Pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor se afla, miercuri, declararea zilei de 8 martie ca fiind Ziua femeii si a zilei de 19 noiembrie ca Zi a barbatului.
Legea a fost respinsa initial de Senat in noiembrie 2015, iar in acest caz Camera Deputatilor e camera decizionala.
Totodata, in analiza deputatilor se afla si propunerea de adoptare a proiectului de lege care prevede declararea zilei de 10 mai – Ziua Declararii Independentei Romaniei.
Propunerea legislativa pentru declararea zilei de 10 mai – Ziua Declararii Independentei Romaniei, a fost respinsa de Senat in 2013, legea ajungand marti la Camera Deputatilor, camera decizionala in acest caz.
Initiatorul legii, senatorul PNL, Gigi Stirbu cere in expunerea de motive declararea zilei de 10 mai – Ziua Nationala a Romaniei in locul zilei de 1 Decembrie si reluarea astfel a traditiei istorice dintre anii 1866-1947.
Totodata, aceasta zi marcheaza trei momente istorice – inceputul domniei lui Carol I, Independenta de stat si incoronarea primului rege al tarii.
In plus, 10 mai a fost declarata zi de sarbatoare nationala dupa ce presedintele Klaus Iohannis a semnat, in 13 mai 2015, decretul privind promulgarea legii.
Proiectul de lege care instituie zile festive se afla pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor a fost initiat de cinci senatori de la PSD si PNL, care afirma, in expunerea de motive, ca Ziua Internationala a Femeii este sarbatorita anual la 8 martie, motivele celebrarii fiind legate de realizarile sociale, politicile si conditiile economice ale femeilor, cat si de fenomenul discriminarii, iar putine persoane cunosc ca exista si o Zi Internationala a Barbatului, scrie romaniatv.net.
Initiatorii au mentionat, in expunerea de motive a proiectului, citand din Wikipedia, ca Ziua Barbatului a fost inaugurata in Trinidad Tobago, in 1999 si isi gaseste sustinere la mai multe persoane si grupuri din Australia, Caraibe, America de Nord, Asia, Europa, Africa, dar si la Organizatia Natiunilor Unite.