Ghiveciul de legume este nelipsit de pe mese in sezonul rece. Propunerea pentru gospodine este insa alta, o altfel de reteta: o zacusca de… fasole!
Totul incepe cu alegerea legumelor, cu atentie si rabdare.
Ingrediente:
1 kg fasole boabe
1 l ulei
100 gr bulion
1 kg ceapa
1 kg rosii
1 kg ardei capia
1/2 kg morcovi
sare, piper
5-6 foi dafin
cimbru
boia de ardei
Cel mai important ingredient, fasolea, se alege si in functie de preferinte.
Ardeii se coc, se curata de coaja, se indeparteaza cotorul si se toaca marunt. Se dau toate celelalte prin masina de tocat si se pun la fiert. E mai bine sa se foloseasca rosiile cherry (ca sunt mai dulci).
Cea mai savuroasa aroma se obtine daca se pun la fiert toate ingredientele pe un foc de lemne, fara sa fie calite in prealabil. Se adauga, dupa gust, sare, piper, cimbru si boia. Adaugam foile de dafin. Fierbem la foc mic amestecand intr-una ca sa nu se lipeasca.
Amestecul fierbe in jur de doua, trei ore. Zacusca de fasole se pune in borcane cu filet, care se mai trec printr-o repriza de fiert, pentru sterilizare. Totul este gata in doar cateva ore, iar rezultatul va tine o iarna intreaga. Unde mai pui ca este si o gustare suta la suta naturala!
vreau sa incewrc reteta