pleci pentru ca RTV e o televiziune despre care tu stii ca minte publicul?
Sincer, as pleca si maine. Ma deranjeaza, mi-as dori sa fim impartiali. Si sa nu alergam mai mult dupa Ponta si mai putin dupa Iohannis.
Ti-ai facut vreodata cunoscuta aceasta dezaprobare sefilor?
Da. Dar chestiile astea deja se stiu. Suntem cu PSD si trebuie sa dam de bine. Cum e Realitatea TV cu PNL. Daca trece Dragnea pe langa noi, restul poate sa moara, ca nu ne mai intereseaza, mergem sa il filmam.
Dar in RTV, in general lumea se face ca nu vede elefantul din camera sau sunt si certuri, conflicte, legate de manipularea, dezinformarea pe care o face?
Da, RTV manipuleaza si noi nu prea avem ce face. Filmam. Ce se intampla in redactie nu mai tine de noi. Ne-am dori sa apara pe TV ce filmam. Dar nu tine de noi. Suntem platiti sa filmam. Si atat!
Daca un reporter ar intra maine pe usa redactiei si ar spune sefilor „nu e ok, se manipuleaza grosolan”, ce crezi ca ar urma?
L-ar pune pe liber, cred. Dar nimeni nu indrazneste. Pana la urma, ii inteleg. E un job. Mananca de pe urma lui. Joaca dupa cum li se canta. Sunt sunati, li se da ce sa spuna la TV. Si asta iese.
Din ce stii tu, au fost cazuri de jurnalisti care au plecat din cauza manipularii facute de post?
Nu cred ca a plecat nimeni din cauza asta. Fiecare a plecat la un salariu mai mare. Totul se rezuma la bani. Nu conteaza ce spui pe TV.