IASI: „Reflexii” si „Vesnicia s-a nascut la sat…” (FOTO)

Sala „Diotima” a Casei de Cultura „Mihai Ursachi” a Municipiului Iasi a gazduit marti, 31 ianuarie 2017, doua vernisaje de fotografie colective: „Reflexii” si „Vesnicia s-a nascut la sat…”. Cele doua evenimente au fost organizate de Clubul Fotografilor Iasi, in prezenta unui public numeros pasionat de arta fotografica.

Membrii Clubului Fotografilor Iasi au organizat aseara doua venisaje de fotografie colective. Evenimentele au fost moderate de Constantin Ciofu, coordonatorul Clubului Fotografilor Iasi, care a multumit membrilor clubului pentru ca au venit in fata publicului cu imagini valoroase. In acelasi timp, a fost apreciata munca depusa timp de doua saptamani de Florin Aioanei, membru in cadrul clubului, cel ce s-a ingrijit atat de cele doua expozitii, cat si de expozitia de fotografie (in)Tineri(re). Prima expozitie de fotografie este intitulata sugestiv „Reflexii” si se afla in Galeria de arta „Labirint” a Casei de Cultura „Mihai Ursachi” a Municipiului Iasi. Cele 40 de imagini au fost realizate de 21 de membri ai Clubului Fotografilor Iasi.

„Reflexia este o filtrare prin propriul suflet” a mentionat profesorul Ioan Raducea, membru in cadrul Clubului Fotografilor Iasi: „Fiecare a incercat sa vorbeasca de bucuria de a fotografia, de realitatea filtrata prin simtamantul nostru, pe care ti-o da imaginea facuta cu inima. Unii colegi s-au indreptat catre alogorie, iar altii au mers pe contrast”. Fotografiile din expozitia „Refexii” il determina pe privitor sa-si imagineze un subiect anume.

Vlad Colotila, membru in cadrul Clubului Fotografilor Iasi: „Cred ca cel mai important intr-o astfel de expozitie este sa ne folosim fiecare dintre noi imaginatia. Fotograful se gandeste sa faca subiectul mult mai important intr-o reflexie decat intr-o imagine de portret sau peisaj”.

Publicul a urmarit in continuare montajul cu cele 40 de lucrari expuse de urmatorii membri: Florin Aioanei, Mihaela Ajitariti, Nicu Apostu, Marius Balan, Dorian Butnaru, Constantin Ciobanu, Constantin Ciofu, Vlad Colotila, Mihaela Beatrice Constantinescu, Raluca Damian, Mirela Grosu, Romica Horhota, Vasile Iacob, Doru Nastas, Anamaria Oanea, Daniel Olariu, Paul Padurariu, Ioan Raducea, Sorin Untu, Cristian Vidrascu si Oana Zobu.

„Ar trebui sa continuam cu sirul acestor expozitii”

In partea a doua, s-a organizat vernisajul expozitiei de fotografie „Vesnicia s-a nascut la sat…”, aflata in Galeria de arta „La Gard”. In cele 64 de lucrari, 23 de membri ai Clubului Fotografilor Iasi vin in fata publicului cu imaginea satului din zilele noastre. Romica Horhota a sugerat ca proiectele fotografice dedicate satului romanesc ar trebui sa continue: „Cred ca ar trebui sa continuam cu sirul acestor expozitii. Sa ne aducem aminte ca in perioada interbelica, un mare fotograf, Iosif Berman, a fost invitat de Dimitrie Gusti sa-l insoteasca in calatoria sa de culegere de texte. Atunci s-au realizat fotografii in mediul rural care au ramas antologice”. Vasile Iacob a atras atentia ca in zona rurala pot exista anumite riscuri atunci cand fotografiezi si a apreciat modul cum s-au panotat lucrarile de catre Florin Aioanei.

Viata la tara este pentru multi dintre cei ce locuiesc la oras necunoscuta, e de parere Mihaela Ajitariti: „Ma bucur ca expozitia de fata este pe gardul Parcului Copou pentru ca poate fi mai usor vizionata de tinerii si copiii care nu au cunoscut viata de la tara. Merg foarte des in mediul rural si am observat ca inca mai exista case cu pridvor. Din imaginile noastre se poate vedea ca oamenii mai merg la munca campului si cresc animale, tin traditiile si obiceiurile strabune”.

In cadrul discutiilor legate de expozitie si de satul romanesc, Nicu Apostu a folosit doua parafrazari: „Desi «vesnicia s-a nascut la sat», se pare ca «timpul nu mai are rabdare». Satul romanesc nu mai e asa cum il stiam eu in copilarie si probabil va deveni o imagine stramba a orasului. Oana Zobu s-a legat in intervenita sa de fotografia din expozitia „Vesnicia s-a nascut la sat…”: „Fotografia mea are in spate o poveste cam trista. Copacul pe care l-am surprins se afla intr-o gradina a unei case care a ars. Am considerat ca are legatura cu ceea ce dorim sa sugeram in titlu”.

Atmosfera satului prin cantecul popular

Programul a continuat cu prezentarea montajului cu cele 64 de fotografii expuse de urmatorii membri: Bianca Adiaconitei, Florin Aioanei, Mihaela Ajitariti, Nicu Apostu, Marius Balan, Constantin Ciobanu, Constantin Ciofu, Vlad Colotila, Mihaela Beatrice Constantinescu, Raluca Damian, Mirela Grosu, Romica Horhota, Vasile Iacob, Larisa Maxim, Doru Nastas, Anamaria Oanea, Daniel Olariu, Paul Padurariu, Gheorghita Nemtanu, Ioan Raducea, Sorin Untu, Cristian Vidrascu, Oana Zobu. Profesoara Nina Munteanu de la Colegiul National de Arta „George Enescu” din Iasi a prezentat un repertoriu de cantece populare culese de dincolo de Prut, despre care a amintit cum le-a cules de la batranii satelor.

Urmatorul eveniment va avea loc marti, 7 februarie 2017, de la ora 18:30, cand se va desfasura cea de-a 164 intrevedere a Clubului Fotografilor Iasi.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.