Deplasare încununată cu ovații și aplauze pentru actorii botoșăneni

Actorii Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani s-au întors recent de la Rzeszow (Polonia) unde au participat, cu spectacolul „Bocitoarele vesele” în regia lui Alexandru Vasilachi la Festivalul Internațional de Arte TRANS/MISSIONS – THREE SEAS INITIATIVE’22 care a avut loc în perioada 19-28 august 2022.

Actorii botoșăneni au urcat pe scena festivalului în data de 25 august 2022, iar spectacolul oferit publicului polonez s-a bucurat de un real succes și a fost primit cu aplauze furtunoase.

Ecourile în presa poloneză nu au întârziat să apară, iar o primă cronică a spectacolului „Bocitoarele vesele” a fost scrisă de Magdalena Mach: „O adevărată explozie de muzică, dans, bucurie și dragoste a sedus publicul din Rzeszów. Spectacolul „Bocitoarele vesele”, în regia lui Alexandru Vasilache de la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani, este un colaj de teme preluate din Shakespeare și povești de dragoste dintr-un sat românesc. Nebunie? Foarte. Însă artiștii din România și-au propus să arate că poveștile inventate de marele dramaturg sunt mai aproape de basmele populare decât am putea crede și că „manevrele de dragoste” și căutarea afecțiunii adevărate sunt aceleași atât în ​​rândul aristocrației și al negustorilor, cât și al locuitorilor din România, dintr-o  cetate dacică. Se schimbă doar decorul, costumele și… muzica. Ea a fost unul dintre eroii importanți ai acestui spectacol. Derivat din folclorul românesc, dansabil, extrem de vioi, a făcut să treacă pe sub fotolii spre picioarele multor spectatori, dar și diferite rituri  – evocând cântece populare tradiționale, multe dintre ele arhaice, conținând incantații datând din vremurile păgânismului carpato-dunărean.

Scenele de dans au adăugat energie spectacolului, care deja accelera ca un Pendolino. Scenele s-au schimbat ca un caleidoscop, iar numeroase personaje cu nume preluate din basmele populare românești: Eftimia, Paraschiva, Mefodie și Ruxanda, s-au derulat prin scenă atât de repede încât a fost ușor să te pierzi. Nu a contat însă prea mult pentru receptarea acestei producții, pentru că ceea ce a contat era atmosfera – de intrigi amoroase și de un mare joc românesc. E ca și cum am fi asistat cu toții la o nuntă uriașă.

Avantajul spectacolului, pe lângă energia nestăpânită a actorilor, este descoperirea folclorului românesc pentru spectatorul polonez, puțin cunoscut și oarecum exotic la noi.

„Bocitoarele vesele” a primit 4 premii la Festivalul Internațional de Comedie „Aplauzele de Aur ale Bucovinei” de la Cernăuți: „Cel mai bun spectacol”, „Cea mai bună regie”, „Cel mai bun scenariu” şi „Cea mai bună coregrafie”.

Dramatizarea și regia artistică sunt semnate de Alexandru Vasilachi, scenografia este realizată de Mihai Pastramagiu, iar coregrafia și ilustrația muzicală sunt realizate de Victoria Bucun.

Din distribuţia spectacolului fac parte: Marius Rogojinschi, Cezar Amitroaei, Dana Bucătaru, Lidia Uja, Irina Mititelu, Gheorghe Frunză, Narcisa Vornicu, Crenola Muncaciu, Silvia Răileanu, Sorin Ciofu, Ella Nistor, Bogdan Muncaciu, Gina Pătraşcu Zamfirache, Ioan Creţescu, Cristina Gheorghe, Dragoş Radu, Lorena-Petronela Chiribuţă, Răzvan Amitroaei, Anastasia Șoptică, Volin Costin.

Deplasarea actorilor Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani la Rzeszow (Polonia) s-a făcut cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.