Slujba hramului Bisericii „Sf. Gheorghe” din Botosani a adunat sute de persoane, de toate varstele, evenimentul religios deschizand astfel manifestarile care insotesc Ziua Orasului Botosani, Sf Gheorghe fiind patronul spiritual al urbei.
Un sobor de preoti a oficiat slujba, in fruntea acestuia fiind IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Printre inaltele fete bisericesti prezente la hramul Bisericii Sf. Gheorghe s-au aflat si Prea Sfintitul Ioachim Bacauanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, si Prea Sfintitul Visarion, episcop de Tulcea.
In curtea bisericii s-au aflat si oficialitati locale, remarcandu-se presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Sorescu, prefectul Costica Macaleti si primarul Ovidiu Portariuc. Alaturi de acestia si de sutele de botosaneni au asistat la slujba si mai multi sefi de institutii.
Un rand impresionant de oameni s-a format si la racla cu particele din moastele Sfintilor Mucenici, Doctori fara de arginti Epictet si Astion, racla adusa de la Manastirea „Sfanta Treime”, Stiubieni.
IPS Teofan li sa adresat botosanenilor, indemnandu-i sa nu il cinsteasca doar cu gura pe patronul spiritual al orasului, ci sa-i aduca cinstire si prin fapte.
“Nadajduim in mila Domnului ca geniul Sfinteniei Sale, al Sf. Mare Mucenic Gheorghe, va prinde putina radacina si in sufletele noastre. El este numit purtator de biruinta si daca il cinstim cum spune Sfanta Carte, sa nu il cinstim doar cu gura. Sa incercam a prelua din viata lui ceea ce putem si noi, la masura noastra… Sa avem grija de noi insine, unii de altii, viata noastra lui Hristos Dumnezeu sa o dam, sa o dam neamului din care facem parte, familiei din care facem parte”, li s-a adresat IPS Teofan, sutelor de botosaneni prezenti la Sf. Liturghie.
Mitropolitul Moldovei si Bucovinei i-a atentionat pe credinciosi ca doar ocrotindu-si si cinstindu-si familia pot deveni purtatori de biruinta.
“Cei care sunt in lume sa aiba grija de trei lucruri, pentru a deveni purtatori de biruinta. Barbatul sa se inteleaga cu femeia lui, femeia sa se inteleaga cu barbatul ei, sa fie cinstiti unul fata de celalalt si prin asta devin purtatori de biruinta. Sa fie nascatori si crescatori de prunci, prin care orice om devine purtator de biruinta. Si acolo unde l-a asezat viata, la munca pe care o desfasoara pentru painea lui si a celor din casa, barbatul si femeia sa-si asume responsabilitatea pe care o au, de preot, de preoteasa, de primar, de parlamentar, de taran, de muncitor… Altfel, daca nu avem grija de familia noastra, daca nu avem grija de copiii nostri, daca nu avem grija de slujirea pe care o avem, fiecare, acolo unde ne-a asezat Dumnezeu, degeaba spunem ca Sfantul Gheorghe a fost, a dres, a facut… Vom fi doar chimbale rasunatoare, cum spune Sfantul Apostol Pavel. Adica zicem cu gura, dar cu fapta suntem foarte departe”, a continuat Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.
IPS Teofan a adus, prin vorbele sale, aminte de cei care au ctitorit lacasul de cult, de “acest mare voievod Petru cel Mare si distinsa sa Doamna Elena“, care “au lasat atatea lucruri minunate in oras“.
Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a dat glas nadejdii ca, prin mila lui Dumnezeu, Biserica Sf. Gheorghe va reprimi “cununa“ pe care i-au lasat-o Doamna Elena si voievodul Petru cel Mare, “acest mare domnitor care a avut curajul sa il infrunte pe cel dupa care dvs. va tot uitati la televizor, Suleyman Mangnificul”, a amintit IPS.
Dupa slujba, credinciosilor li s-au impartit sarmale, cozonac si vin. Ca sa respecte traditia, Primaria a pregatit pentru acest eveniment 5.000 de sarmale, 100 de cozonaci, 150 de paini si 100 de litri de vin. Toate, cu bani din sponsorizari, spun reprezentantii Primariei.
Spre seara va incepe spectacolul in Centrul Vechi, scena fiind a folclorului in aceasta prima zi de manifestari dedicate Zilei Orasului.