Referitor la articolele din presa locală, privind lucrările de investiții la priză de apă a acumulării Bucecea din administrarea A.B.A. Siret, în care au fost comunicate de către reprezentanții A.N. APELE ROMÂNE, o serie de informații ce au prejudiciat imaginea SC NOVA APASERV SA, informăm utilizatorii serviciilor prestate de societate asupra următoarelor aspecte:
Administrația Bazinală de Apă Siret a transmis către SC NOVA APASERV SA adresa nr.21029 din 13.10.2017, înregistrată la unitate sub nr.5643 din 16.10.2017, prin care se comunica operatorului de apă al județului Botoșani că A.B.A. Siret realizează în regim de urgență în perioada 16.10.2017-26.10.2017 două lucrări de intervenții cu finanțare din surse proprii pentru punerea în siguranță a echipamentelor hidromecanice de acționare la priză de apă a barajului Bucecea.
Potrivit adresei mai sus menționate, operatorul SC NOVA APASERV SA este informat cu privire la faptul că pentru efectuarea acestor lucrări A.B.A. Siret a obținut avizul Agenției de mediu nr. 148 din 08.09.2017 și avizul Administrației Naționale ”Apele Romane” nr.20233 din 13.10.2017, iar alimentarea cu apă a municipiului Botoșani se va realiza prin pomparea continuă a apei în căminul de derivație Cătămărești, conform Deciziei de încadrare nr.148 din 08.09.2017. Precizăm că aceste documente nu au fost anexate la adresa nr.21020 din 13.10.2017.
Deasemeni, în adresa mai sus menționată, A.B.A. Siret nu face nicio referire/avertizare la faptul că pe parcursul derulării acestor lucrări pot interveni situații neprevăzute care ar putea avea ca rezultat furnizarea defectuoasă a serviciului de alimentare cu apă către beneficiarii săi sau că s-ar putea dispune chiar întreruperea alimentării totale cu apă la un moment dat către aceștia.
Potrivit pct. VI art.9 din abonamentul de utilizare exploatare a resurselor de apă nr.1040 din 01.01.2015 între Administrația Națională “Apele Romane” – Administrația Bazinală de Apă Siret, în calitate de operator unic al resurselor de apă și SC NOVA APASERV SA, în calitate de beneficiar, ”cantitățile de resurse atribuite a fi utilizate/exploatate sunt cele înscrise în anexele 1A, 1B și 1.1 B care fac parte integrantă din prezentul abonament”, A.B.A. Siret urmând a furniza operatorului un volum de apă asumat și defalcat, conform unui grafic de punere la dispoziție, pentru fiecare lună și cu un debit corespunzător calculat în m.c./oră sau l/sec.
Modul în care A.B.A. Siret își planifica și executa lucrări de intervenții la obiectivele pe care le are în exploatare ține strict doar de responsabilitatea și competența acestora și trebuie exclusă în totalitate orice încercare de implicare în vreun fel a operatorului S.C. NOVA APASERV S.A. Botoșani în desfășurarea acestora.
Reprezentanții SC NOVA APASERV SA au fost prezenți zilnic în teren la Bucecea în perioada 16-20 octombrie 2017, atât la nivel de U.E. Siret cât și la nivel de conducere a unității, eliminând astfel în totalitate și afirmația potrivit căreia nu a existat comunicare între unitatea noastră și A.B.A. Siret. În toată această perioadă, operatorul a primit asigurări că toate lucrurile vor decurge normal, conform prevederilor contractuale și nu vor exista nici un fel de sincope.
Mai mult, începând cu data de 18.10.2017, orele 20, când s-a observat în dispeceratul S.C. Nova Apaserv S.A. reducerea cantității de apă brută furnizată, lucru care a dus inevitabil la scăderea continuă a nivelului din rezervoare, s-a trecut la o monitorizare continuă oră de oră, atenționând pe cei de la A.B.A. Siret asupra celor ce se întâmplă.
Tot în această perioadă 16-18 octombrie, la solicitarea noastră, am primit asigurări că până la golirea barajului Bucecea va mai sosi o motopompă suplimentară, pentru situații neprevăzute, lucru care nu s-a concretizat, cei de la A.B.A. Siret asumându-și acest lucru.
La intervenția și solicitarea reprezentanților din Prefectura Botoșani și C.J. Botoșani, joi, 19.10.2017, la prânz, a fost adusă, montată și pusă în funcțiune pe amplasament o motopompă de la I.S.U. Botoșani care a suplimentat, dar nu în totalitate, volumul de apă brută necesar.
A patra pompă la care se face referire în comunicatul de presă, a fost adusă de la Galați de A.B.A. Siret și pusă în funcțiune abia în jurul orelor 20, aceasta rezolvând în final volumul de apă brută care este necesar pentru o bună funcționare a stațiilor de tratare.
Prin reprezentantul său de la acea dată, directorul tehnic-dezvoltare investiții, din cadrul Administrației Naționale “Apele Romane“, în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, convocată în seara seara zilei de 19.10.2017, orele 18, și-a asumat și a recunoscut în mod public, greșelile de organizare și de pregătire a lucrărilor de intervenție.
În concluzie, A.B.A. Siret nu și-a respectat angajamentul asumat prin adresa cu nr. 21020 din 13.10.2017, potrivit căreia ”alimentarea cu apă a municipiului Botoșani se va realiza prin pompare continuă a apei…” motiv pentru care operatorul regional S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani este exonerat de orice vinovăție privind ”disfuncționalitățile apărute în alimentarea cu apă a municipiului Botoșani, precum și a altor localități din județ“ pe durata lucrărilor de intervenții efectuate de A.B.A. Siret, a precizat directorul general Nova Apaserv, cs.jr. Albert Petru Tanasă.