Turul prin cartierul armenesc din Botosani, organizat in weekendul trecut, a fost pe masura asteptarilor celor care au raspuns invitatiei organizatorilor.
Persoanele dornice sa afle povestirile din spatele zidurilor unor cladiri ce poarta patina veacurilor trecute, botosanenii interesati de crampeie din istoria localitatii lor si a unei comunitati statornicite cu multe secole in urma pe aceste meleaguri, au aflat in weekendul trecut multe lucruri interesante. De pilda, au aflat ca cea mai veche biserica armeneasca din Europa se afla la Botosani, sau ca primul dealer de automobile din Moldova vine din randul comunitatii armenilor din Botosani.
Organizatori ai turului au fost Centrul National de Informare si Promovare Turistica Botosani si Uniunea Armenilor din Romania, iar ghid din partea organizatorilo – Ionel Rusu.
Prima cladire in fata careia au poposit persoanele dornice de cunoasterea istoriei armenilor botosaneni a fost Casa Ankele, cladire ce a apartinut unui armean foarte bogat, primul dealer de automobile din Moldova. Se spune ca armeanul Carol Ankele era asa de bogat incat l-ar fi imprumutat cu bani chiar si pe Hitler.
„Acesta a fost primul dealer auto de masini pe care le importa pe baza de comanda din Germania. Primul autoturism din Moldova a circulat pe drumul Botosani-Cernauti cu viteza de 40 kilometri pe ora, iar la parterul casei, pe langa un magazin cu de toate, avea si singurul service-auto din regiunea Moldovei. Carol Ankele era atat de bogat incat se spune ca l-ar fi imprumutat si pe Hitler”, le-a istorisit Ionel Rusu botosanenilor din grupul ce a participat la turul prin cartierul armenesc.
Din referirile la istoria armenilor botosaneni nu putea lipsi nici familia Goilav. Mari producatori agricoli, acesti armeni ar fi furnizat in strainatate, in special in Germania, cantitati foarte mari de grau. Se spunea in acea perioada ca vestita familie de armeni botosaneni ar fi hranit cu transporturile de grane trimise in Germania aproximativ 10% din populatia acelei tari. Se mai spune ca de la recoltele de pe pamanturile armenilor Goilav, care luau calea occidentului, ar fi ajuns Romania sa fie numita granarul Europei.
Ghidul a prezentat si casa lui Stefan Gheorghiu Gugoasa, un alt armean bogat, care in perioada interbelica ducea vestea zonei cu retetele unicat de mezeluri.
„Mezelurile lui, dupa retete unicat, erau cautate in tara si in intreaga Europa. Renumit si extrem de cerut la export era un ghiudem dupa o reteta armeneasca si care, din fericire, nu a disparut si se poate face si azi”, a mai explicat Ionel Rusu.
Din orice istorie a armenilor botosaneni nu poate fi trecuta cu vederea familia Bolfosu. Casa care ii poarta numele a fost un punct de popas in turul armenesc, iar cei care au vizitat-o sambata au aflat ca pragul i-ar fi fost calcat chiar de cunoscutul rege polonez Sobiesky. Iar ospitalitatea cu care a fost primit, felul cum a fost omenit in acea casa, l-ar fi facut pe temutul rege al acelor vremuri sa crute targul Botosanilor de o batalie ce ar fi putut lasa in urma mult sange si distrugere.
Actualul sediu al Directiei Judetene de Drumuri si Poduri, casele Garabet-Ciomac, Ciomac-Cantemir si Ioan Missir au fost alte puncte ale turului, prilejuind amintiri despre vremuri apuse, dar demne de pastrat in memorie.
Biserica armeano-gregoriana cu hramul Sfintei Marii si Biserica „Adormirea Maicii Domnului” au incheiat turul prin cartierul armenesc. Despre prima din cele doua lacasuri de cult, ghidul a precizat ca este si cea mai veche biserica armeneasca din Europa. A fost de fapt recladita pe temeliile unei vechi biserici armenesti construita de comunitate inainte de anul 1350. O prima restaurare a fost in anul 1526, dupa care au urmat un sir de reconstructii partiale si de restaurari. Ultima restaurare a bisericii s-a incheiat recent, reusindu-se salvarea ei de la procesul de degradare. A fost un castig pentru intreg patrimoniul cultural al Botosaniului.
„Este un obiectiv turistic foarte vechi, dar reabilitat in urma cu cațiva ani si acum arata foarte bine. Cealalta biserica, aflata in avansata stare de degradare, va fi reabilitata complet in viitorul apropiat, fiind un proiect in acest sens. Sunt foarte multi turisti straini care vin la Biserica Sfanta Maria, unde exista si o expozitie de icoane si obiecte bisericesti extrem de vechi, iar cimitirul armenesc este vizitat de multi turisti, foarte multi americani, care vin pentru a picta monumentele unice in lume din acest cimitir”, a explicat ghidul.
In perioada infloritoare a comunitatii armensti din Botosani, locuiau in aceasta zona vreo 2000 de armeni. Acum comunitatea mai numara cam 100 de membri, insa acestia lupta pentru pastrarea mostenirii culturale lasate de inaintasii lor.
Participantii la tur au plecat acasa cu harti turistice si pliante primite de la CNIPT Botosani, dar mai ales imbogatiti spiritual, cu cunostinte pe care nu le afli din cartile orelor de istorie, care insa au avut „greutate” in trecerea vremurilor peste acestor locuri.