Caravana celor 100 de filme ajunge la Botoșani

Centenarul Filmului Românesc a fost lansat anul acesta, la Iași și este un proiect desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020).

Caravana celor 100 de filme ajunge la Botoșani pe 13 și 14 octombrie, la Cinema Unirea, unde, în prezența invitaților speciali Irina-Margareta Nistor și Vlad Ivanov, publicul va putea urmări două producții românești.

Actorul Vlad Ivanov se întoarce acasă, la Botoșani, unde va povesti cu cinefilii despre filmele românești în care joacă, despre rolurile care i-au adus recunoaștere internațională, dar și despre condiția actorului din România. Toate, în contextul celebrării anului 2018 ca an de grație pentru istoria României, prin cinematografia autohtonă.

„În primul rând, sunt bucuros și uimit de cât de multe faceți în atât de scurt timp și mă bucur că migrați din Iași către toată Moldova cu filmul românesc și lucrul acesta sper să creeze o tradiție, pentru că și TIFF-ul a migrat de la Cluj la Sibiu și în alte orașe. E foarte frumos să vezi că filmul românesc este gustat și de publicul românesc, nu numai de publicul de festival. Faptul că se petrece și la Botoșani, pentru mine este ceva de mare suflet, pentru că născându-mă acolo, am mulți oameni care m-au ajutat să fiu ceea ce sunt și mă bucur că pot spune și celor din Botoșani ce lucruri frumoase facem. Este important, pentru că noi facem filme pentru oameni, pentru public și vrem ca publicul să se uite la filme și să plece din sală altfel, cu un gând în plus, cu o întrebare. E frumos când ceea ce faci pune întrebări și m-aș bucura să avem un dialog călduros la Botoșani, ceea ce se va și întâmpla”, a spus actorul Vlad Ivanov.

„În vară, am trecut doar prin Botoșani, pentru prima dată, drum spre Ipotești și mi-am dat seama că l-am văzut doar în gând, cu ochii lui Vlad Ivanov, care povestește așa frumos și cu har despre orașul său! Și iată că datorită Centenarului, voi avea o călăuză de vis, în acest weekend de toamnă eminesciană!”, spune Irina-Margareta Nistor, ambasador al proiectului și invitată specială la proiecțiile de la Botoșani.

Programul Centenarului Filmului Românesc la Botoșani:

– 13 octombrie, ora 16.30: Vernisajul Expoziției AGERPRES – România: Evoluție;

– 13 octombrie, ora 17.00: Documentarul AGERPRES – Marea Unire: România, la 100 de ani;

– 13 octombrie, ora 19.00: Câini, în regia lui Bogdan Mirică;

– 14 octombrie, ora 18.00: Amintiri din Epoca de Aur 2. Dragoste în timpul liber, în regia lui Cristian Mungiu.

Episoadele #43 și #44 se scriu la Botoșani, oraș care intră pe harta celor 100 de filme.

Intrarea la proiecții este gratuită, în limita locurilor disponibile.

Evenimentele sunt realizate în parteneriat cu Primăria Municipiului Botoșani și Cinema Unirea Botoșani.

Expoziția ROMÂNIA: Evoluție

„Expoziția România: Evoluție”, care cuprinde unele din cele mai importante momente din istoria țării, deschide seria de evenimente de la Botoșani, de la ora 16.30, iar de la ora 17.00, publicul va putea urmări o adevărată lecție de istorie într-un documentar realizat de AGERPRES: „Marea Unire: România, la 100 de ani”.

Câini (2016)

Regizor: Bogdan Mirică

Gen: Dramă, thriller, western

Distribuția: Dragoș Bucur, Vlad Ivanov, Gheorghe Visu, Raluca Aprodu, Teodor Corban, Costel Cașcaval, Emilian Oprea.

Pelicula prezintă povestea lui Roman, un tânăr de la oraș, care, în urma unei moșteniri lăsate de bunicul său, ajunge să se mute într-un sat izolat, din Dobrogea. El încearcă să vândă pământul, însă, pe parcurs, descoperă că bunicul său era un mafiot local și că „oamenii lui”, conduși acum de Samir, încearcă să-i pună bețe-n roate. În ajutorul său vine polițistul satului, Hogaș, care, după ce găsește un picior tăiat, începe să-și pună mai multe întrebări și să compună, astfel, un puzzle pentru a găsi vinovatul.

Amintiri din Epoca de Aur 2. Dragoste în timpul liber (2009)

Regizor: Cristian Mungiu, Ioana Uricaru, Hanno Höfer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu

Gen: Comedie, dramă

Distribuția: Diana Cavallioti, Tania Popa, Vlad Ivanov, Gabriel Spahiu, Radu Iacoban, Alexandru Potocean, Ion Sapdaru, Alexandru Papadopol, Teodor Corban.

După prima parte a seriei Amintiri din Epoca de Aur, alte două legende despre viața românilor ȋn perioada comunistă sunt prezentate cu umor și ironie. Potrivit legendelor, în ultimii ani ai comunismului au existat români care și-au cumpărat o Dacie vânzând sticle și borcane goale. În același timp, șoferul de găini care schimba cofrajele de ouă cu zahăr și vin este un alt supraviețuitor al epocii socialiste. Anii ’80 sunt însoțiți de haz, realism și sarcasm prin prezentarea legendelor susținute de adevăr.

Documentarul Agerpres: „ROMÂNIA LA 100 DE ANI”

Co-organizator al evenimentului – AGERPRES – va prezenta în deschiderea evenimentelor, documentarul dedicat Centenarului României, „Marea Unire: România la 100 de ani”.

Redacția Video din cadrul Agenției Naționale de presă AGERPRES prezintă în documentarul realizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918 cum a fost realizat acest deziderat al românilor. Povestea pleacă de la contextul istoric internațional, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care și-au dorit un singur lucru: o țară în care există același grai, același port, aceeași simțire, fără granițe.

Filmările au fost realizate pe teritoriul României, dar și în Bucovina de Nord și în Basarabia. Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervențiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatică, emoțională este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei.

Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani” este realizat de Mihuț Năstăsache, Marilena Stănescu și Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu și Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuț Năstăsache și Camelia Moise. Grafica, sunetul și montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alex Vintilescu.

Despre Botoșani

Deși s-a dezvoltat de timpuriu, Botoșani nu au fost cetate, ci târg deschis fără ziduri. Apărut la întretăierea marilor drumuri comerciale, unul care lega porturile Mării Baltice, prin Lvov, cu porturile de la gurile Dunării și de pe țărmul Mării Negre, și altul ce trecea peste Carpați legând orașele din Transilvania cu Europa orientală, târgul a avut rolul unui important iarmaroc.

Pe teritoriul actualului județ au avut loc lupte memorabile între armatele moldovene, comandate de Ștefan cel Mare și cele invadatoare ale tătarilor. Ctitoriile lui Ștefan cel Mare în această parte a țării constituie încă un indiciu al deselor sale drumuri pe aici. Și fiul său Petru Rareș se pare că și-a făcut aici o adevărată reședință domnească. Prezența sa la Botoșani este legată și de faptul că soția sa Elena își petrecea o mare parte din timp aici.

Secolul XIX consemnează numeroase momente importante în procesul de formare a statului român modern. Astfel, evenimentele anului 1821, antrenează și ținutul Botoșaniului, comisul Ionică Tăutul, inițiatorul Constituției din 1822, fiind unul dintre cei mai moderni oameni ai epocii și fiu al acestor ținuturi.

Marea Unire a fost sărbătorită cu deosebită însuflețire pe meleagurile botoșănene.

„Duminică 18 crt. – scria ziarul Botoșanii – s-a oficiat la catedrala locală un Te-Deum pentru frații noștri din Transilvania, care în aceeași zi erau strânși în congres la Alba Iulia pentru a proclama Unirea cu patria mumă”.

În alt articol se arăta: „Să ne trăiască și binecuvântați fie acei ce, prin sângele lor generos, au realizat triumful unității naționale a întregului neam românesc”.

Despre Centenarul Filmului Românesc

Inițiat de ARTIS și Asociația Obștească MIA, organizat de Primăria Municipiului Iași și Ateneul din Iași, Centenarul Filmului Românesc a fost lansat anul acesta, pe 3 februarie, la Iași, orașul care a înregistrat momente importante din cadrul Marii Uniri a României.

Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020).

LĂSAȚI UN MESAJ

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.