Pe 25 octombrie, Romania sarbatoreste Ziua Armatei Romane. Este ziua cand in 1944 a eliberat de sub ocupatia horthysta Transilvania de Nord, in urma Bataliei de la Carei.
Cu acest prilej, oficiali din administratia locala, reprezentanti ai structurilor Ministerului Afacerilor si interne, politicieni, fete bisericesti si botosaneni de toate varstele au sarbatorit cadrele militare in cadrul unei ceremonii care a avut loc in fata Monumentului Eroilor celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Dupa intonarea imnului de stat, un sobor de preoti a savarsit un scurt moment religios in memoria celor cazuti la datorie.
Ceremonia a continuat cu depunerea de coroane la monumentul Eroilor, aceeasi actiune avand loc si la monumentul de la Cimitirul Pacea dar si la bustul generalului Gheorghe Avramescu.
Evenimentul s-a incheiat cu defilarea garzii de onoare, in aplauzele celor prezenti.
Ziua Armatei Romaniei a fost instituita prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959. 25 octombrie 1944 semnifica data eliberarii totale a teritoriului national de sub ocupatie hortysto-fascista. Ultimele orase eliberate au fost Satu Mare si Carei.
Eliberarea intregului teritoriu national s-a obtinut prin lupta eroica a peste 525.000 de militari angajati nemijlocit in lupta, intre 23 august si 25 octombrie 1944. Dintre acestia, au fost ucisi sau raniti circa 58.000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari, dintre care 76.275 prizonieri.
Eliberarea partii de nord-est a Transilvaniei nu a insemnat si incetarea luptelor duse de Armata Romaniei, care a continuat razboiul antifascist alaturi de puterile Natiunilor Unite pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei si Austriei, pana la victoria finala.