ANIMETRIA descoperită de Bogdan Cărăușu! (FOTO)

Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” din Botoșani a fost gazda lansării volumului de poezii „Animetria”, scris de Ionuț-Bogdan Cărăușu.

Membru al Asociației „Scut botoșănean”, Bogdan Cărăușu a devenit cunoscut și în timpul protestelor pe care le-a organizat în fața Primăriei municipiului Botoșani la începutul anului 2017. Dar la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” el a vrut să arate o altă fațetă a omului Bogdan Cărăușu. Cea de om sensibil, cu talent literar și care a descoperit o nouă știință: Animetria, știința măsurării sufletului.

Sala Bibliotecii a fost „invadată” de poeți botoșăneni, de membrii familiei, dar și de prietenii de suflet ai autorului. Acest lucru a fost remarcat și de poetul Gellu Dorian.

„Văd și alte fețe în fața noastră pentru că noi suntem obișnuiți mai tot timpul cu aceleași fețe, cu aceiași oameni. Curios, suntem 40 de scriitori și avem doi-trei cititori printre noi, ceea ce oarecum ne pune semnul întrebării cu ce se întâmplă cu cititorii, dar uite că Bogdan Cărăușu a adus aici alte fețe, lume nouă, ceea ce este foarte bine”, a spus Gellu Dorian.

Bogdan Cărăușu a câștigat Premiul Editurii Timpul la Concursul de Poezie „Porni Luceafărul”, iar premiul a constat în tipărirea volumului de debut. Cartea a fost analizată în detaliu de Gellu Dorian, care a apreciat-o drept desprinsă din mișcarea literară.

„Cartea lui Ionuț-Bogdan Cărăușu vine ca o surpriză în peisajul poeziei botoșănene, pentru că ea nu seamănă cu nimic din ceea ce se scrie la Botoșani, în cercurile noastre, la cenaclul nostru sau în alte cenacluri, dar nici în peisajul poeziei de astăzi din țară. Pare oarecum desprins din mișcarea literară, deși este conectat la site-urile de poezie. Poezia lui se înscrie în aria poeziei care vine dintr-o generozitate a expresiei și a lejerității de afirmare pe aceste site-uri. O primă observație ar fi aceasta. Bogdan Cărăușu știe foarte bine cum se construiește o carte și structurează această primă carte, „Animetria”, în trei tipuri și urmărește o stare a sufletului. De altfel, el și încearcă să dea o definiție acestui titlu, animetria fiind, după el, știința măsurării sufletului. Este și această știință, dar termenul recunoscut de dicționare ține mai mult de animație și de mișcarea liniei într-un desen continuu decât cea a sufletului, a inimii, dar el alege această definiție și acest areal pentru că își dorește să-și ducă în fața cititorului clipă de clipă ceea ce el trăiește prin inima lui într-o exprimare poetică de cele mai multe ori reușită și lăsată nativ în pagină, fără o șlefuire atentă, ceea ce se câștigă cu timpul și cu experiența pe care cu siguranță o va căpăta în timp. Cartea are trei secțiuni și ține tocmai de această explorare a sufletului, a trăirilor pe care poetul le are”, a spus poetul Gellu Dorian.

Actrița Lidia Uja a recitat câteva poezii din carte, unele dintre ele chiar preferatele sale. Dar și autorul Ionuț-Bogdan Cărăușu ținut să citească câteva poezii din volumul pe care tocmai l-a lansat.

Finalul a aparținut epigramistului Alexandru Vasilache, care a ținut să-i aducă un cuvânt de apreciere lui Bogdan Cărăușu, amintind de cum l-a cunoscut cu prilejul protestelor, dedicându-i și câteva rânduri cu suflet.

„Vreau, vreau un nou drum ca să-și deschidă
Către-un vârf de piramidă
Şi chiar de e greu urcușul,
Bogdan rămâne Cărăușu”.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.