Unul dintre cele mai apreciate filme românești ale anului 2023, din 3 noiembrie se difuzează și la Cinema Unirea.
Docu-ficțiunea regizată de Vlad Petri și construită exclusiv din imagini de arhivă urmărește povestea fictivă, dar inspirată din dosare de la Securitate, a două femei – Maria și Zahra – separate de două revoluții – cea din România și cea din Iran.
După incidentele din ianuarie 1978, ciclul de proteste, represiune, violență și doliu continuă în peste treizeci de orașe iraniene până în august, când 477 de iranieni mor într-un incendiu provocat în mod deliberat la Cinema Rex din Abadan.
Șahul declară legea marțială, iar forțele de securitate deschid focul asupra unui protest uriaș din Piața Jaleh din Teheran. Cel puțin 100 de persoane sunt ucise, în ceea ce avea să devină cunoscut drept „Vinerea neagră”.
Milioane de iranieni ajung să protesteze în toată țara, cerând înlăturarea șahului și revenirea ayatollahului Ruhollah Khomeini, care fusese deportat. E revoluție în toată regula.
La 16 decembrie 1989, ca răspuns la încercarea guvernului de a-l evacua pe pastorul reformat László Tőkés, care făcuse recent comentarii critice la adresa regimului în mass media internațională, un protest izbucnește în Timișoara.
Peste o mie de persoane blochează circulația tramvaielor, iar în zonă sosesc mai mulți milițieni în uniformă, dar și cadre ale Securității și Miliției în civil. Prezența acestora sporește tensiunea, iar manifestația devine politică.
Protestatarii strigă „Jos Ceaușescu!” și cer o viață mai bună. Au loc ciocniri între protestatari și forţele represive, iar Șeful Securității de la București trimite la Timișoara o echipă operativă de rang înalt pentru a înăbuși revolta.
Scânteia care a dat naștere Revoluției.