Alege să respiri aer curat!

Termoficarea centralizată este o soluție de viitor, ce poate rezolva accesul la servicii publice de calitate pentru un număr cât mai mare de cetățeni, care gestionează mai eficient consumul de resurse energetice și contribuie substanțial la reducerea poluării urbane. În același timp, sănătatea este un subiect de mare interes public, iar un mediu curat ne face pe toți mai puțin expuși unor riscuri de îmbolnăvire.

Toate strategiile energetice, ale Uniunii Europene sau cele naționale, vorbesc despre reducerea consumului de resurse și a poluării, însă acestea nu pot fi puse în practică decât printr-un efort colectiv, atât al statului, cât și al cetățenilor săi. Primul pas pentru implementarea acestor strategii este corecta informare a publicului. Problema poluării și încălziri globale nu se rezolvă doar vorbind despre asta, ci prin acțiuni concrete.

Pe de altă parte, dacă singura rațiune care ne guvernează existența este cea financiară, aceste strategii nu vor putea fi materializate niciodată, iar consecințele pe viitor vor fi nefaste și iremediabile pentru toți, în primul rând din punct de vedere al sănătății.

Termoficarea centralizată, mult mai puțin poluantă decât sursele individuale însumate, este un serviciu public, aceasta însemnând că trebuie să fie accesibil tuturor cetățenilor, indiferent de starea lor materială și să corespundă nevoilor lor de confort.

În municipiul Botoșani, o treime din locuințe sunt încălzite pe timpul iernii de la sistemul centralizat. Contestatarii acestui sistem, nu oferă însă la schimb nici o soluție pentru aproape 11.000 de familii care nu dispun de sisteme individuale de încălzire. Autoritatea locală este obligată să acționeze în interes public, adică al tuturor cetățenilor, nu doar a celor mai privilegiați dintre aceștia. Dacă am presupune că toată lumea si-ar încălzi locuința cu surse proprii, ar trebui să ne închipuim cum ar arata municipiul Botoșani cu aproape 40 de mii de coșuri de fum și ce aer am respira cu toții, dar, mai cu seamă, copii noștri, într-un astfel de scenariu. Asta în condițiile în care rapoarte oficiale din ultimii ani spun că, în municipiul Botoșani, aproximativ 10% din poluarea cu monoxid de carbon și peste 90% din poluarea cu dioxid de sulf, are ca sursă sistemele de încălzire domestice. Acestei probleme, cât se poate de serioase, a poluării orașului prin folosirea sistemelor individuale de încălzire i se adaugă și altele, deloc de neglijat, cum ar fi riscurile de accidente (explozii), statisticile în acest sens fiind cât se poate de îngrijorătoare.

Evacuarea gazelor arse de la microcentralele termice […] este egal cu a pune oamenii să respire zi şi noapte la ţevile de eșapament ale maşinilor”, susține, profesorul american Douglas Fowler – un reputat expert american în probleme privind recunoaşterea, evaluarea şi controlul factorilor de risc cauzaţi de poluarea mediului ambiental şi profesional.

La rândul său, academicianul român, prof. univ. dr. Gheorghe Benga, care a efectuat timp de 15 ani studii elaborate în privința efectelor pe care le au gazele arse de centralele de apartament asupra sănătății oamenilor, a concluzionat că acţiunea combinată a poluanților rezultaţi din arderea gazului natural în centralele termice poate provoca numeroase efecte adverse pentru sănătate: iritaţia ochilor, a faringelui, a sinusurilor şi căilor respiratorii, bronşite şi alte boli respiratorii, alergii și astm. De departe însă, cel mai mare risc este cel de cancer pulmonar, produs de nanoparticulele conținute de gazele arse și care, odată inspirate, își vor arăta efectul nociv în timp.

Aceasta este perspectiva prin care trebuie văzut și înfăptuit interesul public, bazat pe studii și raționamente ale unor specialiști și nu pe opinia unor indivizi care pun interesul lor personal deasupra celui general, al colectivității în care trăim.

Un sistem de termoficare centralizat se susține cu sprijin din partea autorității locale – exact cum se întâmplă și în alte domenii, respectiv transportul public, sănătatea, sau cultura – pentru ca cetățeanul să aibă acces la un serviciu acceptabil din punct de vedere al costurilor și care să-i satisfacă nevoile sale de confort, siguranță și mediu curat.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.