Home Actualitate Verificari sistematice la toate punctele de trecere a frontierei, conform noilor modificari...

Verificari sistematice la toate punctele de trecere a frontierei, conform noilor modificari ale Codului Frontierelor Schengen

Ca urmare a intrarii in vigoare a Regulamentului 458/2017 de modificare a Codului Frontierelor Schengen (Regulamentul 399/2016), adoptat de catre Parlamentul European si Consiliul Europei, autoritatile de control la frontiera din statele Uniunii Europene, inclusiv Politia de Frontiera Romana, vor efectua, incepand cu data de 07 aprilie a.c., verificari sistematice la intrarea si iesirea de pe teritoriul statelor membre.

Acestea constau in verificarea documentelor de calatorie si consultarea bazelor de date relevante cu privire la toate persoanele, inclusiv cele care beneficiaza de dreptul la libera circulatie in temeiul dreptului UE (si anume cetatenii UE si membrii familiilor lor care nu sunt cetateni ai UE) atat pe sensul de intrare, cat si pe cel de iesire din tara.

Bazele de date in care se vor efectua verificari includ Sistemul de Informatii Schengen (SIS), baza de date a Interpolului privind documentele de calatorie furate si pierdute (SLTD), precum si bazele de date nationale. Verificarile permit statelor membre sa se asigure ca persoanele respective nu reprezinta o amenintare pentru ordinea publica, securitatea interna sau sanatatea publica, in scopul imbunatatirii securitatii Uniunii Europene si a cetatenilor acesteia. Aceasta obligatie se aplica pentru toate frontierele externe (aeriene, maritime si terestre), atat la intrare, cat si la iesire, precum si pentru frontierele interne ale statelor membre pentru care nu s-a luat inca decizia privind eliminarea controalelor la frontierele lor interne (Punctul 9 din Regulametul 458/2017).

Avand in vedere ca se apropie Sarbatorile Pascale si sezonul estival, precum si faptul ca atat Politia de Frontiera Romana, cat si autoritatile de frontiera din statele vecine (Ungaria, Bulgaria) vor implementa aceste masuri, se prefigureaza cresterea timpilor de asteptare pentru efectuarea formalitatilor de frontiera, in punctele de frontiera rutiere.
De asemenea, numarul mare de pasageri inregistrat in punctele de frontiera aeroportuare, in special in perioada sezonului estival, coroborat cu recomandarile la nivel european privind modul de efectuare al controlului la trecerea frontierelor externe in raport cu amenintarile teroriste, pot duce la cresterea timpului de asteptare pentru controlul la trecerea frontierei pe aeroporturile internationale.

In acest sens, Politia de Frontiera Romana a luat toate masurile aflate in competenta institutiei pentru reducerea timpilor de asteptare si asigurarea unui control operativ, fiind depuse toate eforturile in vederea asigurarii unui echilibru intre securitatea cetatenilor si fluenta traficului de calatori.

Astfel, s-a suplimentat personalul care isi desfasoara activitatea la controlul documentelor si echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, iar in punctele de frontiera importante au fost detasati lucratori din cadrul aparatelor centrale ale structurilor teritoriale si din Inspectoratul General al Politiei de Frontiera.

Nota: La frontierele interne, in baza acordurilor bilaterale si a reglementarilor europene, controlul de frontiera se efectueaza, in comun, cu autoritatile de frontiera ale statelor vecine. Politia de Frontiera Romana aloca personal pentru acoperirea tuturor liniilor de control in punctele de trecere a frontierei cu Ungaria si Bulgaria, insa numarul de linii care pot fi deschise este limitat de numarul de politisti alocati de catre Politia Ungara, respectiv Politia de Frontiera Bulgara.

In baza protocoalelor bilaterale, P.F.R. poate deschide doar liniile de control care sunt asigurate cu personal de autoritatile mentionate.

De asemenea, va fi folosita la maxim infrastructura punctelor de trecere a frontierei, in limita configuratiei acestora si, in functie de valorile de trafic, se vor crea fluxuri suplimentare de control in punctele de frontiera, pe sensul de intrare sau iesire din tara, dupa caz.

Nota: In prezent, comparativ cu anii 2001-2002, traficul de pasageri a crescut cu peste 280%, iar cel al mijloacelor de transport cu peste 300%, capacitatea fiind limitata de numarul tonetelor de control dispuse pe fiecare sens de trecere a frontierei (aliniamentul intrare / aliniamentul iesire).

Pentru evitarea aglomerarilor, Politia de Frontiera Romana recomanda participantilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontiera existente la granita.

Politia de Frontiera Romana a dezvoltat o aplicatie on-line, disponibila pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro. Aceasta aplicatie on-line prezinta o medie a timpilor de asteptare in punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de asteptare sunt actualizati in timp real, fapt ce ajuta utilizatorul sa-si reconfigureze traseul catre un punct de frontiera ce inregistreaza valori de trafic scazute.

Reamintim ca, inca din luna noiembrie a anului 2015, Politia de Frontiera Romana, in cooperare cu celelalte institutii care au atributii in punctele de trecere a frontierei, a intensificat controalele asupra cetatenilor din state membre UE si non-UE care tranziteaza frontiera atat pe sensul de intrare, cat si pe cel de iesire din tara.

Nota: In prezent, verificarea efectuata de catre politistii de frontiera asupra pasagerilor autoturismelor se efectueaza, in medie, in 2 minute/persoana/autoturism.
Timpul pentru efectuarea controlului de catre politistii de frontiera asupra camioanelor este de 10-15 minute/camion. In functie de tipul de frontiera (interna sau externa), la acesti timpi, se mai adauga si cei necesari efectuarii controlului celorlalte autoritati (Directia Generala a Vamilor, Autoritatea Sanitar Veterinara, C.N.A.I.R, Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala, Autoritatea Nationala Fitosanitara)
Avand in vedere subdimensionarea infrastructurii in comparatie cu traficul existent in prezent, la frontierele externe capacitatea medie de procesare pe ambele sensuri, este de 200 de camioane/24 de ore.

Comparativ, la frontierele interne, unde nu sunt derulate operatiuni vamale, politistii de frontiera verifica, in medie, 1000 de camioane/24 de ore.

Politia de Frontiera va continua sa intreprinda masuri ferme in toate zonele de competenta, respectiv va continua cooperarea inter-institutionala la nivel european si un schimb operativ si eficient de date si informatii la nivel national pentru prevenirea trecerii frontierei de catre persoane provenite din state aflate in zonele de conflict, care pot derula activitati ce reprezinta o amenintare reala la adresa securitatii interne si externe si pentru combaterea eficienta a infractionalitatii transfrontaliere.

comunicat

Exit mobile version