Ziua Mondiala a Soarelui

Ziua Mondiala a Soarelui este aniversata la 21 iunie, cea mai lunga zi din an, ziua solstitiului de vara, ce marcheaza inceputul verii astronomice.

Este o sarbatoare anuala instituita de Societatea Internationala pentru Energie Solara si are drept scop popularizarea posibilitatilor de utilizare a energiei solare.
 
Protectia mediului si nevoia asigurarii unei dezvoltari durabile au fost argumentele reconsiderarii si utilizarii energiilor noi si a tehnologiilor care folosesc energia soarelui pentru a produce caldura, lumina, apa calda si chiar aer conditionat pentru locuinte si zone industriale. 
 
Panourile solare sunt una dintre cele mai populare surse de energie alternativa folosite pentru sistemele electrice private si industriale, energia solara putand fi folosita si ca energie de propulsie.
 

Energia solara este pe cale de a deveni energia viitorului. Deja, pana la sfarsitul mileniului al doilea, ea a ocupat o pondere de 5% in balanta energetica mondiala, iar previziunile arata ca, in urmatoarele doua secole din mileniul trei, utilizarile energiei solare vor predomina.

 
Potrivit astronomilor, Soarele este o sfera gazoasa gigantica, in varsta de patru miliarde si jumatate de ani, stea care pluteste pe un brat spiralat al Caii Lactee, printre miliarde de alte stele. Soarele are un diametru de 139.000.000 km si o masa de 2 miliarde de tone. 
 
Temperatura la suprafata Soarelui este de aproximativ 5.500 grade Celsius si in centrul sau sunt 15 milioane de grade Celsius. In compozitia Soarelui sunt incluse hidrogenul, heliul, carbonul, azotul, oxigenul, neonul, fierul si alti atomi grei, potrivit www.astro-urseanu.ro.
 
Punerea in valoare a imensului potential, pe care il daruieste planetei noastre, astrul zilei constituie in conceptia oamenilor de stiinta solutia cea mai sigura si mai la indemana pentru depasirea crizei energetice. 
 
Problema principala ramane atat perfectionarea tehnologiilor de captare, conversie si stocare in instalatii adecvate, cat si utilizarea durabila a resurselor regenerabile si neregenerabile ale planetei, intre ele existand o neincetata interactiune ce se rasfrange in existenta noastra planetara.
 
Ziua Mondiala a Soarelui a fost marcata pentru prima data in Romania in 1997.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.