In fiecare toamna, dupa culesul viilor, zeci de botosaneni ajung la spital in stare grava sau isi pierd viata in urma intoxicatiei cu monoxidul de carbon acumulat in beciurile sau spatiile inchise unde mustul este pus la fermentat. De cele mai multe ori, victime devin si persoanele care incearca sa ii salveze.
In fata butoaielor pline cu must pe cale sa se transforme in vin, oamenii nu prevad pericolul care ii pandeste.
In lipsa oxigenului din aceste spatii inchise (beciuri, magazii sau alte incaperi), dioxidul de carbon emanat in urma procesului de fermentatie se transforma in monoxid de carbon, gaz fara culoare sau miros, care patrunde in organism pe cale respiratorie si constituie o otrava puternica.
Intoxicatia acuta cu monoxid de carbon se manifesta prin tulburari neuropsihice, cardiovasculare si respiratorii. Faza initiala consta din cefalee, vajaieli in urechi, oboseala, pierderea capacitatii de a judeca si actiona, intrucat victima este inapta pentru a se salva. Intr-o faza mai avansata de intoxicatie, apar greturi, varsaturi, ameteli, coma profunda.
In cazul concentratiilor mari de monoxid de carbon, aceste simptome se dezvolta fulgerator, provocand moartea in cateva minute. Sechele ale intoxicatiei acute: afectiuni ale glandei tiroide, ale rinichilor si tulburari gastrointestinale. Printre complicatii se inscriu edemul pulmonar acut, infarctul miocadic acut, emboliile pulmonare, bronhopneumoniile.
Intoxicatia cronica se manifesta prin cefalee, astenie, ameteli, iritabilitate, stare depresiva, tulburari audiovizuale si de mers, tulburari cardiace, modificari sangvine.
Pentru a evita cazurile de intoxicatie cu monoxid de carbon, acumulat in spatiile inchise, pe timpul fermentarii mustului, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Nicolae Iorga” al Judetului Botosani va recomanda:
– nu puneti mustul la fermentat in spatii inchise;
– nu intrati in incaperile in care fierbe vinul, fara a asigura o ventilatie corespunzatoare;
– anuntati pe cineva ca veti intra intr-o astfel de incapere;
– verificati concentratia de oxigen din incaperea in care intrati. Cea mai simpla modalitate de a verifica prezenta acestuia este prin aprinderea unei lumanari, In cazul in care se va stinge, inseamna cu nu exista suficient oxigen;
– sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace; neurologice.
– nu intrati in incaperea in care exista deja o victima fara echipament de protectie pentru ca este posibil sa va intoxicati si dumneavoastra;
– sunati la 112 in orice astfel de situatie.
Recomandari medicale in cazul unei persoane intoxicate cu monoxid de carbon:
– scoaterea celui intoxicat din atmosfera cu monoxid de carbon si aplicarea respiratiei artificiale sau oxigenoterapiei;
– asezarea bolnavului in pozitia laterala, de siguranta;
– combaterea hipertermiei, edemului si colapsului cardiovascular;
– administrarea de tonice cardiace;
– repaus absolut;
– anuntarea medicului in toate situatiile.