Vanatorii acuza ca fondul de vanatoare este otravit de chimicalele care se imprastie din abundenta in sol, in aceasta perioada.
„Sunt adevarate otravuri iar efectele lor sunt tot mai nocive, de la an la an”, spune Vasile Dabija, directorul Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Perscarilor Sportivi (AJVPS).
Daca in urma cu mai multi ani chimicalele erau aruncate pe sol „cu masura”, in scopul obtinerii unei productivitati agricole, acum nu mai exista niciun control. Cel putin aceasta este convingerea directorului AJVPS, care spune ca de la an la an pagubele produse fondului de vanatoare sunt tot mai mari, mai greu de reparat din cauza acestei „chimizari excesive”.
Vanatorii spun ca erbicidele si insecticidele care se imprastie in aceasta perioada, haotic, omoara iepurii abia fatati, aduc distrugere in randul pasarilor care si-au depus cuiburile la sol.
„Se dau peste tot astfel de chimicale. Tot timpul s-au folosit chimicale din astea, dar acum totul este necontrolat. Pe vremea lui Ceausescu totul era controlat. Acum nu controleaza nimeni, fiecare se descurca si se aduc tot felul de otravuri de prin Ucraina, Italia. Tot ce arunca altii la gunoi iau ai nostri. Ele or fi eficiente, dar, pe langa acest efect, omoara vietati, aduc si atingere sanatatii omului. Dar nu se mai gandeste nimeni la sanatate atat timp cat un miliard si jumatate de oameni trebuie sa moara pe Pamant”, spune Vasile Dabija.
Reprezentantul vanatorilor botosaneni spune ca nocivitatea chimicalelor imprastiate in sol nu doar ca omoara exemplarele abia venite pe lume, din diverse specii ale fondului de vanatoare, dar afecteaza si capacitatea de reproducere a acestor specii.
„Asta se simte, se simte in fondul de vanatoare. S-ar parea ca otravurile astea au influenta asupra capacitatii de reproducere a speciilor. Nu este dovedit oficial, dar se vede. Sunt tot mai putin fertile exemplarele. De exemplu, la iepuri, pe fondul de acum trei ani in urma se recoltau 150 de iepuri, iar acum, cu chiu cu vai, doar 90. Sunt lucruri care sunt verificabile, se vad, iar explicatia nu poate fi alta decat otravirea aceasta a mediului. Probabil ca si specia umana este afectata in acelasi fel”, mai sustine Vasile Dabija.
Reprezentantii AJVPS sustin ca in ultimii ani aproape ca nu se vad masurile de protectie din partea statului pentru fondul de vanatoare. Si braconajul este „in floare”, acuza directorul Dabija. Acum sezonul de vanatoare este inchis, dar urmeaza sa se deschida pe 15 mai.