Festivalul Filmului European este organizat cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele și institutele culturale europene.
Botoșani va fi gazdă, în premieră, pentru Festivalul Filmului European, organizat de Institutul Cultural Român. Debutul evenimentului va fi joi, 18 mai, la ora 19.00, la Cinema „Unirea”, urmând a se derula până duminică seară, într-o serie de 8 proiecții cu intrare liberă.
Festivalul Filmului European este organizat cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele și institutele culturale europene. Parteneri ai ediției de la Botoșani sunt: Primăria Municipiului Botoșani, Teatrul Mihai Eminescu și Cinema Unirea.
„În acest an ne-am propus un tur de forță – să ajungem în cât mai multe orașe, mai mari sau mai mici, în care Festivalul nu a mai ajuns anterior, pentru a oferi cinefililor prilejul să deguste din bogăția și diversitatea cinematografiei continentului nostru. Botoșani este unul dintre ele; un loc în care sperăm ca spectatorii să se lase vrăjiți de poveștile pe care le spun filmele pe care le aducem, să discute despre temele pe care acestea le propun și să se bucure de meșteșugul autorilor lor. Festivalul Filmului European s-a născut, acum 27 de ani, din dorința de a marca 9 mai, Ziua Europei, și, de atunci, în fiecare an, invită publicul să vină la cinema să sărbătorească împreună valorile europene”, a declarat Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.
FFE a început pe 9 mai, la Timișoara, Capitala Europeană a Culturii în 2023, și-a continuat călătoria cu edițiile din Oravița (Casa de Cultură „George Motoia Craiu”), între 12-14 mai și București, între 15 – 23 mai, la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României, Cinemateca Union și Cinema Elvire Popesco. În acest weekend Festivalul ajunge, de asemenea, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte „George Topîrceanu”), între 18-20 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.
„Aducem în fața spectatorilor producții cât se poate de recente, premiate la cele mai importante festivaluri internaționale. Împreună, ne amintim că altruismul e mai puternic decât frica (Frică – r: Ivaylo Hristov). Redescoperim desfătarea pe care o poți regăsi doar în provocare (Will-o’-the-Wisp – r: João Pedro Rodrigues). Ne înclinăm în fața măreției naturii și învățăm despre resemnare (Nucul – r: Faysal Soysal), suntem martorii unui process de vindecare și de reconstrucție a unei vieți noi și sigure (Apropierea – r: Botond Püsök), dar și ai supraviețuirii în absență și ai fragilității relațiilor de familie (Iubirea nu e o portocală – r: Otilia Babara). Ne imersăm într-o lume distopică în care rețelele de socializare au preluat complet controlul (Hyperland – r: Mario Sixtus). Punem în balanță justiția și politicul și ne gândim ce putem face noi ca ea să atârne în direcția potrivită (Burning Days – r: Emin Alper). Mergând la filme, ne regăsim pe noi înșine”,, a declarat Cătălin Olaru, directorul artistic al FFE.
Continuăm tradiția de a avea un ambasador al Festivalului: un tânăr regizor care ne propune o cheie proprie de descifrare a Europei, prin intermediul cinematografiei. Anul acesta, ambasadorul este regizoarea Teodora Ana Mihai, al cărei documentar Waiting for August a fost câștigător la Karlovy Vary și Hot Docs în 2014, și al cărei prim lungmetraj, La Civil, a fost premiat la Cannes în 2021, în secțiunea Un Certain Regard cu Prix de l’Audace.
„Cum ar fi dacă timpul ar trece mai repede, iar rezultatul ar putea fi controlat? Spotul ediției 27 a Festivalului Filmului European explorează acest scenariu distopic, în care filmele nu se mai vizionează, ci se implantează, iar cinemaul devine o experiență în întregime senzorială”, a declarat Teodora Ana Mihai, regizoarea spotului ediției 27.FFE.
Programul FFE în Botoșani: Cinema Unirea, 18-21 mai
Joi 18 mai
Gala de deschidere
19.00 Frică / Fear / Strah – r: Ivaylo Hristov / Bulgaria / 2020 / 100’
Vineri 19 mai
18.30 Will-o’-the-Wisp / Fogo-Fátuo – r: João Pedro Rodrigues / Portugalia, Franța / 2022 / 67’ (+16)
20.00 Apropierea / Too close – r: Botond Püsök / România / 2022 / 85′ (documentar)
Sâmbătă 20 mai
17.30 Nucul / Silenced Tree / Ceviz Ağacı – r: Faysal Soysal / Iran, Turcia / 2020 / 118’
20.00 Iubirea nu e o portocală / Love is not an Orange – r: Otilia Babara / Moldova, Franța, Olanda, Belgia / 2023 / 73’ (documentar)
Duminică 21 mai
15.00 Hyperland – r: Mario Sixtus / Germania / 2021 / 107’
17.00 Burning Days / Kurak Günler – r: Emin Alper / Turcia, Franța, Germania, Olanda, Grecia, Croația / 2022 / 129′ (+15)19.30 PARA:DIS / PARA:DIES – r: Elena Wolff / Austria / 2022 / 76’ (+16)