Ziua de 8 martie reprezinta una dintre ocaziile in care angajatorii pot oferi salariatelor si copiilor acestora stimulente neimpozabile, sub forma de cadouri, bunuri, vouchere de cumparaturi sau tichete cadou. In anumite limite, acestea nu sunt impozitate, firmele fiind astfel incurajate sa acorde diverse facilitati in aceasta perioada.
Din 2016, tratamentul fiscal al cadourilor si tichetelor cadou acordate salariatilor cu anumite ocazii a fost modificat considerabil, astfel ca firmele sunt incurajate sa isi stimuleze angajatii in mai multe momente pe parcursul unui an calendaristic.
Concret, in prezent, cadourile, inclusiv tichetele cadou oferite de angajatori salariatilor, cat si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si beneficiile de acest tip oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte nu depaseste 150 lei, scrie avocat net.ro.
Prin urmare, daca sunt acordate cu ocazia situatiilor amintite anterior, tichetele cadou nu sunt considerate venituri salariale si nu sunt impozitate cu 16%. In plus, acestea nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale daca sunt prevazute prin contractul de munca si sunt oferite cu ocazia evenimentelor specificate. Daca stimulentele acordate salariatilor depasesc insa plafonul fixat la 150 de lei, diferenta de bani reprezinta venit impozabil din salarii si se cuprinde in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii.
Cum data de 8 martie, atunci cand se sarbatoreste Ziua Femeii, se apropie, angajatorii pot acorda cadouri in aceasta perioada atat salariatelor, cat si copiilor minori ai acestora. Astfel, o angajata cu doi copii minori poate primi in aceasta perioada stimulente neimpozabile de pana la 450 de lei: 150 de lei pentru ea si cate 150 de lei pentru fiecare dintre cei doi copii ai sai.
Totodata, tratamentul fiscal este acelasi si pentru salariatele fara copii sau cu copii majori, astfel ca si acestea pot primi din partea angajatorului suma de 150 lei, sub forma de bani, bunuri, vouchere de cumparaturi sau tichete cadou, fara a suporta impozite pentru aceasta.
In plus, angajatorii trebuie sa mai stie ca aceste cheltuieli cu cadourile in bani si in natura sunt scazute la calculul impozitului pe profit, cu conditia ca sumele aferente sa se incadreze in limita de 5% aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului. Practic, firmele sunt avantajate sa acorde astfel de stimulente salariatilor, din cel putin doua motive:
– sumele respective sunt neimpozabile pentru salariati, in limita a 150 de lei pentru fiecare angajat si copil minor al acestuia (dupa cum am aratat mai sus);
– angajatorul recunoaste o cheltuiala care se scade din veniturile obtinute, rezultand astfel un impozit pe profit mai mic datorat la bugetul de stat.
Important! Daca sunt acordate cu alte ocazii decat cele prevazute in Codul fiscal si enumerate anterior, stimulentele se iau in calcul la stabilirea impozitului pe venituri din salarii, prin impozitarea in cota de 16%.
Cheltuielile rezultate din acordarea tichetelor cadou salariatilor și copiilor minori ai acestora in conditiile legii se incadreaza ca si „cheltuieli sociale” in baza contractului colectiv de munca sau a unui regulament intern al angajatorului.