Vești bune pentru UAT-uri!

Guvernul României pregătește o Ordonanță de Urgență prin care unitățile administrativ teritoriale să poată plăti salariile, arieratele, sentințele și corecțiile din excedentul bugetar.

„În discuțiile cu doamna prim-ministru, cu ministrul Finanțelor, am hotărât să dăm o ordonanță de urgență în care, din excedent – excedentul fiind o chestiune foarte sensibilă așa cum știți – fiecare UAT să poată plăti cheltuieli salariale, sentințe, corecții și arierate. Tot ordonanța asta va mai conține și două lucruri: vom folosi acea compensare, cred că acum doi sau trei ani s-a mai făcut, adică dacă un UAT este dator la o societate comercială, societatea comercială e datoare la ANAF, să putem compensa toate lucrurile acestea și sigur că e o chestiune care e urgent să o facem, pentru că sunt datorii pe care nu le putem compensa cred că de vreo doi ani. și, în același timp, tot din excedent vom plăti și arieratele și mai e un lucru foarte important: deci, compensarea, împrumutul din Trezorerie și din excedent, repet, cheltuieli salariale, corecții, sentințe, arierate, asta e tot. Nu știu dacă putem fi gata cu ea, pentru că trebuie să ia și avizul CES, pentru ședința de Guvern de joi. Dacă nu, ea sigur va intra în ședința de guvern următoare, deci nu joia asta, ci joia cealaltă”, a spus vicepremierul Paul Stănescu.

Viceprim-ministrul a explicat că există localități cu un excedent bugetar foarte mare, iar altele care nu au excedent.

„Sunt localități care au excedent foarte mare, sunt localități care au un excedent normal, să spunem așa, sunt localități care nu au excedent. Excedentul ăsta fiind o chestiune foarte sensibilă, foarte delicată, cum s-ar spune. Adică, el pe ce stă, până la urmă? Românește, așa. El poate să stea pe împrumut, dacă vreți, pe proiecte multianuale, pe cofinanțări, proiecte europene. (…) Dar noi așa cum am spus, în Legea bugetului, am stabilit lucrurile astea, deci scrie în Legea bugetului clar (…) că va fi analizat fiecare UAT în parte și niciun UAT nu va pierde cofinanțare, deci statul va interveni în cazul cofinanțărilor și tuturor celorlalte proiecte pentru ca toate UAT-urile să-și ducă proiectele la bun sfârșit”, a mai spus Paul Stănescu.

Prezent la lucrările Adunării Generale a Asociației Comunelor din România (ACoR), a cerut primarilor să se implice în găsirea unei formule de finanțare a unităților administrativ teritoriale pentru anul următor.

„Codul finanțelor publice locale e gata. Îi spuneam domnului președinte Drăghici (Emil Drăghici (foto), președintele ACoR – n.r.): ‘Nu avem esența, nu avem inima codului: formula de finanțare a UAT-urilor’. Eu fac apel aici la dvs, la toți colegii primari, la Asociația Comunelor, Asociația Orașelor, Asociația Municipiilor și Asociația Județelor să găsim cu toții o formulă, să găsim cea mai bună formulă, să o punem în practică, pentru că la nivelul Guvernului și la decizia prim-ministrului am hotărât ca toate programele să fie multianuale. Dacă toate programele o să fie multianuale pe toate ministerele Guvernului României, avem și nevoie de bugete multianuale, avem nevoie de o formulă în care cu toții să ne facem un calcul pe termen mediu și lung”, a spus Paul Stănescu.

Vicepremierul a invocat experiența primarilor în vederea identificării unei formule.

„Marea mea rugăminte către voi toți, pentru că aveți multă experiență și sunt convins că putem să facem acest lucru, nu în fiecare an să venim pompieristic să vorbim de anumite lucruri: că excedentul e prea mare, că e prea mic, că luăm din el… știți bine aceste lucruri. Eu vă rog din suflet ca anul acesta să avem pentru anul viitor o formulă de finanțare a tuturor UAT-urilor din această țară”, a încheiat Paul Stănescu.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.