Cei ce cumpara o locuinta trebuie sa fie foarte atenti la ceea ce prevede Noul Cod Fiscal. Atentionarea vine chiar din partea unor reprezentanti ai ANEVAR.
Potrivit noului Cod Fiscal, care ii obliga pe notarii publici sa anunte organele fiscale atunci cand constata ca o tranzactie imobiliara se incheie la o valoare mai mica decat cea stabilita printr-un studiu de piata profesionist.
Asadar, iata ce spune Codului Fiscal in vigoare:
„impozitul (…) se calculeaza la valoarea declarata de parti in actul prin care se transfera dreptul de proprietate sau dezmembramintele sale. In cazul in care valoarea declarata este inferioara valorii minime stabilite prin studiul de piata realizat de catre camerele notarilor publici, notarul public notifica organelor fiscale respectiva tranzactie”.
Dupa notificarea de la notar adresata Fiscului, urmeaza controalele. Riscul este ca actul de vanzare-cumparare poate fi anulat.
Vanzatorii si cumparatorii nu trebuie sa cada de acord, sa cedeze la presiunile unei parti de a semna un contract de vanzare-cumparare in care sa declare o suma diferita fata de banii pe care i-au incasat, respectiv platit.
In cazul anularii actului de vanzare vanzare-cumparare, daca cumparatorul a semnat ca a platit o suma mai mica pe acel imobil, nu poate avea pretentia sa primeasca suma reala pe care a achitat-o.
In plus, o acuzatie de spalare de bani nu e gluma, desi oamenii ajung sa declare sume mai mici la notar tocmai pentru ca taxele platite la astfel de tranzactii ustura la buzunare.